Ödemiş'te Maden Sondajı Krizi: Çevre Felaketi Kapıda

        Ödemiş Bademli Ayçukuru ve Küçükören mahallelerinde başlatılan maden sondaj çalışmaları, kestane, ceviz,...

Ödemiş'te Maden Sondajı Krizi: Çevre Felaketi Kapıda
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

 

 

 

Ödemiş Bademli Ayçukuru ve Küçükören mahallelerinde başlatılan maden sondaj çalışmaları, kestane, ceviz, kiraz ve erik bahçelerini tehdit ediyor. Halk, siyanür endişesiyle ayakta. MAPEG’in talimatıyla Bademli Ayçukuru ve Küçükören’de başlayan sondaj çalışmaları, çevre ve tarım alanlarını tehdit ediyor. Halk ve çevreciler, siyanür kullanımı konusunda ciddi endişeler taşıyor.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından verilen talimat ile Bademli Ayçukuru ve Küçükören mahallelerinde 1100 metrelik alanda kestane, ceviz, kiraz ve erik bahçelerinin içerisine 4 adet maden arama sondajı açılıyor. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) Bayındır Orman İşletme Müdürlüğü 20.05.2024 tarih ve 11886396 sayılı kararı ile sondaj çalışmalarına başlandı.

Bölgede başlayan maden arama çalışmaları, çevre ve tarım alanlarını ciddi tehdit altına soktu. Bademli Ayçukuru ve Küçükören mahallelerinde başlatılan bu çalışmalar, kestane, ceviz, kiraz ve erik bahçelerini hedef alıyor. Bu durum, bölge halkı ve çevreciler tarafından büyük tepkiyle karşılandı.

 

MTA İzmir Bölge Müdürü Burhanettin Yüce, geçtiğimiz günlerde Bademli Yakaçelebi kahvehanesinde bir bilgilendirme toplantısı yaptı. Yüce, bölge halkına ve çevre gönüllülerine yaptığı açıklamada açılan sondajların devlete ait olduğunu ve arama sahasında altın, gümüş, antimuan, demir, kobalt gibi ağır maden rezervlerinin olup olmadığının araştırılacağını belirtti.

 

Toplantıya katılan bölge sakinleri ve çevre gönüllüleri, özellikle siyanür kullanımı konusunda endişelerini dile getirdiler. Yapılan çalışmaların doğaya büyük zarar vereceğini savunan bölge halkı, siyanür kullanımının çevre ve sağlık üzerinde yaratacağı olumsuz etkilerden endişe duyduklarını belirttiler.

 

KOZA-DER Başkanı Selahattin Bağlı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yapılan araştırmalar sonucunda bu alanların ihaleye çıkarılacağını ve büyük şirketler tarafından satın alınacağını ifade etti. Bağlı, bu çalışmaların önce bitki örtüsünü, ardından da kestane, ceviz, kiraz gibi ağaçları yok edeceğini vurguladı. Altın aramasında kullanılacak olan siyanür maddesinin son derece zararlı olduğunun altını çizdi.