Selçuk’ta neler yapılabilir? Şelçuk’a nasıl gidilir?

İzmir Selçuk hakkında merak edilen her şey… Nüfus: 38.151 Belediye Başkanı: Filiz Ceritoğlu Sengel (CHP) Kaymakam:...

Selçuk’ta neler yapılabilir? Şelçuk’a nasıl gidilir?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İzmir Selçuk hakkında merak edilen her şey…

Nüfus: 38.151

Belediye Başkanı: Filiz Ceritoğlu Sengel (CHP)

Kaymakam: Ekrem İNCİ

TARİHÇE

Selçuk eski adıyla Ayasuluk,1304 yılında Aydınoğulları Beyliği’nin eline geçmiş ve 1426 yılında Osmanlı Devleti topraklarına katılmıştır. 1914’te Ayasuluk olan adı Selçuk olarak değiştirilmiş ve Kurtuluş Savaşından sonra da Akıncılar adıyla anılan Selçuk 1957 yılında İzmir İline dahil edilmiş ve ilçe unvanını almıştır.

Selçuk, Dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biridir. Antik Çağ’ın en önemli yerleşim yerlerinden biri olmuştur. Selçuk’ta bulunan tarihi yapıların büyük bir bölümü ayaktadır. Efes ören yeri, Türk ve dünya turizmi açısından çok önemli bir merkezdir, Efes her yıl yaklaşık olarak 2 milyon ziyaretçi tarafından gezilmektedir. Selçuk Efes Müzesi, sahip olduğu ve sergilediği sadece yerel eserlerle Avrupa’nın en önemli ve en zengin müzelerinden birisidir. Bu etkinlikler dışında, müzede verilen konferanslar ve açılan resim sergileri kültür hayatını canlı tutmaktadır.

Efes’in tarihi MÖ 6. binyıla kadar uzanmaktadır. Bu sonuca son yıllarda Arvalya ve Çukuriçi höyüklerinde ele geçen arkeolojik yerleşke bulgularıyla varılmıştır. Ayasuluk Tepesi’nde yapılan kazılar da burada Erken Tunç Çağı’ndan Hellenistik Çağ’a kadar kesintisiz yerleşmenin var olduğunu göstermiştir. Bu da eski Efes’in Ayasuluk Tepesi’nde olduğunu, buranın Anadolu kavimleri ve Hititler tarafından iskan edildiğini ispatlamaktadır. Ayrıca Hitit yazılı metinlerinde Apasas olarak geçen kentin bu kent olduğu da kesinleşmiştir.

Her yıl Ocak ayının üçüncü pazarında Pamucak sahilinde “Selçuk-Efes Deve Güreşleri Festivali“ düzenlenir. Festival deve güreşi otoriterlerince“en popüler ve en iyi organizasyon” olarak seçilmiştir. Ayrıca Eylül ayında ilçe merkezinde düzenlenen “Uluslararası Selçuk-Efes Kültür Sanat Turizm Festivali ve Kurtuluş Şenlikleri” ilçenin gelenekselleşmiş kültür ve sanat etkinliklerindendir.

Selçuk, antik ve dini özelliklerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de büyüleyici bir ilçe. Dilerseniz kentsel dokusunu olduğu gibi koruyan, Selçuk’a 7 km uzaklıktaki Şirince’yi ziyaret edebilirsiniz. Meyve, şarap ve geleneksel yemekleri ile otantik yapı ve yaşantısını muhafaza eden nostaljik bir köy. Diğer yandan bir gününüzü de Milet, Didim, Pirene, Teos gibi civardaki antik kentlere ayırabilirsiniz.

GEZİLECEK YERLER

  1. Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.30; kış dönemi (1 Ekim- 1 Nisan) 08.30-18.00. Efes Antik Kenti, haftanın 7 günü ziyarete açık.  Efes Antik Kenti giriş ücreti 200 TL. Müze Kart geçerli.

Haber

  1. Bibliothèque de Celsus
  2. Ephesus Terrace Houses
  3. Efes Antik Kenti Tiyatrosu
  4. Efes Müzesi
  5. Meryem Ana Evi

Meryem Ana Evi ziyaret saatleri 09.00-17.00. Meryem Ana Evi, haftanın 7 günü ziyarete açık. Meryem Ana Evi giriş ücreti 15TL, yabancı turist 50TL. Araçla girişte otopark ücreti olarak da 25 TL alınıyor. Müze Kart geçerli değil. Meryem Ana Evi giriş ücreti Selçuk Belediyesi tarafından çevre düzenlemeleri ve bakım gibi amaçlarla tahsil ediliyor.

  1. Aqua Fantasy Aquapark
  2. Kuretler Caddesi
  3. Saint John Kilisesi
  4. Hadrian Tapınağı
  5. Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi
  6. Efes Antik Umumi Tuvaleti
  7. Yedi Uyuyanlar
  8. Pamucak Plajı

Haber

SELÇUK’A NASIL GİDİLİR?

Selçuk’a en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı. İzmir Adnan Menderes Havalimanından Selçuk’a gitmek isteyenleri 60 km’lik bir yol bekliyor. İZBAN treni havalimanından da geçiyor. Tepeköy yönünde İZBAN’a binmeniz gerekiyor. Tepeköy’de inip aynı noktada Selçuk trenine aktarma yapıyorsunuz. İZBAN hattının ilk treni Tepeköy’den Selçuk’a 06.40’te kalkıyor. Yolculuk 23 dakika sürüyor.

İzmir-Selçuk arası hem otoyol, hem normal yol var. Otoyol, Aydın tüneline girmeden ayrılıyor ve bir süre normal karayolundan gidiyorsunuz. Yollar gayet güzel. İzmir ile Selçuk arası 75 km. Bu mesafe minibüsle 1 saat, IZBAN (hafif raylı sistem) ile 1 saat 15 dakika sürüyor.