Önce Alman uzmanlar uyardı, Boğaziçi sonra açıkladı

Marmara Denizi’nde gerçekleşebilecek olası büyük bir depreme dair uyarılar ardı ardına gelmeye devam ediyor. Alman Yer...

Önce Alman uzmanlar uyardı, Boğaziçi sonra açıkladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Marmara Denizi’nde gerçekleşebilecek olası büyük bir depreme dair uyarılar ardı ardına gelmeye devam ediyor. Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi (GFZ) sismoloji uzmanları, son araştırmalarında Marmara Denizi’nde 7.4 büyüklüğünde bir depremin meydana gelebileceği ihtimalini ortaya koydu. GFZ uzmanları Dirk Becker ve Marco Bohnhoff’un yaptığı araştırmada, Türkiye’nin tektonik yapısını inceledikleri belirtildi.

Araştırmada İstanbul’un güneyinde bulunan Marmara fay hattının “sismik boşluk” olarak tanımlandığı ve bu bölgede 7’nin üzerinde büyüklükte bir depremin beklendiği vurgulandı. Uzmanlar, tarihsel verilere dayanarak her 250 yılda bir Marmara bölgesinde şiddetli bir depremin yaşandığını gösterdi. En son 1766 yılında 7.4 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiği hatırlatıldı.

7 büyüklüğündeki deprem gecikti!

Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan Ana Marmara Fayı’nın uzun süredir “aktifleşmediği” ve bu nedenle 7’nin üzerinde büyüklükte bir depremin “gecikmiş olduğu” ifade edildi. Araştırmada kullanılan yüksek çözünürlüklü sismisite kataloğuyla Marmara Bölgesi’nde 2006-2020 yılları arasında meydana gelen 14 bin dolayında depremin incelendiği belirtildi.

Özener’den geciken açıklama

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 17 Ağustos Depremi’nin 24. yıldönümünde bir basın toplantısı düzenleyerek Türkiye’nin deprem riskleri konusunda farkındalık oluşturmayı amaçladı. Prof. Dr. Haluk Özener, toplantıda yaptığı açıklamada deprem istatistiklerine dikkat çekti.

Ülkede her gün 3’ün üzerinde depremin meydana geldiğini belirten Özener, haftada ortalama bir kez 4 ile 4.9 arasında, 1.5 ayda bir 5 ile 5.9 arasında ve ortalama 1.5 yıl içerisinde 6 ile 6.9 arasında depremlerin yaşandığını ifade etti. Özener, her ortalama 6.2 yılda 7’nin üzerinde büyüklükte depremin gerçekleştiğini vurgulayarak ülkenin deprem riskine dikkat çekti.

Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde enerji biriktiren fay hatlarının yıllarca sürebilecek birikim sonucunda kırılabileceğini belirten Özener, Türkiye’nin geniş bir coğrafyasında 7 büyüklüğünde bir deprem riskinin bulunduğunu ifade etti.

Haber Merkezi