“Dikkatsiz binalar inşa etmek akılcı değil”
Şili Şehir Bölge Plancısı ve Mimar Cristian Alfredo Wittig Grell, İzmir’de düzenlenen “Dirençli Sürdürülebilir Kent Çalıştayı”na...
Şili Şehir Bölge Plancısı ve Mimar Cristian Alfredo Wittig Grell, İzmir’de düzenlenen “Dirençli Sürdürülebilir Kent Çalıştayı”na katıldı. Grell, Şili’de 8 ve üzeri şiddetindeki depremlere rağmen yıkılmayan binaları ve ölü sayılarının çok az olmasının nedenlerini aktardı.
Mimarlar Odası İzmir Şubesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve IISBE (International Initiative for Sustainable Built Environment) iş birliğinde düzenlenen, Dirençli Sürdürülebilir Kent Çalıştayı’na katılan Şili Şehir Bölge Plancısı ve Mimar Cristian Alfredo Wittig Grell, 8 ve üzeri şiddetindeki depremlere rağmen yıkılmayan binaların ve dolayısıyla ölü sayısının çok düşük olmasının sırrını anlattı.
En son 2010 yılında meydana gelen 8.8 büyüklüğündeki depremde 525 kişinin hayatını kaybettiği Şili’de, siyasetten bağımsız denetleyici kurumların oluşturulduğunu, binaların güvenilir kurumlar tarafından verilen sertifikalı malzemelerle, 10 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak yapıldığını ifade eden Grell, “Yüksek alt yapının korunması, yatay mimariye yönelim ve elbette lateral direncin korunması binaların daha az hasar alması için çok önemli” diye konuştu.
Şili Şehir Bölge Plancısı ve Mimar Cristian Alfredo Wittig Grell, Şili’nin dünyadaki en sismik ülkelerden birisi olduğunu söyleyerek, meydana gelen depremlerin genellikle 8 ve üzerinde olduğunu ancak deprem sonrası hayatta kalım oranının da çok yüksek olduğunu dile getirdi. 1960 yılında 9.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini anlatan Grell, “Coğrafyamız 11 dakikada değişti. 31 metre yüksekliğinde dalgalar meydana geldi. 1906’dan 2016 yılına kadar hepsi 7’nin üzerinde 78 deprem meydana geldi. Yani her 4 yılda bir deprem meydana geldi. Bu üzücü bir rekor. Böyle bir tablo ile karşı karşıyayken dikkatsiz binalar inşa etmek akıllıca olmayacaktır ve elbette aynı durum Türkiye için de geçerli” dedi.
Depremin neden olduğu zararın azaltılması ve direncin artırılması için Şili’nin attığı adımlardan bahseden Grell, öncelikle güçlü, disiplinli ve birbiriyle bağlantılı sismik birim oluşturulduğunu söyleyerek, “İkinci olarak güçlü, etkin, verimli kurumlar yaratılmasına imkan verildi. Bu kurumlardaki uygulamalar denetlendi. Üçüncü olarak akademik iş birlikleri yapıldı. Kar amacı gütmeyen, dünya standartlarında çeşitli sertifika programları oluşturuldu. Son olarak siyasetten bağımsız profesyonel bir ekip oluşturuldu. Her bina yapılmadan önce denetlendi. Mimari ve mühendislik açısından değerlendirildi. Biz Şili’de depremde yıkılmayacak binaların yapılmasına odaklanıyoruz. Aslında hiç yıkılmayacak binalar inşa edebilirsiniz bu çok pahalı değil. Sadece bir stratejiye bağlı. Biz binalarımızı 10 büyüklüğündeki depremlerde yıkılmaması için yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ
(Y.K.)