'Türkiye dolaylı yoldan IMF’den borç alıyor'

Semi Tektaş-yenikiraz.com Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023...

'Türkiye dolaylı yoldan IMF’den borç alıyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Semi Tektaş-yenikiraz.com

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı temmuz ayında bir önceki aya göre 38 bin kişi azalarak 3 milyon 291 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,2 puan azalarak yüzde 9,4 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,6 iken kadınlarda yüzde 12,9 olarak tahmin edildi. İstihdam edilenlerin sayısı temmuzda bir önceki aya göre 318 bin kişi artarak 31 milyon 671 bin kişi, istihdam oranı ise 0,5 puan artarak yüzde 48,4 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 65,7 iken kadınlarda yüzde 31,5 olarak gerçekleşti. İşgücü 2023 yılı temmuz ayında bir önceki aya göre 280 bin kişi artarak 34 milyon 962 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,4 puan artarak yüzde 53,4 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,1 iken kadınlarda yüzde 36,1 oldu.15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,3 puanlık azalış ile yüzde 18 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 15,2, kadınlarda ise yüzde 23,1 olarak tahmin edildi. İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi temmuz ayında bir önceki aya göre 0,2 saat azalarak 44,5 saat olarak gerçekleşti.

“2026 HEDEFLERİYE AYNI”

Açıklanan işsizlik rakamları hakkında başarı veya başarısızlık olarak değerlendirilemeyeceğini söyleyen Ekonomist Hakan Topkurulu, “Bugün temmuz ayı işsizlik rakamları açıklandı. Açıklanan işsizlik rakamlarına göre binde iki oranında bir düşüşle 9,4 olarak açıklandı.  Şimdi bu düşüşü başarı olarak mı başarısızlık olarak mı değerlendireceğiz? Hükümetin orta vadeli programına baktığımızda 2026 sonunda hedeflenen işsizlik oranı 9,3. Bakın, 2023 temmuz ayında işsizlik rakamı 9,4, üç buçuk yıl sonra 2026 sonunda işsizlik hedefi de 9,3. Şimdi bunun Türkçesi şu demek, ‘ben işsizliği düşüremiyorum.’ Hükümet neden çalışıyor? Mehmet Şimşek neden ekonomin başına geldi? Sırf enflasyonu düşürmek için mi ekonomin başına geçti. İşsizliği de düşürmek için de geldiler, program yaptılar. Ve bir ekonomik tercihi ortaya koydular. Demek ki bu ekonomik tercihe göre Türkiye kalkınamıyor. Çünkü kalkınan bir ülkenin önce işsizlik rakamlarının düşmesi lazım. Tam istihdama doğru gitmesi lazım. Bu politikada bir terslik, hata var. Temmuz ayı cari açık rakamları açıklandı. Türkiye’de turizm gelirlerinin en yüksek olduğu ayda cari açık 5,5 milyar dolar açık verdi. Bizim turizm girdilerimizin en yüksek olduğu iki ay temmuz ve ağustos ayı olmasına rağmen bu rakamlar açıklanıyor” şeklinde konuştu.

Haber

Ekonomist Hakan Topkurulu

“DOLAYLI YOLDAN IMF’DEN BORÇ ALINIYOR”

Hükümetin dolaylı yoldan IMF’ten borç aldığını söyleyen Topkurulu, 1980’lerde yapılan hataların tekrarlandığını belirtti. Topkurulu, “Hükümetin en çok onur onurlandığı, gururlandığı olay neydi? Bence doğruydu da ‘biz IMF’yle artık çalışmayacağız, gerekirse biz IMF’ye borç veririz’ diyordu değil mi? Peki, Dünya Bankası’ndan gelen bu para acaba kimden geliyor. Dünya Bankası ile IMF’ye Bretton Woods ikizleri denir. IMF’den gelen para Dünya Bankası’ndan geliyor. Türkiye’de müthiş bir şaşırtmaca var. Biz tekrar Atlantik sisteminin üzerine oturuyoruz ve Atlantik sisteminde 1980 yılından beri yapılan hataları tekrardan tekrarlamaya başladık. Dolaylı yoldan yine IMF’den borç alıyoruz. Adı IMF olmuyor, Dünya Bankası oluyor, bir de Dünya Bankası kendi tahsis etmiş gibi görüntüleniyor. Halbuki olay öyle değil. Tamamen Bretton Woods ikizleri denen IMF’nin yerine Dünya Bankası’ndan para geliyor. Geçen gün Türkiye’yi ziyaret eden IMF yetkilileri herhalde Türkiye’yi gezmek, turistik amaçla gelmediler. Değil mi? Dünya Bankası’nın vereceği kredilerin koşulları için geldiler” diyerek sözlerini noktaladı.