Üreticiye kooperatif çağrısı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, üreticinin toprağına küserek üretimden vazgeçmesi halinde şehirlere göç ettiğini söyledi....

Üreticiye kooperatif çağrısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, üreticinin toprağına küserek üretimden vazgeçmesi halinde şehirlere göç ettiğini söyledi. Ardından bu insanların ucuz iş gücüne katıldığını, bunun da köylerin köklü kültürünü yok ettiğini belirten Soyer, şöyle devam etti: “Ne yaptılar? Bir gecede 16 bin köyü mahalleye çevirdiler. Ne oldu? Mahalle oldu da ne oldu? Emlak vergisi mükellefi, çevre temizlik vergisi mükellefi, bir yığın mükellefiyetler karşımıza çıkmaya başladı. Kısacası sizi, üreticiyi, köylüyü, üretimden vazgeçirmek için bu memlekette her şey yapıldı. Dediler ki, ‘Tarım, küçük çiftçinin işi değil. Büyük ölçekte yapılmalı. Endüstriyel tarım yapılmalı.’ Böyle olduğu için bugün gübreyi ithal ediyoruz, tohumu ithal ediyoruz. Ne oldu, bu memleketin topraklarında bereket mi bitti? Ne oldu? Sular mı kurudu? Bilmediğimiz kuraklıklar mı yaşandı? Ne oldu da biz samanı ithal eder hale geldik?”

“Köylü de şehirli de mağdur olmasın”
 

Tüm bunların yanlış siyasetten başka bir açıklamasının olmadığını kaydeden Soyer, “Eğer doğru tarım politikası uygularsanız bu toprağın bereketi, ne sizi ucuz iş gücü yapar ne size köyünüzü terk ettirir ne de tüketiciyi mağdur eder. Siz temiz, iyi gıdalar üretmeye devam edersiniz, bu memleketin şehirlisi de sağlıklı beslenmeye devam eder. Onun için ‘Başka bir tarım mümkün’ diyoruz. İthalat fikirlerine dayalı, sadece ürün ithal ederek tarımı sürdüren Türkiye olmaktan kurtulabiliriz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak temel hedefimiz budur. Köylümüz, çiftçimiz üretmeye devam etsin istiyoruz. Biz diyoruz ki, ‘Onlar üretsin ki köylü de şehirli de mağdur olmasın.’ Biz de üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Üreticimizin yanında duracağız. Destek olacağız. Daha çok üretmesi için her şeyi yapacağız” dedi.

Atalık tohumlar çoğalacak
 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarım politikasının dört başlığının bulunduğunu, bunlardan ilkinin yerli tohumu gün ışığına çıkarmak olduğu kaydeden Soyer, ‘en büyük hazinemiz’ dediği atalık tohumları çoğaltacaklarını söyledi.

Soyer, “Yerli tohumları yok ediyorlar, buna izin vermeyeceğiz. O tohumları yaşatacağız. Dört başlıktan bir diğeri de mutlaka tarım ürünlerini işleyeceğiz. Tarım ürünü, sadece tarım ürünü olarak kaldığı sürece değerini bulmuyor. Katma değerini büyütecek şekilde işlememiz lazım. Üçüncüsü, üretici tek başına hiçbir şeydir. Kooperatif çatısı altında mutlaka bir araya gelmek ve el ele vermek lazım. Siz bir araya gelirseniz ancak o zaman köyünüzü pazarlayacak bir güç olabiliyorsunuz. Siz kooperatif çatısı altında örgütlenin, ne üretiyorsanız almaya söz veriyorum. Yeter ki kooperatif çatısı altında örgütlenin. Dördüncüsü de siz ürettikçe biz satın almaya devam edeceğiz ama yerli tohuma sahip çıkacaksınız. Ürününüzü işleyeceksiniz. Biz hatalardan döneceğiz ve bu toprağın bereketini yeniden gün ışığına çıkaracağız. Siz yeter ki alın teri dökmeye devam edin. O alın terinin bir zerresini karşılıksız bırakmayacağız” dedi.

Osman Toka