Kalan 12 üniversitenin ikna çabası sürüyor

Turgay KILIÇ / Yenikiraz.com Üniversitelerin final haftası yaklaşırken, öğrencilerin dönem sonu sınavlarının yüz yüze yapılması konusundaki...

Kalan 12 üniversitenin ikna çabası sürüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Turgay KILIÇ / Yenikiraz.com

Üniversitelerin final haftası yaklaşırken, öğrencilerin dönem sonu sınavlarının yüz yüze yapılması konusundaki kararın değişmesini istediler. 196 eğitim kurumu, final haftasında sınavlarının yüz yüze yapılması kararını, öğrencilerin direnişleri ve politik yolla aradıkları çözümle bu sayı 12’e düştü. Kalan 12 üniversite ise kararında ısrarcı davranıyor.

‘BAU yardımcı olmuyor’

Yenikiraz.com’a konuşan üniversite öğrencileri, bazı üniversitelerin sınav haftasında yardımcı olmadığına dikkati çekerken, maddi konuda zorlandıklarını şu ifadelerle aktardılar:

“Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri olarak yaklaşık 200 tane üniversiteden yalnızca 12 tanesi final sınavlarını yüz yüze yapacak ve bu sayı 19 iken bizim baskılarımız sonucu 12’ye düştü ancak kendi üniversitem olan BAU (Bahçeşehir Üniversitesi) hiçbir şekilde yardımcı olmuyor her zamanki gibi.”

Son 2 haftadır 208 üniversite içinde kalan 19 üniversite sınavların online olması için her türlü merciden yardım talep ediyoruz. Binlerce öğrencinin attığı tweetler, milletvekili ve partilerden tanıdıkları olanlarla konuşmalar bugüne kadar 7 tane üniversitenin çevrim içi dönmesini sağladı. Fakat bu 7 üniversitenin de senato kararından dolayı böyle bir durum izlediğini biliyoruz. Geri kalan üniversitelerin açıklamaları kararın kesin olduğu ve sınavların online yapılmayacağı şeklinde oldu.

‘YÖK kayıtsız kaldı’

196 tane üniversitenin yanında binlerce öğrenciyi mağdur eden 12 tane üniversitenin sesini bir şekilde duyurmak istiyoruz. İçimizde yol ve kalacak yerin masraflarından dolayı üniversitesine sınavlar için gidemeyen birçok öğrenci var. Üniversitelerin bu durumun farkında olmasına rağmen hiçbir şey yapılmaması bizi mağdur ediyor. Bugüne kadar bize karşı YÖK kayıtsız kaldı. YÖK’ün izlediği tutum ve belirsizlik hala öğrencileri zorluyor ve strese sokuyor.”

Öte yandan Acıbadem Üniversitesi öğrencileri, ortak bir dilekçeyle yaşadıkları ve yaşayacakları sorunları gözler önüne serdiler. Bir çok öğrencinin kalan 12 üniversiteyi ikna etme çabaları başarısız kalsa da; son güne dek bu çabayı sürdürmekte kararlılar.

Acıbademli öğrencilerin dilekçesindeki 4 temel unsurda, şunlar yer aldı:

Acıbadem Üniversitesi öğrencileri olarak bu dilekçeyle, yüz yüze yapılması planlanan final sınavlarının online olarak gerçekleştirilmesini talep etmek istiyoruz. Aşağıda belirteceğimiz sebeplerden dolayı, sizin hassasiyetinize ve anlayışınıza güvenerek bu talebimi sunuyoruz.

  1. Barınma Sorunu: Birçok öğrenci Acıbadem Üniversitesi’ne şehir dışından gelmektedir. Yüz yüze final sınavlarının gerçekleştirileceği tarihlerde, yurt ve ev iptali gibi nedenlerle barınma konusunda sorunlar yaşanmaktadır. Bu durum öğrenciler için barınma sıkıntısı oluşturmaktadır ve sınavlara odaklanmalarını olumsuz etkilemektedir. Online sınavlar sayesinde, barınma sorunu yaşayan öğrencilerin stresi azalacak ve daha iyi bir konsantrasyon sağlanabilecektir.

