İzmir’de tarıma yönelik dev hamle

Semi Tektaş/yenikiraz.com Son yıllarda küresel ısınmanın zirve yapmasıyla birlikte popülasyonu artan, Narenciye ürünleri başta olmak üzere...

İzmir’de tarıma yönelik dev hamle
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Semi Tektaş/yenikiraz.com

Son yıllarda küresel ısınmanın zirve yapmasıyla birlikte popülasyonu artan, Narenciye ürünleri başta olmak üzere çok sayıda taze meyvede büyük zararlara yol açan Akdeniz meyve sineğine karşı biyoteknik mücadelenin en etkin yöntemlerinden biri olan Akdeniz Meyve Sineği tuzağına üreticilerin ulaşımını kolaylaştırmak için Ege İhracatçı Birlikleri geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da desteğini sürdürmeye devam ediyor. EİB, tarımda verimi artırmak üzere İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne 2 bin 500 adet Akdeniz Meyve Sineği tuzağı tahsisi yaptı.

26 Temmuz saat 11.00’de Gümüldür Kapalı Pazaryerinde gerçekleştirilen etkinliğe, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, AK Parti Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, siyasi parti temsilcileri ve üreticiler katıldı.

İlk olarak söz alan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, ihracatta başarı için iki temel şartlarının olduğunu söyleyerek şöyle devam etti;

“Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da güzel Gümüldür beldemizde Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi ile birlikteyiz. Bu sıcak günde katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim.

Öncelikle geçtiğimiz bir yıl boyunca biyoteknik mücadele konusunda gösterdikleri hassasiyet ve yoğun emekleri için başta Tarım ve Orman İl Müdürümüz Mustafa Özen’e, değerli ilçe müdürlerimize, kaymakamlarımıza, bölge vekillerimize, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki teknik personele ve tabii ki üreticilerimize teşekkür ederek söze başlamak istiyorum.

Bizim üretim ve ihracatta başarı için 2 temel şartımız var. Kalıntısız üretim ve kaliteli üretim. Dünya narenciye üretiminde 8. sırada, ihracatında ise 4. sırada yer alıyoruz.

2022 yılında Türkiye’nin narenciye ihracatı 904 milyon dolar olurken, mandalina 463 milyon dolarla ihracat lideri oldu. Limon ihracatımız 273 milyon dolar olurken, Portakal ihracatımız 98 milyon dolar ve greyfurttan da 69 milyon dolar döviz elde ettik.”

Haber

HEDEF 1 MİLYAR

“2023 yılında narenciye ihracatında 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz. Hem yerimizi kaybetmemek hem de daha ileriye gitmek için kalıntısız ve kaliteli üretim hayati derecede önemli” diyen Uçak, “Bu yüzden özellikle üreticilerimizin kalıntısız üretim yapmalarını her zaman destekliyoruz ve bu konuda ne yapılması gerekiyorsa tüm paydaşlar olarak elimizi taşın altına koyuyoruz.

Bu çerçevede biyoteknik mücadeleyi de destekliyoruz. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile birkaç senedir üreticilerimize Akdeniz Meyve Sineği tuzağı dağıtıyoruz. İyi Tarım Uygulamaları Projesini yürütüyoruz. Birlik olarak 3 yıldır bölgelerden numuneler alarak kalıntı anlamında sorunlu bölgeleri belirlemeye çalışıyoruz.

Avrupa ve Rusya bizim için en önemli pazarlar ve bu pazarlara girmek için kalıntısız üretim çok önemli. Bu pazarları kaybetmemek için hep birlikte çalışama devam etmemiz gerekiyor.

Basınımızın değerli temsilcilerinden de yaptıkları haberlerde bitkisel üretimde biyoteknik mücadelenin önemine vurgu yapmalarını rica ediyorum. Bu bizim için memleket meselesi boyutundadır.

Ben gerekli mesajları verdiğimizi düşünüyorum, bu güzel etkinliği organize eden Bakanlık temsilcilerimize ve katılım sağlayan siz değerli üretici ve ihracatçılara tekrar teşekkür ediyor, eylül ayında başlayacak olan narenciye sezonumuzun bereketli ve hayırlı olmasını diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

“FEDAKAR İZMİR”

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, “Türkiye tarımına 6,1 milyon ton tarla bitkileri, 1,7 milyon ton sebze, 1 milyon tona yakın meyve üretimi ile ciddi bir katkı sağlıyor” dedi. Özen, “İzmir 12 bin kilometrekare yüzölçümüne içerisinde 3,5 milyon dönüm tarım arazisi üzerinden çok müstesna bir bölgeye sahip. Türkiye’nin hemen hemen hiçbir yerinde olmayan 12 ayda 3 ürünün yetiştirildiği, çok bereketli topraklara sahip. Ama bütün bunların ötesinde İzmir bu sıcak günde dahi 12 ay boyunca bütün sosyal hayatından fedakarlık yaparak üretim yapan 150 bin kıymetli çiftçisine sahiptir. İzmir bu kadar şanslı, bu kadar verimli, bu kadar bereketli Türkiye tarımına da bu kadar büyük katkı sağlayan bir coğrafyadır. İzmir bin 297 mahallesinde tarım teşkilatı olarak ayak izlerimiz var. Yaklaşık 3 yıldır gece gündüz demiyoruz. Bizim mottomuz şu ‘tarımın mesaisi olmaz’” şeklinde konuştu.

