Kuş besleyenler “akciğer hastalığı” olabilir

Bilkent Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Ayşegül Karalezli, “Evde kuş...

Kuş besleyenler “akciğer hastalığı” olabilir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bilkent Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Ayşegül Karalezli, “Evde kuş beslemek hatta evin çatısında kuşların yaşaması veya kuş pisliğini temizlemek akciğerlerde hastalık oluşumuna sebep olabiliyor. Özellikle hassas kişilerde bu tabloyu sık görüyoruz. Böyle durumlarda mutlaka etkenden uzaklaşmak gerekiyor” dedi.

Karalezli, bazı meslek gruplarında çalışanlar ile kuş besleme hobisi olanlarda akciğer hastalığı oluşma riskinin bulunduğunu anlattı.

Riskli iş kollarında çalışan kişilerin düzenli taramalara alınmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Karalezli, “En çok kaynakçılar, döküm işçiliği, diş teknisyenliği gibi işlerde çalışanlarda akciğer rahatsızlıklarıyla karşılaşıyoruz. İlerleyen dönemlerde solunum yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen interstisyel akciğer hastalıkları karşımıza çıkıyor. Bu durumda kişinin o iş kolunu değiştirmesi gerekliliği oluşuyor. Bu nedenle belirli periyotlarla sağlık taramalarının yapılması gerekiyor” diye konuştu.

haber merkezi