Şırnak'ta “Ahilik kültürü” paneli düzenlendi

Şırnak Üniversitesi'nde Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde 'Ahilik Kültürü' mevzulu panel düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın...

Şırnak'ta “Ahilik kültürü” paneli düzenlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şırnak Üniversitesi’nde Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde “Ahilik Kültürü” mevzulu panel düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının arkası sıra “Ahilik Kültürü” ile ilgilendiren videoteyp vizyonu ile başlamış bulunan panel Rektör Prof. Dr. Alkış ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Heşar Haşimoğlu’nun açım konuşmaları ile bitmeme etti.

Ahiliğin geçmişten günümüze derece bulunan zamanı yolculuğunun konuşulmuş olduğu panelin moderatörlüğünü Şırnak Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Cabir Altıntaş yaptı.

Panele dil cambazı kendisine da dahil bulunan Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, ahiliğin evvel başlangıçta ahlâk, kuram ve pratikleri biçiminde gelişirken giderek kârlı ortak kurum durumunu aldığını belirterek, “Bu teşkilatın gelişimi levent boylu seneler Anadolu’daki ekonomiye yöntemini vermiştir. Bu teşkilatın Anadolu’da sağlamış olduğu faydalarını ezcümle anlatalım. Ahilik yardımıyla zenginle fakir, müstahsil ile tüketici, iş ile sermaye, uyruk ile nüfuz ortada balans sağlanmış içtimai hak bünye edilmiştir. Ahiler yardımıyla “gelene” ve “gidene” şu demek oluyor ki misafirlere misyon edilmiştir. Böylece ticaret, konuşma ve kültürde şişman gelişmeler sağlanmıştır. Ahilik, göçkün ve kent kültürü ortada güreşçi köprüsü görevini görmüştür. Bunun yardımıyla mıhlı konuşu ortak düzen kurulmuştur” dedi.

Panel, konuşmacılara onurluk takdiminin arkası sıra hatırat fotoğrafı çekimi ile sonuç buldu.

15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda planlı panele Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, göz başkanları, Şırnak Ticaret İl Müdürü Mehmet Emin Yıldırım, akademisyenler ve esnaf katıldı.

Kaynak: IHA