Uçakta tıkanan kulak nasıl düzelir?

Uçak yükseldikçe veya alçaldıkça, kabin basıncı değişir ve bu da kulakların iç ve dış basınç arasındaki...

Uçakta tıkanan kulak nasıl düzelir?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uçak yükseldikçe veya alçaldıkça, kabin basıncı değişir ve bu da kulakların iç ve dış basınç arasındaki dengesizliği nedeniyle kulak tıkanmasına yol açabilir.

Kulaklarımızın arkasında, orta kulak adı verilen bir bölge bulunur. Orta kulak, kulak zarı tarafından kapatılmış bir hava boşluğudur ve genellikle dış ortam basıncına eşit olan bir basınca sahiptir. Uçak havalanırken veya iniş yaparken, hızlı bir şekilde yüksek irtifalara veya alçak irtifalara çıkıldığında, kabin basıncı hızla değişirken orta kulaktaki basınç aynı hızda ayarlanamayabilir. Sonuç olarak, kulak zarı çökerek veya gerileyerek, kulak tıkanmasına ve rahatsızlık hissedilmesine yol açabilir.

Kulak tıkanması genellikle zararsız olmakla birlikte kendiliğinden düzelebilmektedir. Bununla birlikte, bazı insanlar için kulak tıkanması daha rahatsız edici olabilir ve bazı durumlarda ağrıya veya işitme kaybına neden olabilir. Uçak seyahati sırasında kulak tıkanmasını hafifletmek için yutma veya çiğneme hareketleri, orta kulaktaki basıncı dengelemeye yardımcı olabilir. Sakız çiğneme, şeker emme, su içme gibi basit yöntemlerle kulak tıkanmasını azaltabilir.  Valsalva manevarı olarak bilinen bir yöntemle ağız kapatılarak burun kuvvetlice üflenir ve bu, orta kulaktaki basıncı dengeleyebilir ve kulakların açılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca burun spreyleri, burun tıkanıklığını gidererek orta kulaktaki basıncı dengelemeye yardımcı olabilir. Uçak seyahati sırasında kulak tıkanması yaşayan bazı insanlar için ise kulak tıkacı veya basınç dengeleyici kulaklık kullanmak, kabin basıncı değişikliklerini dengelemeye yardımcı olabilir.

Haber Merkezi