Tire’de gezilecek yerler ve tarihçesi

Tire, İzmir`in doğusunda yer alır. Kuzeyinde Bayındır doğusunda Ödemiş batısında Selçuk ve Torbalı ilçeleri güneyinde ise...

Tire’de gezilecek yerler ve tarihçesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tire, İzmir`in doğusunda yer alır. Kuzeyinde Bayındır; doğusunda Ödemiş; batısında Selçuk ve Torbalı ilçeleri; güneyinde ise Aydın ili ile çevrelenir.

İlçenin yüzölçümü891 k m2`dir. 1 beldesi (Gökçen) ve 64 köyü bulunmaktadır.

2009 Yılı ADNKS verilerine göre toplam nüfusu 78.176`dır. Bu nüfusun 50.900`ü merkezde, 27.276`sı belde ve köylerde yaşamaktadır.

İlçede 51 İlköğretim Okulu, 9 Orta Öğretim Kurumu bulunmakta; 12.665 öğrencinin eğitim gördüğü bu okullarda 717 öğretmen görev yapmaktadır.

İlçede, 1 Devlet Hastanesi, 6 Sağlık Ocağı, 3 Sağlık Evi, 1 Verem Savaş Dispanseri ve 1 Ana Çocuk Sağlığı bulunmaktadır.
İlçe ekonomisi tarım, ticaret ve sanayiye dayanmaktadır. Tarım ürünleri başta pamuk olmak üzere, buğday, arpa, tütün, susam ve her türle meyve, sebzedir. Arıcılık ilerlemiş durumdadır. Besi ve süt inekçiliği gelişmiştir. Tire Organize Sanayi Bölgesinin kurulması sonucunda, ilçede sanayi de önemli ivme kazanmış bulunmaktadır.

Tire, 1308 yılında Aydınoğulları Beyliğinin kurulmasıyla Türk egemenliği ile tanışmış, 1426 yılında ise Osmanlı yönetimine geçmiştir. Tire, Osmanlı tarihinde XV. yy.dan XVIII. yy.a kadar kullanılan Darphanede mangır (bakır) ve Akçe (gümüş) adı verilen paraların kesilmesi nedeniyle önemli bir yere sahiptir. Tire Müzesinde, yörede bulunan arkeolojik ve etnografik görülmeye değer eserler sergilenmektedir.

Tire`de mimarlık tarihi açısından zengin, klasik dönem Osmanlı mimari tarzını yansıtan camiler arasında Yeni Camii, Tahtakale Camii, Yeşil İmaret, Lütfü Paşa Camii görülebilir. Tire`de çok önemli yerel kültür mirası olarak urgancılık, nalıncılık, yorgancılık, hasırcılık, saraciye, keçecilik ve dokumacılık günümüzde de sürdürülmektedir.

Toplu Taşıma ile Tire’ye Ulaşım

Tire ilçesine şehir içi ulaşımlarda genellikle halk otobüsleri ve minibüsler kullanılmaktadır. Tire’de yaşayanlar genellikle otobüs hatlarını daha aktif kullanmaktadır. Kentte bulunan taksilerde şehir içi ulaşımda bir diğer alternatif olarak tercih edilebilir.

Tire ilçesinde gün boyu halk otobüsleri hizmet etmektedir. Günün her saati belirli aralıklarla halk otobüsleri kullanılabilir. Tire Merkez’den otobüsler gün boyu farklı ilçe ve mahallere hareket etmektedir. Tire Merkez’den çevre ilçelerine halk otobüsleri ve minibüsler kullanarak farklı aktarma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.

Beydağ ilçesinden halk otobüsleri kullanılarak gün içinde rahatlıkla ve kısa sürede Tire’ye ulaşılabilir. Kentin farklı noktalarından Tire’ye kolaylıkla ulaşım sağlanmaktadır. Tire ilçe merkezinden İzmir merkez ilçesine de hem özel araç hem de halk otobüsleri ile rahatça ulaşabilirsiniz.

Tire İlçesinden Havalimanı’na Ulaşım

İzmir Tire ilçesine ulaşım için hava yolunu tercih edecek olursanız, bulunduğunuz şehrin havalimanından İzmir Selçuk ilçesinde yer alan İzmir Selçuk Efes Havalimanı’na, Menderes ilçesinde yer alan Adnan Menderes Havalimanı’na gidebilirsiniz. İzmir Selçuk Efes Havalimanı’ndan yada Adnan Menderes Havalimanı’ndan özel araçla veya toplu taşıma araçlarıyla Tire ilçesine ulaşım sağlayabilirsiniz.

Aracınız ile Tire Yolu üzerinden yaklaşık olarak 40 dakikada İzmir Selçuk Efes Havalimanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Farklı alternatif olarak İzmir-Aydın Otoyolu/O-31/E87 ve Tire Yolu Üzerinden yaklaşık olarak 59 dakikada Adnan Menderes Havalimanı’na erişim sağlayabilirsiniz.

Tire Nereye Bağlı? Tire Hangi Bölgemizdedir?

Tire İlçesi Ege Bölgesinde İzmir kentinde yer almaktadır. Tire farklı kültürel ve geleneksel ögeleri yansıtan bir yerdir. Tire İlçesinin tarihi oldukça eski dönemlere dayanmaktadır.

Yüzey şekilleri ovalık ve dağlık yapıdadır. İzmir’in güney bölümünde yer almaktadır. İklim çeşitliliği yönünden oldukça yoğun bir iklim yapısı görülmektedir. İlçede Akdeniz iklim hâkim olup, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir.

