Ev sahibi olmak hayal mi oldu?

  Son yıllarda yaşanılabilir bir konut sahibi olmak giderek zorlaştı. Sermaye lehine uygulanan politikalar sonucunda özellikle...

Ev sahibi olmak hayal mi oldu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son yıllarda yaşanılabilir bir konut sahibi olmak giderek zorlaştı. Sermaye lehine uygulanan politikalar sonucunda özellikle orta ve alt gelirliler için barınma krizi büyük bir sorun haline geldi

İktidarın tercihini sermaye lehine kullandığı ekonomi politikaları nedeniyle Türkiye’de emeğiyle geçinenler için sağlıklı ve güvenli konut sahibi olmak adeta imkânsız hale geldi. Geliri tasarruf edemeyecek ölçüde azalan emekçiler, konut sahibi olamayacakları için, eski ve güvenli olmayan konutlarda fahiş fiyatlarda kirada oturmak zorunda bırakılıyor. Öte yandan, birikimi olan kesimler için konut sektörü, mevcut parasını dünyada görülmemiş bir hızla katlayabileceği bir alan olarak ortaya çıktı. Bu dosyada “Konut sahibi olmak orta ve alt gelirliler için nasıl hayal oldu?” sorusu üzerinden son yıllarda derinleşen krizin çözümüne ilişkin tartışmalara yer verildi.

Konut fiyatlarındaki ‘akıl almaz’ yükseliş özellikle 2018’den sonra başladı ve günümüzde de hızla artıyor. Merkez Bankası (MB) tarafından en son açıklanan Nisan 2023 istatistiklerine göre, son 1 yıl içinde Türkiye’de konut fiyatları yıllık olarak yüzde 121,3 artış gösterdi. Bu oran İstanbul’da yüzde 114,1 olurken, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 126,1 ve yüzde 123 olarak ölçüldü. Son 4 yıldaki konut fiyatlarındaki artışlara bakıldığında ise, MB’ye göre yüzde 675’lik bir yükseliş göze çarpıyor.

Türkiye çapında gayrimenkul değeri, lokasyon veri analizi ve öngörüleri sunan Endeksa verilerine göre ise son 4 yılda Türkiye’de metrekare başına düşen konut fiyatları yüzde 713 artmış durumda. Nisan 2019’da İstanbul’da metrekareye düşen fiyat 3 bin 320 lira iken, Mayıs 2023’te bu tutar yüzde 704 artışla 29 bin 646 liraya yükseldi. Yani, İstanbul’da 100 metrekare bir ev sahibi olmak istiyorsanız ortalama 3 milyon TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Bunun yanında, örneğin Beşiktaş gibi merkeze yakın bir ilçede ev sahibi olmak istiyorsanız, metrekare başına ortalama 80 bin 509 TL’ye sahip olmanız gerekiyor ki, bu da 100 metrekarelik bir ev için 8 milyon TL ediyor.

Diğer büyükşehirler için de durum çok farklı değil. Ankara’da Nisan 2019-Mayıs 2023 arasında konut fiyatları yüzde 722, İzmir’de yüzde 717 artmış durumda. Trabzon’da fiyatlar yüzde 722 artarken, Mersin’de fiyat artışı yüzde 833’e ulaşmış durumda.

Haber Merkezi