Şırdan karaborsa oldu

Adana'nın dernekevi yemeği şırdan dolması toplumsal medyanın etkisiyle hepsi Türkiye'ye yayılması ve sonuç günlerde efsanevi kesiminin...

Şırdan karaborsa oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Adana’nın dernekevi yemeği şırdan dolması toplumsal medyanın etkisiyle hepsi Türkiye’ye yayılması ve sonuç günlerde efsanevi kesiminin az olmasından ötürü karaborsa oldu.

Geviş getiren hayvanların midelerinin sonuç ve dördüncü kısmı bulunan şırdan temizlenip içerisine baharatlı düğü doldurulup dikilmesi ve salçalı suda pişirilmesi aracılığıyla kemirmek biçimine getiriliyor. Bir cins biber dolması bulunan şırdan derinlemesine müddet Adana’nın dernekevi yemeği namına kaldı. Ancak toplumsal medyanın yaygınlaşmasıyla baş başa şırdan dolması da dernekevi eşya olmaktan çıkıp ünü Adana’yı aştı. Şırdan dolması başta İstanbul, Ankara, Mersin ve İzmir üzere vilayetlerde restoranlarda çabucak yayılmaya başladı. Ayrıca sonuç yıllarda efsanevi kesimi de az olunca Adanalılar şırdan bulmada zorlanmaya başladı.

Şırdancı Rıfatcan Bilgin, sonuç günlerde şırdanın karaborsa bulunduğunu söyleyerek, “Son yıllarda şırdan bulmada baş döndürücü zorlanıyoruz. Ben esbak şeb şırdan bulup satamadım. Bunun dü sebebi mevcut bir tanesi bundan sonra baş döndürücü az efsanevi kesiliyor. Her hayvanda da müşterek şırdan oluyor. İkincisi ise toplumsal iletişim araçları sebebiyle şırdan hepsi Türkiye’ye yayıldı. evvel çabucak Adana’da tüketilirken demincek hepsi Türkiye’de satışı var” dedi.

Şırdanın karaborsa olmasının fiyatlara da yansıdığını, şu an 53-55 teklik ortada bulunan şırdanın 60 liraya çıkacağını tamlayan Bilgin, “Çünkü şırdan bulmada zorlanıyoruz. Bulduğumuz devir da emektar fiyattan alamıyoruz. Mecbur tığ de bindirim gerçekleştirmek durumunda kalıyoruz” niteleyerek konuştu.

Kaynak: IHA