Nikahta keramet kalmadı
Semi Tektaş/ yenikiraz.com Yaz sezonu düğün sezonu derken masraflar düğün sahiplerinin cebini yakıp geçiyor. Düğünü, beyaz...
Semi Tektaş/ yenikiraz.com
Yaz sezonu düğün sezonu derken masraflar düğün sahiplerinin cebini yakıp geçiyor. Düğünü, beyaz eşyası, çeyizi derken bir düğün için masraf 300 bini geçiyor. Düğün sahipleri en az masrafla düğün yapmanın yollarını arıyor. Kuaförler, çeyizciler, gelinlikçiler herkes durumdan şikayetçi oluyor.
“300 BİN HARCADIK”
Yakın bir zamanda evlenen Celal Ercan düğün masrafları için 300 bine yakın harcadıklarını söylerken “Düğün hazırlıklarına yaklaşık 1,5 sene evvelden başladık. Masraflar ve alacaklar çok olduğu için parça parça almaya karar verdik bazı şeyleri. Çünkü aldığımız maaşlar geçinmemize anca yetiyordu. Bizi en çok yoran taraf enflasyon oldu. Fiyatına baktığımız beyaz eşya veya mobilya haftalık fiyat farkları ile artış gösteriyordu. Kredi faizleri de yüksek olduğu için ne yapacağımıza karar vermekte zorlanıyorduk. Biz de kredi çekelim nasılsa enflasyon öyle hızlı artıyor ki fiyat artışından korunuruz diye düşünerek kredi ile eşyalarınızı aldık. Toplam masrafımız 300 bine yaklaştı” değerlendirmesinde bulundu.
Celal ERCAN
DÜĞÜNDE HAFTA İÇİ MESAİSİ
Ercan masrafları kısmak için düğünü hafta içi yaptıklarını belirtirken “ Haftasonu düğün yapıldığında fiyat 3-4 katına çıkıyor.Bizde masraftan kısmak için düğünü hafta içi yaptık. Böylelikle ciddi bir masraftan kurtulduk. Yemekli düğünde yapmadık onun masrafını da almamış olduk” açıklamasında bulundu.
FİYATLAR 4 KATI ARTTI
Karşıyaka’da kuaför işleten Serpil Saygı gelin başı fiyatlarının 4 katı artığını ifade etti. Saygı, “Yaşanan ekonomik kriz bizleri de etkiliyor. Fiyatlara sürekli güncelleme yapıyoruz. Geçen yıl bin TL olan gelin başı fiyatları 4 katı arttı. Bugünkü fiyat 4 bin TL’den başlıyor. Bundan önceki yıllarda bir düğün olduğunda hepimiz sevinirdik. Çünkü sadece gelin değil, arkadaşları, akrabaları da gelirdi damat hepsini öderdi. Şimdi sadece parası olan geliyor. Damat sadece gelinin masraflarını karşılıyor. Vatandaş sürekli şikâyet ediyor, zam yapıyoruz diye ama bizlerde mecburuz bu duruma. Müşteri sayımız azaldı” dedi.
Serpil SAYGI
“KALKINSAK HEP BERABER KALKINACAĞIZ”
Kemeraltı’nda gelinlik dükkânı olan Gönül Göktaş ise fiyatlardan şikayetçi ve en son ne zaman bşr gelinlik sattığını hatırlamadığını söyledi. Göktaş, “Fiyatlar yerinde duruyor, müşteri yok. Piyasa allak bullak. 100 lira oldu 10 milyar, 10 milyar oldu 100 lira. Paranın değeri yok. Alışveriş durgun buna bağlı olarak bizlerinde işleri çökük durumda. Şu an düğün sezonunu yaşıyoruz ama en son ne zaman bir gelinlik, nişanlık sattığımı hatırlamıyorum. Önceden bir nebze kiralama oluyordu, şimdi oda kesildi. Müşteri olsa ben gelinlik satarım, karşısı damatlık satar, ayakkabıcı ayakkabı satar bir bütün halinde kalkınabiliriz” şeklinde konuştu.
“ÇEYİZ DÖNEMİ BİTTİ”
Kemeraltı’ında çeyizlik eşya satan Kerem Sati çeyizlik alma döneminin bittiğini artık vatandaşların ekonomisinin daha öncelikli alanlara kaydığını belirterek şöyle devam etti;
“Çeyiz dönemi bitti. Artık kimse çeyiz almıyor. Bazı eksi müşterilerimiz alıyordu, şimdi bu ekonomide hiç kimse almıyor. Şuan düğün sezonu ama çeyiz alan kimse yok. Esas ihtiyaçlara yöneliyor insanlar ekonomileri buna yetiyor. Çeyize sıra gelmiyor. Gelinliği, damatlığı, ev eşyası derken para bitiyor.”
TAKIYA CAN DAYANMIYOR
Düğün sahiplerinin en çok umut bağladıkları takılar ise cep yakıyor. Haberi hazırlarken çeyrek altın 2 bin 804, yarım altın 5 bin 608, tam altın ise 11 bin TL’den satılıyordu. Bir asgari ücretlinin takı için en az maaşının 3’te 1’ini vermesi gerekiyor.
ZARFLAR BOŞ KALDI
Pandemi sonrası zarf usulü takı takılmasıyla beraber düğün sahipleri artan boş zarflardan şikayetçi oldu. Yaşanan ekonomik sıkıntılar vatandaşı buna zorlarken düğün sahipleri ise umutlarını o zarflara bağlıyor.
DÜĞÜN MASRAFI NE TUTAR?
2023 düğün masraflarını doğru şekilde hesaplamak için öncelikle düğün sürecindeki tüm organizasyonu belirlemek gerekir. Düğünde ihtiyaç olan 4 unsur bulunur. Bunlar; çeyiz, düğün, kına ve söz ya da nişan organizasyonudur. Bunlar bir ihtiyaç haline dönüşürken hepsinin kişiye ayrı bir maliyeti var. Ortalama fiyatlarla bu organizasyonları ele aldığımızda;
1- Düğün= 60-90 BİN TL
2- Nişan/söz = 20-40 BİN TL
3- Kına = 15-25 BİN TL
4- Çeyiz = 150 BİN TL
Toplam ortalama bir düğün için 245 bin TL, ideal bir düğün içinse 305 bin TL tutarında masraflar için bir bütçe belirlemek gerekir.