Trakya kuraklıkla karşı karşıya

Kuraklık ve kavurucu sıcakların hakim olduğu Trakya'da, içme ve sulama amaçlı kullanılan barajdaki doluluk oranı her...

Trakya kuraklıkla karşı karşıya

Kuraklık ve kavurucu sıcakların hakim olduğu Trakya’da, içme ve sulama amaçlı kullanılan barajdaki doluluk oranı her geçen gün düşüyor.

Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ait Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’de içme ve sulama amaçlı kullanılan barajlardaki doluluk oranı geçen yıla oranda yüzde 12 daha düştü.

Geçen yıl 14 barajda ortalama yüzde 47 olan doluluk oranı, bu yıl yüzde 35’e geriledi.

Kırklareli’de Kayalıköy Barajı’nın doluluk oranı geçen yıla oranla yüzde 28, Kırklareli Barajı’nın yüzde 29, Edirne Altınyazı’nın yüzde 28, Tekirdağ Naipköy Barajı’nın doluluk oranı da yüzde 27 ile suyu en çok azalan barajlar olduğu görüldü.

‘SEVİYELER ÇOK DÜŞTÜ’

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, yer üstü su kaynaklarının geliştirilemediğini belirterek, şöyle konuştu:

-Dolayısıyla yer altı suyunun bilinçsiz ve hızlı tüketimine devam ettik. Şu anda tam da böyle kriz dönemlerinde, kuraklık dönemlerinde kullanabileceğimiz bu yer altı su kaynaklarında da seviyeler çok düştü.

-Bugün itibarıyla bölgesel ve ülkesel anlamda yaşadığımız kuraklık çok yakın bir süreçte bizim ithalat yaptığımız ülkelerde de etkisini göstermeye başlayacaktır.

-Üretmekten ve kendi ulusal sınırlarımız içerisinde çare aramaktan, hatta bu çareleri, bulduğumuz bilimsel çareleri komşularımızla da paylaşmaktan öteye bir şey göremiyorum.

-Bunun için hep söylediğimiz Milli Kuraklık Merkezi’nde çok geciktik, ivedilikle kurmamız lazım bunu.

-Yer üstü su kaynaklarını yani o kış yağışlarını depolayıp onları zor zamanlarda kullanacağımız, ekosistemi bozmayan, küçük ölçekli gölet ve barajları, köy bazında veya organize sanayiler için gerekli olan su ihtiyacını karşılamak amacıyla hayata geçirmemiz lazım.

-750 köyü var Trakya’nın. O zaman söylemiştim, bundan 10 yıl önce güzel bir slogan olur; ‘Her köye bir gölet’ diye.

-İşte bu göletleri yapsaydık en azından yer altı su kaynaklarını bu kadar hızlı tüketmeyecektik. Şu anda biliyorsunuz bölgede, sanayi başta olmak üzere tarım ve yerel yönetimler, şehirler, içme sularının tamamının yani şu anda bizim bu bölgede yer üstü kaynaklarının oranı, tükettiğimiz suya bakarsak yüzde 10-15’leri bulmuyor.

-Yüzde 85-90’ını yer altı su kaynaklarından kullanıyoruz. Bunlarda da çok ciddi azalmalar söz konusu” diye konuştu.

Haber Merkezi