Kamu Etik Kurulu ne kadar etik?

Küçük Menderes gazetesinden Emirşah Develi Kamu Etik Kurulunun denetimi dışında sınıfların(Kamu görevlileri) olmasını etik bir sorun...

Kamu Etik Kurulu ne kadar etik?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Küçük Menderes gazetesinden Emirşah Develi Kamu Etik Kurulunun denetimi dışında sınıfların(Kamu görevlileri) olmasını etik bir sorun olarak yorumladı.

Kamu Etik Kurulunda Etik Sorun

Ülkemizde 25.5.2004 tarih ve 5176 sayılı kanunla Kamu Görevlileri Etik Kurulu kuruldu. 11 kişiden oluşan Kurulun üyeleri, biri Başkan olmak üzere Cumhurbaşkanı tarafından seçilmekte ve atanmaktadır.

2008 yılından itibaren her yıl 25 Mayıs gününün ülke genelinde “Etik Günü”, aynı günün yer aldığı haftanın da “Etik Haftası” olarak kutlanılmasını kararlaştırıldı.

Bu çerçevede, kurum ve kuruluşlarda etik kültürünü yerleştirmek ve geliştirmek amacıyla, Etik günü (25 Mayıs) ve Haftası’nda (25 Mayıs-31 Mayıs 2012) çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Kamu Etik Kurulun görevlerine gelince,

  • Kamu görevlilerinin uymaları gereken saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik, kamu yararını gözetme gibi etik davranış ilkelerini Yönetmeliklerle belirlemek ve uygulamayı gözetmek,
  • Etik davranış ilkelerinin ihlâl edildiği iddiasıyla re’sen veya yapılacak başvurular üzerine gerekli inceleme ve araştırmayı yaparak sonucu ilgili makamlara bildirmek,
  • Kamuda etik kültürünü yerleştirmek üzere çalışmalar yapmak veya yaptırmak ve bu konuda yapılacak çalışmalara destek olmak,
  • 3628 sayılı Kanuna göre verilen mal bildirimlerini gerektiğinde incelemek,
  • Kamu görevlileri için hediye alma yasağının kapsamını belirlemek ve en az genel müdür veya eşiti seviyedeki üst düzey kamu görevlilerince alınan hediyelerin listesini gerektiğinde her takvim yılı sonunda bu görevlilerden istemekle, görevli ve yetkilidir.

Bu sayılanlar bir devlet mekanizmasında olması gereken ve son derece önemli görevleri olan bir kurumu bizlere gösteriyor.

Denetlenmeyen kişi, yapı ve kurumların kokuşmaya açık olması bir gerçek. Bunun örnekleri de hepimizin bilgisi dâhilinde…

İlgili kurumun resmi sayfasına girdim, inceledim ve güzel şeyler öğrendim. Görevlisini görev başında ahlaktan daha evrensel kriterlere sahip, etik çerçevesinde denetleyen bir devletimin olmasına sevindim.

Bir kamu yöneticisinin tespit ettiğiniz etik dışı uygulama ve davranışını bu kuruma şikâyet edebiliyorsunuz.

Buraya kadar her şey güzel… Ancak

Kurum sayfasında “Kurul Hakkında Genel Bilgilendirme” başlığı altında açıklamaları okurken ilginç bir paragrafla karşılaştım. Ve açıkçası garipsedim…

Kamu Etik Kurulunun kapsamı anlatılırken ancak diye başlayan bir paragraf şöyle,

“Ancak Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Bakanlar Kurulu üyeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri ve yargı mensupları ile üniversiteler bu Kanun kapsamı dışındadır.”

“Hayda! Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu…” dedim, içimden…

Yukarıda bu kurulun denetlemesinden muaf tutulanlar maaşlarını devletten almıyorlar mı?

Alıyorlarsa onlar kamu görevlisi kapsamında değiller mi?

Kamu adına hizmet veriyorlarsa bu sınıflar hatadan beri mi?

İstisna edilenler için etik kurallar geçerli değil mi?

Peki, bu istisna Kamu Etik Kurulunu baştan etik olarak sorunlu kılmaz mı?

Haber Merkezi