Haber

YÜZDE 80’İ İHRAÇ EDİLİYOR

“Bugün burada önemli bir projenin hayata geçirilmesini anlatacağız” diyen Özen, “Akdeniz meyve sineğine karşı tuzak dağıtımı, İzmir’in tamamında yaklaşık 160 bin ton civarında bir mandalina üretimi söz konusu. Türkiye’nin diğer bölgelerindeki mallarından farklı olarak dünyanın birçok ülkesinde ismi duyulmuş, tadı aroması bilinen bir üründen bahsediyoruz. Dolayısıyla bu bölgede üretmiş olduğumuz Seferihisar, Selçuk, Menderes bölgesinde üretmiş olduğumuz bu mandalinanın yüzde 80’nini ihracat ediliyoruz. Şimdi yüzde sekseni ihracata giden bir üründe hiçbir sorun yaşamamalıyız. Akdeniz meyve sineği dediğimiz bu zararlı ki havaların ısınmasıyla ciddi anlamda bir popülasyon artışı da söz konusu” değerlendirmesinde bulundu.

Akdeniz meyve sineğine karşı kimyasal kullanmadıklarını belirten Özen, “Bizim bununla mücadele etmemiz kimyasalla olmaz. Eğer kimyasalla mücadele edersek yüzde 80’ini ihracat yapmış olduğumuz ürün kalıntısından dolayı geri döner. Hem ürününüzü satamayız hem de ülkemizin ihracatında kara bir leke olarak bu bizim arşivimize girer. O zaman biz biyoteknik dediğimiz bu sineklerle mücadele etmemiz gerekiyor. Akdeniz meyve sineğinde ihracatta sıfır toleransla mücadele ediyoruz. Dolayısıyla buradaki üreticilerimizin emeğinin zayi olmaması adına bu ürünlerin kıymetinde değerinde gitmesi adına bu tuzaklar çok çok önemli.

Bugün 2 bin 500 tuzak dağıtıyoruz ama bunun başarılı olması için bazı bölgenin tamamının bu tuzaklarla mücadele etmesi gerekir. Önümüzdeki 10 gün içerisinde Seferihisar’ın iki mahallesindeki bütün üreticilere ücretsiz tuzak dağıtacağız. O bölgeyi komple bu projemizin amacına ulaşma noktasında bir tuzaklama çalışması yapacağız” diyerek sözlerini noktaladı.

KATMA DEĞERLİ ÜRÜN

Son olarak konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, “İzmir tarımın, ticaretin, turizmin, kalbinin attığı bir şehir” diyerek şöyle devam etti;

“150 bin tane çiftçimiz ile beraber kentimize hizmet vermekteyiz . Mart ayında yapmış olduğumuz torba yasanın içerisine geçirdiğimiz gerçekten çok kıymetli kanunlarımız vardı. Ürün desteklemesi, ürün yelpazesi bölgesel olarak ürünün yetiştirilmesi, bu ürünlerin yetiştirildiği yerlerde üreticinin nihai tüketiciyle buluşturan firmaların bir araya gelmesi bu ürünlerin katma değerli bir hale gelmesini sağlıyoruz. Bunların hepsi bizim gündemimizde olan şeylerdi.”

Haber

SU PROBLEMİ

Gelecek yıllarda dünyanın su problemi yaşayacağını söyleyen Çankırı, “İzmir’in 30 ilçesinde, ilçe tarım müdürleri ve ekipleri ve bakanlığımızın bizlere vermiş olduğu desteklerle biz İzmir ve üreticiyi alım garantili ürünle buluşturma istiyoruz. Dünyada küresel ısınmayla beraber en büyük mücadele vermiş olduğumuz yangınları yaşıyoruz. Maalesef ciğerlerimiz yanıyor. Maalesef önümüzdeki yıllarda susuzluk dünyanın en büyük problemlerinden bir tanesi haline gelecek. O yüzden de içinde bulunduğumuz Menderes havzasını çok iyi korumamız lazım. Bunu korurken de sadece biz devlet olarak değil, hep beraber yaptığımızda bu mücadelede başarılı olacağımıza inanıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.