  2. Maddi Sıkıntılar: Son dönemde yaşanan ekonomik zorluklar, öğrenciler arasında maddi sıkıntıların artmasına neden olmuştur. Yüz yüze sınavlar için İstanbul’a gelmek için ekstra maliyetler gerekmektedir. Online sınavlar, öğrencilerin seyahat ve konaklama masraflarından tasarruf etmelerine yardımcı olacak ve maddi açıdan rahatlama sağlayacaktır.

  3. Deprem Sonrası Etkiler: Yakın zamanda yaşanan depremin etkileri hala bazı öğrencilerimiz için sürmektedir. Bu durum, öğrencilerin zihinsel ve duygusal sağlıklarını etkileyebilir ve sınavlara odaklanmalarını zorlaştırabilir. Online sınavlar, deprem sonrası etkilenen öğrencilerin sınav stresini azaltacak ve güvenli bir ortamda sınavlara girmelerini sağlayacaktır.

  4. Politik Dönemden Kaynaklı Kaygılar: Son dönemde ülkemiz politik açıdan çalkantılı bir dönemden geçmektedir. Bu durum öğrenciler arasında endişe ve kaygıların artmasına neden olmaktadır. Yüz yüze sınavlar, öğrencilerin güvenlik konusunda endişelerini artırabilir ve sınav performansını olumsuz etkileyebilir. Online sınavlar, öğrencilerin kaygılarını hafifletecek ve güvenli bir ortamda sınavlara girmelerini sağlayacaktır. Bu dilekçe tek bir bölüm için hazırlanmamış olup, birçok öğrencinin isteği üzerine yazılmıştır.”

CİMER de sessiz kaldı

Taleplerinin değişmesi üzerinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne yazan Acıbademli öğrenciler, yaşadıkları sorunlarla mücadele ederken, ilgili şikâyetlerini ilettikleri yerlerin de konuyla ilgili sessiz kaldıklarını aktardılar:

“Bu sebeplerle, okuldan talebimiz, final sınavlarının online olarak düzenlenmesidir ancak okulumuza defalarca mail atmamıza, CİMER’e durum hakkında istek dilekçesi göndermemize rağmen herhangi bir geri dönüş ne yazık ki alamadık Acıbadem Üniversitesi öğrencileri olarak biz öğrencilerinizi diğer üniversiteler gibi mağdur etmeyeceğinizi göze alarak bu talebimizi size iletiyoruz .Bu şekilde, yukarıda bahsettiğimiz sorunlarla mücadele etmek zorunda kalmayacak ve sınavlarımızı daha iyi bir şekilde tamamlayabileceğiz.”

Son karar üniversitelerin eline bırakıldı

Yükseköğretim Kurulu, final sınavları için yaptığı açıklamada, “Yüz yüze eğitim verilen programların sınavlarının yüz yüze, çevrim içi eğitim verilen programların sınavlarının çevrim içi yapılması” kararını verdiği bir açıklama yayımladı.

Öğrencilerin mağduriyet yaşamaması üzerinde durduğunu belirten YÖK, dönem sonu (Final) sınavlarının 1 Haziran’dan sonra yapılacağı kararını verdi. Kararda ise şunlar yazılıydı.

“Kahramanmaraş merkezli depremlerin ülkemiz genelindeki etkileri, depremden etkilenen vatandaşlarımız ile öğrencilerimizin barınma durumları, sosyal koşullar ve sürdürülebilir öğretim süreçleri değerlendirilerek 2022-2023 akademik yılı bahar dönemi dönem sonu sınavlarının 1 Haziran 2023 tarihinden önce başlatılmaması hususu, 17 Mayıs 2023 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2022-2023 akademik yılı dönem sonu sınavlarının 1 Haziran 2023 tarihinden sonra yapılmasına karar verilmiştir.”

Haber

2 bin imza

Üniversite öğrencileri, yaşanan deprem felaketi ve sonrasında sınavların çevrim içi yapılaması kararlarının alınması için oluşturdukları imza portföyünde yaklaşık 2 bin imza yer alıyor.

İlgili imzaların ulaştırıldığı makamlar ve siyasilerden de istenilen destekle geriye kalan 12 üniversitenin ikna çabaları halen sürüyor.