Dünya kuşlarının merkezi ‘Çiğli’

Çiğli, İzmir’in bir ilçesidir. Kuzeyinde Menemen, doğusunda Karşıyaka ilçeleri, güneyinde ve batısında İzmir Körfezi bulunur. İzmir'e...

Dünya kuşlarının merkezi ‘Çiğli’
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çiğli, İzmir’in bir ilçesidir. Kuzeyinde Menemen, doğusunda Karşıyaka ilçeleri, güneyinde ve batısında İzmir Körfezi bulunur. İzmir’e olan uzaklığı 30 km’dir.

Çiğli’de ilk yerleşimin, 19. yüzyılın sonlarına doğru, Balkanlar’dan göç eden Türkler tarafından gerçekleştirildiği biliniyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında ve daha sonra yapılan mübadeleler çerçevesinde Batı Trakya’dan gelen Türklerin yerleştirilmesiyle ilk etapta köy olarak kuruldu. Yerleşim, 1890 yılı kayıtlarında “Çikli” adıyla geçmekte olup, 1928 yılından beri aynı adı taşımaktadır.

Nüfus: İlçe nüfusu 2021 itibariyle 209.951 kişidir.

Coğrafya: Çiğli’nin yüzölçümü 139 km2‘dir. Çiğli ilçesi sıradağ yükseltileri ile İzmir Körfezi arasındaki eski Gediz Nehri yatağının oluşturduğu ova üzerine kurulmuştur. İlçe, geniş bir kıyı ovasına sahiptir. Körfez kıyısındaki ovalık alan çorak ve bataklıktır. Egekent, Evka-2 ve Evka-5 toplu konutları bulunmaktadır.

İklim: Bölge Akdeniz İklimine sahiptir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlıdır. Metrekareye düşen ortalama yıllık yağış miktarı 490 mm, doğal nem ortalaması %79 civarındadır.

Fauna: İçinde 589.627 tür kuşun barındığı dünya kuşlarının başkenti İzmir Kuş Cenneti Çiğli ve Menemen İlçe sınırları içinde yer alır.

İzmir Kuş Cenneti’nde, FlamingoTepeli PelikanKüçük AkbalıkçılGri BalıkçılLeylekSaz delicesiKerkenezSakarmekeEv KırlangıcıKır KırlangıcıSerçeSaksağanKır İncirkuşuYalı ÇapkınıPoyrazkuşuKocagözGümüş MartıKüçük SumruKukumavBoğmalı Toygar,Tepeli ToygarArıkuşuUzunbacakMahmuzlu KızkuşuÇamurçullu ve Kızılbacak kuşları en sık rastlanan türler arasındadır.

Ayrıca Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı olan İzmir Doğal Yaşam Parkı’da Çiğli sınırları içerisindedir.

Turizm: İzmir Kuş Cenneti, İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı

Kültür: Yerli halk genelde göçmen olup Balıkesir’den gelerek ilçeye yerleşen insanlardan oluşmaktadır. Düğün törenleri ve âdetleri genellikle göçmen ve Balıkesir yöresi âdetleriyle benzeşir. Yaşayan halk Akdeniz toplumuna özgü bitkisel gıdaları tercih etse de özellikle göçmen yemekleri de oldukça revaçtadır.

Eğitim: İzmir Katip Üniversitesi bu ilçede yer alır.

Alt yapı: İzmir Çevre Yolu bu ilçeden geçer ve planlanan bir tramvay projesi mevcuttur.

Haber Merkezi