Güney Afrika Türkiye ile 20 Yıllık Anlaşma İmzaladı

Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan resmî açıklamaya göre yüzer enerji alanında faaliyet gösteren Karpowership firmasına,...

Güney Afrika Türkiye ile 20 Yıllık Anlaşma İmzaladı

Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan resmî açıklamaya göre yüzer enerji alanında faaliyet gösteren Karpowership firmasına, Durban, Ngqura ve Saldanha Körfezi limanlarına 20 yıllık kullanım izni verildiği bildirildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada; uygulama, denetim ve güvenlik alanlarının Güney Afrika’nın Ulusal Liman ve Demir Yolu Taşımacılığı ile ilgilenen Transnet firmasının sorumlu olacağı söylendi. Güney Afrika Elektrik Bakanı Kgosientsho Ramokgopa tarafından yapılan açıklamada, Güney Afrika’nın acil durum elektrik ihtiyacını giderebilmek amacıyla böyle bir anlaşma yapıldığını bildirdi. Yetkililer, Güney Afrika kıtasının sanayi, finans ve ticaret merkezi olduğundan dolayı Afrika’nın elektriğe en çok ihtiyaç duyan kıtası olduğunu belirtilmiştir. Bununla birlikte ülkenin elektrik üretiminin %80’ini karşılayan kömürle çalışan santrallerin çoğunun ömrünü tamamlamaları ve sık sık arızalanarak devre dışı kalmaları nedeniyle Güney Afrika’da, 2023 Ocak ayından bu yana neredeyse her gün 4 ile 12 saat arasında değişen elektrik kesintileri meydana geliyor.

Bu nedenle Karpowership firmasının yüzer enerji gemisi projesinin, Güney Afrika’nın acil elektrik ihtiyacının giderilmesinde kritik bir rol oynaması kaçınılmaz olduğu belirtilmiştir. Karpowership’in 36 yüzer enerji gemisinden 6 gigavat elektrik üretim kapasitesi bulunmaktadır.

Haber Merkezi