Ödemişli avukatlardan oturma eylemi

Baroların bölünmesine yönelik hazırlanan kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye devam ediyor. Ödemiş Adalet Sarayı’nda söz konusu...

Ödemişli avukatlardan oturma eylemi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Baroların bölünmesine yönelik hazırlanan kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye devam ediyor. Ödemiş Adalet Sarayı’nda söz konusu kanun teklifine karşı çıkmak adına oturma eylemi gerçekleştirildi. Yaklaşık 40 avukat, saat 15.00’te Ödemiş Adalet Sarayı’nın içinde başladıkları eylemi 15.30’a kadar sürdürdü.

Eylem öncesinde adliyenin önünde toplanan avukatlar, kanun teklifini protesto etmek adına alkış tuttu. Alkışların ardından konuşma yapan İzmir Barosu Ödemiş İlçe Temsilcisi Mine Donduran Erçetin, “Savunma mesleğini savunduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum. Toplanma sebebimiz, uzun zamandır Türkiye’nin gündemini teşkil eden meslek örgütlerimizi bölmeye çalışan, şu anda mecliste görüşülen ancak avukatların görüşü alınmadan yapılan bir yasanın, yasa teklifinin yasalaşmasını istemememizdir. 81 ilin 79 baro başkanının istemediği gibi biz de istemiyoruz. Şu anda Ankara’da değiliz ancak kalbimiz başkanlarımızın yanında. Orada olmayı hepimiz isterdik. Biz de burada ufak bir farkındalık yaratmak, arkalarında olduğumuzu göstermek için böyle bir toplantı düzenledik” dedi.

Yasa tasalaşırsa daha çok olmayı sürdüreceğiz”

Donduran Erçetin, konuşmasının ardından sözü genç meslektaşı Avukat Engin Erkal’a bıraktı. Erkal, “Savunmadan hiç haz etmediniz, biliyoruz. İlk fırsatta kapılarınızı ayırdınız. Sonra susturmaya çalıştınız. Olmayınca duruşma salonlarından atmaya, olmayınca tutuklamaya, olmayınca hastanelere göndermeye çalıştınız avukatlığı hastalık derecesinde sahipleniyor diye. Şimdi de teslim alamadığınız baroları parçalayarak cübbelerimize ilik açmaya düğme dikmeye çalışıyorsunuz. İstiyorsunuz ki yargının son ayağı da iktidara bağlansın. İstiyorsunuz ki bu karanlık böyle sürsün.

Sizden öncekilere de duruşma salonlarında aynı şeyi söylemiştik. Şimdi de size söylüyoruz. Bu projenin ilk sözlerinin ‘Avukatımı istiyorum’ olduğunu hiç aklınızdan çıkarmayın. Unutmayın; tarih aydınlık için, umut için, insanlık için mücadele edenleri yazar. ‘Bu barolar artık çok oldu’ diyorsunuz ya, siz yargıyı bağımlı kıldıkça, hukuku yok saydıkça, adaleti unuttukça, insan haklarını ayaklar altına almaya devam ettikçe biz de çok olmaya devam edeceğiz. Siz; çocuk istismarına, kadın cinayetlerine, kadına şiddete, doğanın talan edilmesine sessiz kaldıkça biz barolar da çok olmaya devam edeceğiz.  Bu ülkenin baro başkanlarının adalet adımlarına çelme takmaya çalıştıkça da çelme takmaya devam edeceğiz.

Baroları bölmeye, susturmaya yönelik yasa tasalaşırsa daha çok olmayı sürdüreceğiz çünkü bu ülkede avukatlar var. Aydınlığı onlar temsil ediyor. Onlar; bu baskılara, tehditlere, gözdağına, yargılamaya rağmen susmayanlar, biat etmeyenler… Savunmaya dokunma, vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

İzmir’de en az beş yeni baro çıkabilir

Kanun teklifine göre, üye sayısı 5000’den fazla olan yerlerde yeni barolar kurulabilecek. Her baro, Türkiye Barolar Birliği’nde üç delege ve bir başkanla temsil edilecek. Teklifle avukat sayısı 5000’den fazla olan tüm illerde en az 2000 avukat bir araya gelerek yeni bir baro kurabilecek. Bu değişiklikten şimdilik İstanbul, Ankara ve İzmir baroları etkileniyor. 50 bin üyeli İstanbul’da, 20 bin üyeli Ankara’da ve 10 bin üyeli İzmir’de en az beş yeni baronun ortaya çıkabileceği tahmin ediliyor. Barolar ve hukukçular, Türkiye’deki yargı sisteminde adaletsizlik ve düzensizlik yaratabileceğini dile getirerek teklife karşı çıkıyor.

Osman Toka