Hatay anavatana ne zaman ve nasıl katıldı?

Hatay, Osmanlı egemenliği altına 1516 yılında girmiş ve stratejik bir öneme sahip olmuştur. Ancak 1. Dünya...

Hatay anavatana ne zaman ve nasıl katıldı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hatay, Osmanlı egemenliği altına 1516 yılında girmiş ve stratejik bir öneme sahip olmuştur. Ancak 1. Dünya Savaşı’nın ardından Hatay sorunu çözülememiştir. Savaş sonrasında Hatay, Fransız mandası altındaki Suriye topraklarına dahil edilmiştir. Bununla birlikte, Mustafa Kemal Atatürk, Hatay’ı anavatan Türkiye’ye katmak için büyük çaba sarf etmiş ve diplomatik girişimlerde bulunmuştur.
Hatay’ın Türkiye’ye katılma süreci nasıl olmuştur?
Hatay, 1516 yılında Osmanlı Devleti’nin sınırları içine girmiştir. Ancak 1. Dünya Savaşı’nın ardından Fransızlar bölgeyi işgal etmiş ve Hatay elden çıkmıştır. 20 Ekim 1921 tarihinde Türkiye ve Fransa arasında imzalanan Ankara Anlaşması ile Hatay, Fransa yönetimindeki Suriye
sınırları içinde kalmıştır. Ancak 1935 yılında Fransa, Hatay üzerindeki haklarını Suriye yönetimine devretmiştir. Buna karşılık Türkiye, Ankara Anlaşması’nın ihlal edildiğini belirterek Milletler Cemiyeti’ne başvurmuş ve bölgenin bağımsız olması gerektiğini dile getirmiştir.
Milletler Cemiyeti’nin aldığı karara göre Hatay, iç işlerinde bağımsız, dış işlerinde Suriye’ye bağlı özerk bir devlet olarak kabul edilmiştir. Ancak Fransa, bu kararı uygulamada isteksiz davranmış ve bu durum üzerine Türkiye önemli bir adım atmıştır. 1938 yılında Türk askerleri Hatay sınırına konuşlandırılmıştır.
5 Temmuz 1938 tarihinde Fransızların Hatay üzerinde hak iddia etmesi üzerine 5000 Türk askeri Hatay’a girmiştir. Hatay Meclisi, seçimlerle oluşturulmuş ve 2 Eylül 1938 tarihinde bağımsız Hatay Cumhuriyeti’ni ilan etmiştir. Tayfur Sökmen cumhurbaşkanı, Abdurrahman Melek ise başbakan olarak seçilmiştir. 29 Haziran 1939 tarihinde ise Hatay, oy birliğiyle Türkiye’ye katılmıştır.

HABER MERKEZİ