Tarihin en büyük kahramanlık destanı
Türkiye’nin 1922 yılında bağımsızlık mücadelesi devam ederken, İtilaf Devletleri’nin Anadolu’yu işgali sonucu Türk milleti büyük zorluklarla...
Türkiye’nin 1922 yılında bağımsızlık mücadelesi devam ederken, İtilaf Devletleri’nin Anadolu’yu işgali sonucu Türk milleti büyük zorluklarla mücadele etmek zorunda kaldı. Ancak millet, “millet olma bilinci” ile kuva-yı milliye hareketini başlatarak büyük bir direniş gösterdi. 26 Ağustos 1922’de, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle Büyük Taarruz başlatıldı. Bu taarruz, 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da gerçekleşen Meydan Muharebesi’nde büyük bir zaferle sonuçlandı. Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde gerçekleşen bu zafer, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda kritik bir dönüm noktası olarak kabul edildi.
Büyük Zafer’in ardından Türk ordusu, bir dizi başarılı operasyonla İzmir’e kadar ilerleyerek Yunan işgalini sona erdirdi. Bu zafer, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı ve milletin iradesinin zaferle taçlandığı anlamlı bir kilometre taşı oldu.
Mustafa Kemal Atatürk, zafer sonrasında ordusunun başarılarını ve fedakarlıklarını övgüyle anarak, Türk ulusunun geleceğine olan güvenini ifade etti. Büyük Zafer’in hemen sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk temelleri atılmış ve milletin iradesiyle bağımsız bir devletin kuruluşu sağlanmış oldu.
Büyük Zafer’in en önemli anlarından biri, 57. Tümen Komutanı Albay Reşat Bey’in, Çiğiltepe’nin alınmasının gecikmesi üzerine intihar etmesi oldu. Ancak kısa bir süre sonra Çiğiltepe’nin Türk birlikleri tarafından geri alındığı bildirildi.
Haber Merkezi