Engelli yurttaşın TBMM'de temsiliyeti yetersiz kaldı
Yeni İzmir’den Berivan Kaya’nın haberine göre Türkiye, 14 Mayıs günü sandık başına gitti. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci...
Yeni İzmir’den Berivan Kaya’nın haberine göre; Türkiye, 14 Mayıs günü sandık başına gitti. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırken milletvekili seçimleri ise sonlandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 12 milyonu aşkın engelli bireylerin temsili bakımından yetersiz kaldı.
12 milyon engelli arasından AK Parti listelerinden 2, CHP listelerinden 1 vekil meclise vize aldı. Bebekken buğday tarlasında çıkan yangında vücudunun büyük bölümünde kalıcı yanıklar oluşan ve ellerini kaybeden AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram ve küçük yaşta geçirdiği bir kazanın ardından parmaklarını kaybeden Erzurum Milletvekili Fatma Öncü meclise AK Parti listelerinden girdi.
13 yaşında trafik kazası sonucunda görme yetisini kaybeden Gelecek Partisi İnsan Hakları Başkanı Serap Yazıcı Özbudun ise CHP listelerinden Antalya Milletvekili oldu. Sessiz sedasız meclise giren vekillerin tanıtımı da temsil de olduğu gibi yetersiz kaldı.
”SİYASETE GİRİN’ ÇAĞRISINDA BULUNDUM’
AK Parti’nin her dönem engelli vekil çıkardığını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran, “Bizim her dönem en az iki engelli vekilimiz oldu. Temsiliyet konusunda yeterlilik konusu tartışılır. Ben bir engelli olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tek engelli meclis üyesiyim. Temsil konusunda yetersiz kaldığımız alanlar var ama temsil konusunda üst seviyelere çıktık. Ben bir demeç verdim ve bütün engelli yurttaşlara ‘siyasete girin’ çağrısında bulundum. Temsiliyet noktasında hak vermek başka bir şey, engelli bir birey olarak bu hakkı kullanmaması başka bir şey. Hakkı verdikten sonra aday olmuyorsa yapacak bir şey yok. Engelli haklarımızın bu hakkı kullanmak istiyor olması gerekiyor. Engelli vatandaşların belediye başkanı, meclis üyesi, hakim, öğretmen olmasında da bir problem yok” şeklinde konuştu.
Meclis’te engellilerin temsiliyeti açısından yetersizlik olduğundan bahseden Baran, “Sayısal olarak temsiliyeti eleştiriyorum ama hatayı sadece siyasi partilerde bulmuyorum çünkü engelli arkadaşlarımız talep etmiyor. 12 milyon engelliye 2 vekil yetmez. Bugün AK Parti’den, CHP’den en az 5 vekil olması gerekiyordu. Bütün partilerin kota koyması gerekiyordu. Nüfusa oranla temsil sayısını eleştiriyorum. Bütün partileri eleştiriyorum ama engellileri ayriyeten eleştiriyorum. Engelliler ben vekil olmak istiyorum diyerek partilerin kapılarını çalmadılar. Biz nereden bulacağız? Evinden zorla mı çıkaracağız? “ sözlerine yer verdi.
Engelli hakları için mücadele eden dernekler ise, engelli olmanın temsiliyet açısından yeterli olmadığından bahsederek, engelli hakları için mücadele eden insanların vekil olması gerektiğini bir kere daha belirtti.
Haber Merkezi