Turizme vuran vurana
SEMİ TEKTAŞ -YENİ İZMİR Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu'nun, 'Konaklama sektörünün en büyük gideri...
SEMİ TEKTAŞ -YENİ İZMİR
Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu’nun, “Konaklama sektörünün en büyük gideri personel, enerji ve gıdada ciddi derecede fiyatlar yükseldi. Bunları dış pazara yansıtamıyoruz zaten sözleşmelerimizi bir yıl önce döviz üzerinden yaptık. İç pazarda da hareket yok” açıklamasından sonra akıllara turizm sezonu nasıl geçirecek sorusunu getirdi. Uzmanlar seçimden sonra havanın düzeleceğini söylese de, endişeler devam ediyor. “Sene başında yaşadığımız iki olay turizmi derinden etkiledi” diyen İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Macit Saszade, “ Biz turizmciler her sezon başlamadan yeni umutlar ile başlıyoruz. 2019’den beri iki senemizi Covid-19 yedi. Sene başında vahim ve üzücü bir deprem olayı yaşadık. Son olarak ise Türkiye’nin içinde bulunduğu seçim süreci turistlerde tereddüt yaşanmasına neden oldu. Sezonun ilk yarısı böyle geçti. Deprem bölgesindeki turizm çok zarar gördü ama Ege ve Akdeniz bölgelerinde seçim sonrasında bir toparlanma olacak” dedi.
TURİZM PAZARI SEÇİMİ BEKLİYOR
Rus turist pazarının seçimlerden etkilendiğini söylen Saszade, “Kısmi bir huzursuzluk var. Rusya ile ilişkiler nasıl gidecek sorusunun cevabını bekliyor herkes bunun netleşmesi gerekiyor. Tabii bu durum hem Avrupa pazarı hem de ABD pazarı içinde geçerli bir durum. Ege ve Akdeniz bölgesinde Rus ve diğer pazar turistler için verimli geçmedi. Çünkü fiyatlar çok yükseldi. Gelen tepki ve eleştiriler ile bu durum fiyatlara yansıdı bir kısmi düşüş yaşandı” değerlendirmesinde bulundu.
MALİYET ARTIŞARI KORKUTUYOR
2019 yılından beri Türkiye’nin en kalabalık Nisan ayı turist sayısına ulaşmış olduğunu ama gelir konusunda aynı şeyi söylemenin mümkün olmadığını söyleyen Türkiye Turizm Yazarları ve Gazeteciler Derneği Başkan’ı Haluk Özsevim, “Gelirlerde bir düşüş söz konusu. Bunun iki sebebi var ilki yaşadığımız seçim propaganda dönemi, ikinci ve en önemli olanı ise Türkiye’deki artan maliyet artışları. Gelen turist geçen sene bin dolara konaklayabiliyorken bu sene bu maliyet bin 500 dolaylarını geçmiş bulunmakta. Bu durumda gelen turistte aradaki farkı sorguluyor, tepki gösteriyor. Bunu anlatmakta zorlanıyoruz” açıklamasında bulundu.
REKABETTE DUBAİ AVANTAJLI
Özsevim, “Rus turistlerde maliyet artışı çok belirgin oluyor. Çünkü Rusya’da bir savaş var ve ekonomileri iyi değil. Ruble değer kaybediyor onlarında alım gücü düşüyor. Bu iki sebep üst üste gelince Mayıs ayında Rus turistte azalma görülüyor. Dünya pazarına baktığımızda ise rekabet söz konusu. Bizim en büyük rakibimiz Dubai. Dubai’deki fiyatların uygun olması Türkiye’ye bir kayıp yaşattı. Dubai’de Mayıs sonuna kadar olan dönemde rekabette ciddi kayıplarımız oldu. Hem fiyatların uygun olması hem de seçeneğin fazla olması turisti oraya yönlendiriyor” diyerek sözlerini noktaladı.