ÖDEMİŞ’TE HAMAM KÜLTÜRÜ BİTİYOR MU?

94873526-8da4-4db2-b062-9c9dd210edf2

Ödemiş Büyük Hamam’ı, Bıçakçı Esseyit Ali Ağa tarafından hicri 1222, Miladi 1807 yılında yaptırılmıştır.
Doğu batı doğrultusunda uzanan yapı taş ve tuğladan inşa edilmiştir. Dış duvarlar ve kubbelerin üzeri horasan harcı ile sıvalıdır. Soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık mekanlarından oluşmaktadır. Soyunma mekanları iki katlıdır ve ahşap çatı ile örtülüdür.
Soyunmalıktan sivri kemerli bir açıklık ile ılıklık mekanına geçilir. Buradan da kubbe ile örtülü sıcaklık mekanına ulaşılır. Ilıklık mekanının ortasında mermer kaplı göbek taşı kuzeydoğu ve batı kenarlarında kurnaların bulunduğu hücreli sekiler vardır. Sıcaklığın doğusundaki külhan sağlamdır. Külhanın güney batısında su depolan yer alır. Kubbe ve tonozlarda Işıklandırmaya yarayan küçük pencere gözleri bulunur.
Bu hamamı işleten Mehmet bey açıklamalarda bulundu:
1940 doğumluyum. 35 senedir bu mesleği yapıyorum. Burayı başkası işletiyordu, sonra burası kapandı biz geldik açtık, tamir ettik devam ediyoruz. Artık yaşlandık, isterseler çocuklarım bu işi devam ettirir. Bazen günde 5 kişi, bazen 10 kişi geliyor belli olmuyor. Eski işler yok artık. Bu mesleğin zorluğu yakıt ve su masrafları. Başka bir zorluğu yok, tabii gece gündüz burada beklemek icap ediyor. Geçen sene oduna, suya verdiğimiz para bu sene 2 3 katına çıktı. Anca gelir, gider zor ayakta duruyoruz.
Hamamcılık, zor bir iş. Gençler bu işi yapmıyor. Beklemek icap ediyor, sabah 12’de açıyorum, akşam 12’de kapatıyorum. Bir tane yardımcı çalışıyor yanımda. Kese yapıyor, buraya bakıyor. Ben Sivaslıyım, buraya yerleştik, burada kaldık. Eski hamam, eski tas burada kaldık.
Hamam’da terlersin, kese olursun, temizlenirsin, sağlık açısından faydalıdır. Üşütmeye, bel ve ayak ağrılarına iyi gelir.

 

Sabriye Bedel

Exit mobile version