Hayvanlar için madde 6 uygulanmalı

Yenikiraz.com yazarından Turgay Kılıç’ın haberine göre Sokak hayvanlarının yaşadığı işkenceyle birçok hayvan hayatını kaybediyor. Araçların altına...

Hayvanlar için madde 6 uygulanmalı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yenikiraz.com yazarından Turgay Kılıç’ın haberine göre; Sokak hayvanlarının yaşadığı işkenceyle birçok hayvan hayatını kaybediyor. Araçların altına kalarak can verenlerin yanı sıra cinsel istismara maruz kalan kedi, köpek, eşek gibi sahipsiz hayvanlar; kendilerini koruyan tek yasa olan 5199 sayılı kanuna tabii olmalarına rağmen can güvenlikleri tehlikede.

Hayvanseverlerin başlattığı ‘6. Maddeyi uygula’ kampanyası hızla büyüyor.

Birçok sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu kampanyada, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. Maddesine dikkat çekiliyor.

Bu haklar hangi hayvanı kapsar?

Sokak hayvanları ve sahipsiz hayvanları da koruma altına alınması için hazırlanan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, hayvanların yaşamlarını ve hayvanlara uygun muamele yapılması için hazırlandı. Ayrıca hayvanların işkence görmesinin de önüne geçen bu kanun, hayvanların mağduriyetlerini de önlemeye çalışıyor.

Bu kanun çerçevesince hayvanın yaşama ortamı, etoloji, ekosistem, tür, evcil hayvan, sahipsiz hayvan, güçten düşmüş hayvan, yabani hayvan, ev ve süs hayvanı, kontrollü hayvan, hayvan bakımevi, deney, deney hayvanı, kesim hayvanını ifade eder. Bu türden hiçbir hayvanın eziyet, darp, işkence gibi muamele görmesini kabul etmez.

Hayvanlarda eşitlik

Hayvanların sahipsiz veya evcil olmasıyla hiçbir şekilde ayrım yapılması dikkate alınmaz.

Hayvanları Koruma Kanununda yer alan 4. maddede hayvanların eşit olduğuna dikkat çekilirken, sahipsiz hayvanların da diğer evcil hayvanlar gibi yaşama uygun koşullarda nefes alabilmeleri, yeme ve içmeleri gerektiği belirtiliyor.

Nesli tükenmekte olan hayvanların ise bu kanunda yer alarak koruma altına alınması gerektiği yine madde 4’ün e) bendinde açıkça ifade ediliyor.

Yine madde 4’ten f) bendinde “Yabani hayvanların yaşama ortamlarından koparılmaması, doğada serbestçe yaşayan bir hayvanın yakalanıp özgürlükten yoksun bırakılmaması esastır” denilerek hayvanat bahçesinin kurulmasında yabani hayvanların kendi doğasından koparılarak izleyiciye açıldığı görülüyor. Bu da kanunen suç teşkil ettiği gibi hayvan severlerin de gözlemi altında ve eylemlerince görülüyor.

Madde 6 nedir?

Hayvan Hakları Koruma Kanunu’nun 6. maddesine gelince, birçok sivil toplum kuruluşu ve hayvanseverler buna dikkati çekiyor. Sokaktaki sahipsiz hayvanların işkenceye ve eziyete maruz kalmasıyla başlatılan kampanyada 6. maddenin uygulanması ısrarla vurgulanıyor.

Koruma tedbirlerinde yer alan 6. maddede şunlar ifade ediliyor:

  • “Sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanununda öngörülen durumlar dışında öldürülmeleri yasaktır.
  • Güçten düşmüş hayvanlar ticarî ve gösteri amaçlı veya herhangi bir şekilde binicilik ve taşımacılık amacıyla çalıştırılamaz.
  • Sahipsiz hayvanların korunması, bakılması ve gözetimi için yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde, yerel yönetimler yetki ve sorumluluklarına ilişkin düzenlemeler ile çevreye olabilecek olumsuz etkilerini gidermeye yönelik tedbirler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile eşgüdüm sağlanarak, diğer ilgili kuruluşların da görüşü alınmak suretiyle Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
  • Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı  şekilde yerel yönetimlerce  kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama  bırakılmaları esastır.
  • Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması ve hayvan bakımevlerinin çalışma usul ve esasları, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. Hayvan bakımevleri ve hastanelerin kurulması amacıyla Hazineye ait araziler öncelikle tahsis edilir. Amacı dışında kullanıldığı tespit edilen arazilerin tahsisi iptal edilir.
  • Hiçbir kazanç ve menfaat sağlamamak kaydıyla sadece insanî ve vicdanî amaçlarla sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlara bakan veya bakmak isteyen ve bu Kanunda öngörülen şartları taşıyan gerçek ve tüzel kişilere; belediyeler, orman idareleri, Maliye Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından, mülkiyeti idarelerde kalmak koşuluyla arazi ve buna ait binalar ve demirbaşlar tahsis edilebilir. Tahsis edilen arazilerin üzerinde amaca uygun tesisler  ilgili Bakanlığın/İdarenin izni ile yapılır.”

HABER MERKEZİ