Haber

1. Tirebolu Belediye Plajı

Haber

Giresun’un Tirebolu ilçesinde bulunan ücretsiz halk plajlarından ilki olan Tirebolu Belediye Plajı, yaklaşık 200 metre uzunluğa ve 50 metre genişliğe sahip olan sahili kumla kaplı olan plajlardan biridir. Yaz boyunca yoğun ilgi gören plajda ziyaretçilerin yararlanabileceği tuvalet, duş, soyunma kabini, şemsiye, şezlong, yeme-içme ihtiyaçları için işletmeler bulunmaktadır. Rahat, konforlu bir tatil imkanı sunulan plaja özel araçlarınızla ya da ilçe merkezinden de yürüyerek kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilir. Yakın bir konumda olması da plajın tercih edilme nedenlerinden biridir. Ancak unutmamak gerekir ki Karadeniz’in sularında mutlaka daha dikkatli olunmalıdır.

Bilgiler

Giriş: Ücretsiz.

Şemsiye ve şezlong, soyunma kabini, duş, tuvalet, yeme-içme ihtiyaçları için işletmeler, otopark gibi olanaklar bulunmaktadır.

Google Yorumları 2022 ( 698 Yorum)= 4,1

Adres: Yeniköy, Amiral Şükrü Okan Cd. No:1, 28500 Tirebolu/Giresun

Bulunduğunuz Konumdan Tirebolu Belediye Plajı’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

2. Beygir Kumu Plajı

Haber

Giresun-Tirebolu ilçesinde ücretsiz bir şekilde hizmet veren halk plajlarından biri olan Beygir Kumu Plajı, yaklaşık 250 metre uzunluğa ve50 metre genişliğe sahip olan Karadeniz’in yeşil doğası ve mavi denizinin bir arda olduğu plajlardan biridir. Tirebolu ilçe merkezine oldukça yakın konumda olan plaja özel araçlarınızla ya da yürüyerek de kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Plajda olanaklar diğer plajlara göre daha kısıtlıdır. Şemsiye, şezlong, tuvalet, işletmeler kısıtlı bir şekilde sağlanmaktadır. Bu nedenle hazırlıklı bir şekilde gelmekte de fayda vardır.

Bilgiler

Giriş: Ücretsiz.

Şemsiye ve şezlong, soyunma kabini, duş, tuvalet, yeme-içme ihtiyaçları için işletmeler, otopark gibi olanaklar kısıtlı bir şekilde bulunmaktadır.

Adres: Beygir Kumu Plajı, Yeniköy, Amiral Şükrü Okan Cd. No:1, 28500 Tirebolu/Giresun

3. Küçükçay Plajı

Haber

Giresun’un Tirebolu ilçesinde bulunan Küçükçay Plajı, Tirebolu ilçesine 10 km uzaklıktaki ücretsiz bir şekilde yararlanabileceğiniz halk plajlarından biridir. Plaj alanına özel araçlarınızla ve toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Yaz aylarında hareketli bir sezon başlangıcı yaşayan plaj kumlu bir sahile sahiptir. Küçükçay Plajında ziyaretçilerin yararlanabileceği tuvalet, duş, soyunma kabini, restoran ve beachlar bulunmaktadır. Aileler ve gençler için uygun bir alan sahiptir. Özel araçları ile gelenler için yerler bulunmaktadır.

Bilgiler

Giriş: Ücretsiz.

Şemsiye ve şezlong, tuvalet, duş, soyunma kabini, yeme-içme ihtiyaçları için etrafında restoran, kafeterya gibi işletmeler, otopark gibi olanaklar bulunmaktadır.

Adres: Yeniköy, 28500 Tirebolu/Giresun

4. Bada Sahil Plajı

Haber

Giresun’un Tirebolu ilçesinde ücretsiz bir şekilde giriş yapabileceğiniz Bada Sahil Plajı, özel araçlarınızla ve toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabileceğiniz plajlardan biridir. Yaklaşık 1 km uzunluğa sahip olan Bada Sahil Plajı, Tirebolu ilçe merkezine 7 km uzaklıkta yer almaktadır. Yaz ayları özellikle daha hareketli bir sezon yaşayan Bada Sahil Plajı kumlu ve taşlı bir sahile sahip olan, sakin, sessiz bakir kalmış plajlardan biridir. Plaj alanında herhangi bir olanak yoktur. Bu nedenle de plaja hazırlıklı bir şekilde gelmelisiniz.

Bilgiler

Giriş: Ücretsiz.

Plaj alanında herhangi bir olanak ya da işletme bulunmamaktadır.

Adres: 28500 Özlü/Tirebolu/Giresun

5. Yılgın Plajı, Tirebolu Plajları

Haber

Giresun’un Tirebolu ilçesinde Tirebolu’ya 4 km uzaklıkta bulunan Yılgın Plajı, popüler ilçe plajlarından biri olarak özel araçlarınızla ve toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabileceğiniz plajlardan biridir. Mavi bayrak sahibi plajın ortalama 2-2,5 metre derinliği vardır. Taşlık bir sahile sahip plaj sakin, sessiz, yeşilin ve mavinin bir arada olduğu doğa harikası plajlardan biridir. Yılgın Plajında tuvalet, duş, soyunma kabini, şemsiye, şezlong, kafeterya, restoran gibi olanaklar vardır.

Bilgiler

Giriş: Ücretsiz.

Şemsiye, şezlong, duş, tuvalet, soyunma kabini, kafeterya, restoran, otopark gibi olanaklar bulunmaktadır.

Haber Merkezi