Kadınlara iş kapısı oldu
Ödemiş'e bağlı Pirinççi Mahallesi'nde yaklaşık 10 yıl önce Ödemiş ve çevresinde cennet elması diye tabir edilen...
Ödemiş’e bağlı Pirinççi Mahallesi’nde yaklaşık 10 yıl önce Ödemiş ve çevresinde cennet elması diye tabir edilen ancak Türkiye genelinde Trabzon hurması ismini taşıyan ürünü yetiştirmeye başlayan başarılı girişimci Ayşe Ocaklı, Pirinççi’deki ve diğer mahallelerdeki kadınlara iş kapısı oldu.
Ürünün rekoltesini her geçen yıl daha da büyüttüğünü dile getiren Ocaklı, “Bu işe 2011 yılında beş kilo ile başlamıştım. Her sene kapasiteyi arttırarak devam ediyorum. Geçen sene 50 tonla bitirmiştim. Bu sene 100 tona kadar çıktı. Japonya’dan otomatik soyma makinalarımızı getirdik. Her sene kapasitemizi artırmayı düşüyoruz. Büyükşehirlerle anlaşmalarımız var, marketlerle anlaşmalarımızı yaptık. Kadınlar için bir ekmek kapısı oldu. Onlar bize yardımcı oluyorlar, biz de onlara yardımcı oluyoruz. Önümüzdeki sene 200 tona çıkmak istiyoruz, talepleri karşılamakta zorlanıyoruz. Markalaşmak ve kendi isminin patentini almak istiyorum. İngiltere, Almanya, Fransa gibi dış ülkelere gönderiyoruz” dedi.
Japonya’dan makine getirtti
Ürünü son haline gelesiye kadar kendi tesislerinde çalışmasını yaptığı belirten Ocaklı, “Bu yıl Japonya’dan gelen makine ile üretime destek olmak ve üretim rekoltesini yükseltmek için çalışıyoruz. Yakın köylerdeki kadınlara da iş imkanı sağlıyoruz. Önceden kadınlarımız, patates ve benzeri ürünlerin yevmiyelerine gidiyorlardı. Şimdi ise burada çalışarak bu iş sayesinde para kazanmaları beni daha çok memnun ediyor” ifadelerini kullandı.
Evlerde de iş yapılıyor
Ovakent’ten Pirinççi’ye çalışmaya gelen Ayşe Burhan, şöyle konuştu: “Ayşe Ocaklı Hanım, bu çalışmasıyla kendi mahallesinden sonra Ovakent, Bıçakçı ve diğer çevre mahallelerdeki kadınlara iş kapısı oldu. Bize iş imkanı tanıdı, birçok kişi burada yıllardır çalışıyor. Sadece burada değil, evlerde de soydurma işi yaptırıyoruz. Bölgemizde cennet elması olarak geçiyor ama Trabzon hurması olarak da biliniyor. Güzel bir ortamda hem cennet elması soyum işi yapıyoruz hem de para kazanıp aile bütçesine katkı sağlıyoruz. Ayşe Hanım, bir hayli azimli ve başarılı bir şekilde yoluna devam ediyor. Allah, yolunu her zaman açık etsin.”
Bir diğer çalışan Fatma Zengi ise, “Pirinççi’de cennet elması soyum işi yapıyoruz. Bizim için değişik bir iş alanı oldu. Her yıl ürünü çoğaltarak çalışıyoruz. Burada iyi bir ortamda diğer kadın arkadaşlarımızla birlikte çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Genelde bölgemizde patates tarlasında kadınlar için çalışma ortamı olur ama bu iş ile birlikte hem evimize katkıda bulunmak hem de Ayşe Hanım’ın başarısına ortak olmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” dedi.
Tüm Türkiye’ye gönderiyor
Pirinççi’de esnaflık yapan Hasan Hüseyin Kocakabak ise Ayşe Ocaklı’nın uzun yıllardan beri bu işte söz sahibi olarak çalıştığını belirterek, “Yaklaşık 10 senedir bu hizmeti vermekte. Köyümüzde yetişen cennet elması dediğimiz meyveyi değerlendiriyor ve 20-25 kadına dönüşümlü olarak iş imkanı sunuyor. Türkiye’nin hemen hemen her yerine sevkiyat yapmakta. Ayşe kardeşimizle gurur duyuyoruz çünkü bizim ekmek teknemiz oldu. Aynı zamanda köyümüzün adını da bu ürünle ön plana çıkardı. Buna benzer kadınlarımızın çoğalmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Osman Toka