Ödemiş’te yarım kalan projeler: Ödemiş Belediyesi Kültür Merkezi

Ödemiş Belediyesi Kültür Merkezi, Ödemiş- Kiraz yolu üzerinde Zafer Mahallesi'nde yer alıyor. Toplam 2940 metre karelik...

Ödemiş’te yarım kalan projeler: Ödemiş Belediyesi Kültür Merkezi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ödemiş Belediyesi Kültür Merkezi, Ödemiş- Kiraz yolu üzerinde Zafer Mahallesi’nde yer alıyor. Toplam 2940 metre karelik bir alan üzerinde yer alan Kültür Merkezi 336 metre kare hizmet alanına sahip. Şu anda Ödemiş Belediyesinin kullanımında bulunan Kültür Merkezinin yapımına 1997 yılında başlandı. Projenin başlama amacı Ödemişlilerin kültürel faaliyetlerini yapabilecekleri bir alan oluşturmaktı. İçerisinde resim, heykel, seramik, el sanatları, fotoğrafçılık gibi etkinliklerin gerçekleştirildiği atölyeler ile bale, halk oyunları, müzik vb. kültürel çalışmaların yapıldığı salonlar olması planlanıyordu. Bu amaç doğrultusunda 1997 yılında başlanan Kültür Merkezi inşaatı Kültür Bakanlığı bünyesinde yapılmaya başlandı. Ancak Kültür Bakanlığı yeterli kaynağı ayıramadığı için inşaat bir türlü bitirilemedi. Ödemiş Belediyesi var olan binasını yıkıp yeni bina yapma aşamasında olduğu için geçici olmak üzere yeni bir bina arayışına girdi ve 2010 yılı Ekim ayında Kültür Bakanlığından inşaatı yarım kalmış olan Kültür Merkezinin Belediyeye devri istendi. 13 yıldır inşaatı bitiremeyen Kültür Bakanlığı bu fırsatı değerlendirdi ve 2010 yılı Aralık ayında Ödemiş Belediyesine verdiği yanıtta, Kültür Merkezi’nin kalan inşaat işlerinin tamamlanması kaydıyla devrinin mümkün olabileceği belirtildi. 2011 yılı Ocak ayında yapılan toplantıda Belediye Meclisinin binadaki bazı alanlarda Belediye hizmet birimlerinin de olması koşuluyla devralınmasına karar vermesinin ardından, Maliye Bakanlığı’nda onay bekleyen devir dosyası, zamanın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından imzalanarak İzmir Defterdarlığı'na sevk edildi ve Kültür Merkezinin devam eden inşaatının tamamlanması kaydıyla Ödemiş Belediyesine devredilmesine karar verdi.

Zamanın Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ve Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin arasında 2012 yılında devir protokolü imzalandı. Yapılan protokolde özetle şu hükümlere yer verildi:
1. Hazineye ait taşınmazın ikmal işleri, Kültür Merkezi olarak kullanılmak üzere projesine uygun olarak
Belediye tarafından yaptırılacak.
2. Taşınmazın kullanılmasından doğan personel ve fatura masrafları belediye tarafından karşılanır.
3. Bakım onarım işleri Bakanlıktan izin alınarak Belediye tarafından yapılır.
4. Bakanlığın gerçekleştireceği etkinlikler öncelikli ve ücretsiz olur.
5. Küçükler- büyükler ve periyodik okuma salonları, bilgisayar salonu ve ilgili bürolar Kütüphaneler ve
Yayımlar Genel Müdürlüğünce süresiz ve bedelsiz olarak sağlanacak.
Protokol bu şartlar altında imzalandı ve binanın Belediyeye devri gerçekleşti. 2015 yılı Ekim ayında
Ödemiş Belediyesi Eski Adliye binasına taşınınca Kültür Merkezinde Halk Kütüphanesi ve Belediyenin
bazı birimleri kalmış oldu. Bina bugün de aynı şekilde hizmet vermeye devam ediyor.
Kısacası 1997 yılında Ödemişli vatandaşların kültürel etkinliklerini yapması için planlanan böyle
devasa bir yapı kültür adına sadece kütüphane hizmeti vermekte. Geri kalan kısmı Belediye hizmet
birimleri tarafından kullanılmakta.