Eğitim maliyetleri alarm veriyor: Okula başlama ücretleri yüzde 126 arttı!

yeniizmir.com’da yer alan habere göre 2022 yılında 7 bin 626 lira olan eğitime başlama maliyeti, yüzde...

Eğitim maliyetleri alarm veriyor: Okula başlama ücretleri yüzde 126 arttı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

yeniizmir.com’da yer alan habere göre 2022 yılında 7 bin 626 lira olan eğitime başlama maliyeti, yüzde 126’lık büyük bir artışla 17 bin 234 liraya yükseldi. İlkokul, ortaokul ve lise seviyelerindeki okul başlama maliyetleri de aynı oranda yükselerek velileri zor durumda bıraktı.

Yeni eğitim-öğretim yılının yaklaştığı bu günlerde, okul hazırlıklarıyla birlikte velilerin karşı karşıya kaldığı ekonomik yük de artış gösteriyor. Kırtasiye malzemeleri, ek kaynak kitapları, okul kıyafetleri ve servis hizmeti gibi eğitim ihtiyaçlarının maliyetleri, velilerin sıkıntısını daha da derinleştiriyor. Ancak maaş ve ücret iyileştirmelerinin gerçek enflasyonun altında kaldığı bir dönemde, okula başlama maliyetlerinin ise piyasa koşullarına göre yükseldiği belirtiliyor.

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy’un açıklamalarına göre, TÜİK enflasyonu yüzde 47.8 iken kırtasiye enflasyonu yüzde 126 seviyesine çıktı. Bu durum, ekonomik kriz ve yoksullukla mücadele eden velileri çaresiz durumda bırakmıştır. Araştırmalara göre, okula başlama maliyetlerinde yüzde 126 oranında artış yaşandığı tespit edildi.

Geçen yıl 7 bin 626 TL olan okul öncesindeki eğitime başlama maliyeti, bu yıl 17 bin 234 TL’ye yükselirken, ilkokulda 12 bin 500 TL’den 28 bin 295 TL’ye, ortaokulda 13 bin 304 TL’den 30 bin 6 TL’ye ve lisede de 13 bin 717 TL’den 31 bin TL’ye ulaştı.

Kırtasiye ürünlerindeki artış oranları yüzde 92 ile yüzde 318 arasında değişiyor. Okul kıyafetlerinin fiyatı 3 kat, ayakkabı fiyatları ise 2 kat artış gösterdi. Öğrenci servis ücretlerinin henüz güncellenmemiş olması da velilerin endişelerini artırıyor.

Toy, nitelikli bir eğitim sağlamak isteyen velilerin adres bölgeleri dışındaki okullara başvurduklarında 20 bin TL ile 60 bin TL arasında kayıt ücretleri ile karşılaştığını ifade ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın az sayıdaki nitelikli okul kontenjanlarını ticari bir yaklaşımla sattığına dikkat çeken Toy, bu durumun Anayasada belirtilen ücretsiz eğitim hakkını olumsuz etkilediğine vurgu yapıyor.

Toy, velilerin ekonomik zorluklar nedeniyle çocuklarının örgün eğitimden uzaklaşmasına veya açık öğretim programlarına geçişine zorlandığını ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ödenek politikalarının okulların ihtiyaçlarını karşılayamadığını dile getiriyor.

Haber Merkezi