İzmir’de sağlık çalışanlarına şiddet protesto edildi

SEMİ TEKTAŞ İzmir Eğitim Hastanesi'nde gerçekleştirilen açıklamada önceki gün aynı hastanede şiddette maruz kalan hastane sağlık...

İzmir’de sağlık çalışanlarına şiddet protesto edildi

SEMİ TEKTAŞ

İzmir Eğitim Hastanesi’nde gerçekleştirilen açıklamada önceki gün aynı hastanede şiddette maruz kalan hastane sağlık personeline yapılan şiddet olayı protesto edildi. Çok sayıda sağlık çalışanının katıldığı açıklamada acilen şiddete karşı çözüm üretilmesi gerektiğinin altı çizildi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI YALNIZ BIRAKILIYOR

Basın açıklamasını okuyan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, “Gün geçmesin ki bir sağlık çalışanımız, hasta ve hasta yakınları tarafından şiddete küfre hakarete maruz kalmasın. Ülkemizin her bir köşesinde her gün onlarca sağlık çalışanımız, hasta ve hasta yakınları tarafından sözlü ve fiziki şiddete maruz kalmaktadır. Kendilerine yapılan fiziki şiddette yalnız bırakılmakta ve haklarını aramakta zorlanmaktadırlar” şeklinde konuştu.

ALO 184 SAĞLIK ÇALIŞANINI KORUMUYOR

Son yıllarda uygulanan sağlık politikalarının vatandaşlarla sağlık çalışanlarını karşı karşıya getirdiğini belirten Doğruyol şöyle devam etti;” En tepede bulunan makam sahiplerinin sağlık personeline karşı kullandığı olumsuz ifadeler, sağlık personellerinin vatandaşın emrinde, vatandaşın hizmetkarı, her ne sebeple olursa olsun vatandaş haklıdır, görüntüsü vermesi, sağlıkta şiddeti her gün arttırmaktadır. Olay öyle bir noktaya gelmiştir ki sağlık çalışanlarımızın iş bırakma eylemleriyle ilgili bir caminin imamı hutbeden öldürmez misin dövmez misin? İfadelerini kullanabilmekte. Sokaktaki vatandaşa uzatılan bir mikrofona vatandaş şu an doktor beğenmiyoruz, doktor dövüyoruz diyebilecek kadar pervasızlığa ulaşabilmektedir. Sağlık çalışanlarını koruma için yeterli olmayan hukuki yardım ve beyaz kod uygulamalarına karşılık alo 184 şikayet hattı ve hasta hakları birimleriyle sağlık çalışanları adeta kıskaca alınmıştır. Biz elbette hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasını istemeyiz. Ancak ortada sağlık personeline karşı büyük bir adaletsizlik ve haksızlık bulunmaktadır. Özellikle şunu belirtmek isteriz ki, alo 184 şikayet hattıyla sağlık bakanlığını arayıp, sağlık çalışanını tehdit eden vatandaş hakkında hiçbir işlem yapılmayıp ilgili kurum aranıp şu isimde biri bakanlığı aradı, tehdit etti, kendinizi koruyun, tedbirinizi alın şeklinde bir geri dönüş olabilir mi? Ancak Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık personeline bu şekilde geri dönüşler yapılmaktadır.”

İZMİR’DE SAĞLIK ÇALIŞANINA ŞİDDET

İzmir’de Eğitim Diş Hastanesinde bir sağlık çalışanına yapılan şiddet hakkında konuşan Doğruyol,” Sağlık çalışanlarımızın hemen her gün yaşadığı sıradanlaşan şiddet olaylarından bir yenisi de dün(16 Mayıs) sabah saat 10:05 sularında İzmir Eğitim Diş Hastanesinde yaşanmıştır. İzmir Eğitim Diş Hastanesinde da yaşanan olayda hasta yakının hastayla beraber kliniğe girmek istemesi, hastanın başında beklemek istemesi ve görevli arkadaşımız kliniğe girmesinin uygun olmadığını belirtmesi üzerine personelimize önce küfür etmiş, ardından fiziki şiddet uygulamıştır. İlgili şahsa yönelik gerekli şikayet yollarına başvuru yapılmış, süreç devam etmektedir. Peki çözüm ne olmalıdır? Verilen cezaların caydırıcılığını olması gerekmektedir. Sağlık hizmeti veren çalışanların görevi başında olan bir devlet memuru olduğu asla ve asla unutulmamalıdır. Sağlık personeline bırakın şiddet uygulamayı, hakaret ve küfrün de caydırıcı ceza karşılıkları olmalıdır. Sağlık personeline karşı işlenen suçların cezasını hiçbir şekilde paraya dönüştürülmesi gerekmektedir. Tehlike arz edecek, yaşanan sözlü ya da fiziki saldırılardan hemen sonra Sağlık Müdürlüğü avukatları olayın adli mercilere intikal ettiği ilk anda olaya müdahil olarak sağlık çalışanlarının yanında yer almalı, verilen ilk ifadelerin tutulan raporların hukuka uygun olmasını sağlayarak süreci yakından takip etmelidir. Gerekli vakalara kolluk kuvvetlerimiz de müdahil olmalıdır. Uygulanan sağlık politikaları, siyasi endişelerden uzak, hizmete yönelik olmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.

Haber Merkezi