'Uzayda su var, Kiraz'da yok!'

AK Parti 20 ve 21. Dönem İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Çavuş, Kiraz'ın su sorunu başta...

'Uzayda su var, Kiraz'da yok!'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AK Parti 20 ve 21. Dönem İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Çavuş, Kiraz’ın su sorunu başta olmak üzere gündemdeki konulara dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çavuş’un açıklamaları şu şekilde: “İlgililerin dikkatini çekmek istediğim bazı hususlar var. Kiraz’da şu an köylere kıran girmiş durumda. Susuzluk had safhada. Bir hayvanın günlük su ihtiyacı 75 lt., bir insanın günlük ihtiyacı ise 5 lt. Kiraz’da 60 bin büyükbaş hayvan olduğunu varsayarsak suyun ne kadar ihtiyaç duyulan bir şey olduğunu anlamış oluruz.

Karaburç’ta, Çayağzı’nda ve birçok mahallede susuzluk hakim. Suyu temin etme görevi, şu an Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet alanında ne yaptığını bilmiyorum. Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin Kiraz’dan yaklaşık olarak 75 milyar lira aldığını tahmin ediyorum.

Şu anda yol çalışmaları yapıyorlar. Yapsınlar, şahsen bunun için teşekkür ediyorum.

Aslında Kiraz Belediye Başkanı ile ortaklaşa planlama yapmaları gerekirken Kiraz Belediye Başkanı’nın Büyükşehir Belediye Meclisi toplantılarına katılmadığı için sanırım ya da Büyükşehir Belediye Başkanı ile koordinasyon sağlayamadığından olacak ki Büyükşehir Belediyesi kendi plan ve programları doğrultusunda çalışmalarını yürütüyor.

Kiraz, Bozdağların eteğinde bir ilçe olduğuna göre içme suyu sıkıntısı çekiliyor olması saçma değil mi?

Büyükşehir Belediye Başkanının haberi dahilinde olmadığını düşünüyorum. Görevli daire, bu konuda çalışmalar yapıyordur. Bir plan projeleri vardır mutlaka. Ancak ben diyorum ki 21. maddeye göre doğal afetlerdeki bu su sorunu doğal afet ederindedir, re’sen  hareket ederek alım yapabilir. Kiraz’da da bu işlem yapılmalıdır. Yani sondaj çalışması yapılabilir.

“Nerede bulacakları konusunda bir soruları olursa biz yardımcı olabiliriz”

Kiraz’ın yer altı suları bol miktarda mevcuttur. Nerede bulacakları konusunda bir soruları olursa biz yardımcı olabiliriz. Kaldı ki Büyükşehir Belediyesi suyu vatandaşa ulaştırma yönünden çok güçlü olduğu için daha hızlı hareket edebilir. Mesela dağlarda tonlarca su rezervi var, biz bu dağlardaki suyu ilçemize kazandırabiliriz.

Biz 2004 yılında göreve geldiğimizde 42 köyde içme suyu yoktu. 2014 yılında İl Özel İdare kapandığında ve biz görevi devrettiğimizde tüm köylerde içme suyu vardı. Ne oldu da şimdi köyler su sıkıntısı çekiyor?

Kiraz Belediyesi bu konuda ne yapar bilmiyorum ama kaymakam beye sesleniyorum, Kiraz’da böyle bir afet durumu var, sıkıntı had safhada. Siz bu konuda ne yapacaksınız ya da yaptınız? Vatandaş olarak bunu bilmek istiyorum.

İçme suyu sorunu çare bulunmazsa iki ay daha bu şekilde devam edecek kanaatindeyim.

Biz Karaburç mahallesinde su için 500 bin TL harcadık. 10 tane sondaj yaptırdık. Yetkililer, bunu neden yapmıyor?  Vatandaş abdest alamayacak derece mağdur durumda. Böyle bir şey olabilir mi? Durumun vahametini görüyor musunuz?

Kiraz Belediyesi, siz bu konuda neden bir şey yapmıyorsunuz?

Kiraz’da sulama suyu tesisleri yaptık. Çatak ve Halliler göletlerini hayata geçirdik. Çatak Göleti, şu anda saati 7 TL’den su veriyor ve vatandaş gayet memnun.

Ancak Halliler Göleti’nde sevk ve idare konusunda sorun var. Belediyenin ve bir birimin bu konuyla ilgileniyor olması lazım. Tarlasında su vanası olan vatandaşlardan bazıları, ‘Tarla bizim, içinde vana olduğu için çıkan su da bizim’ diyor. Halbuki su borusunun geçtiği alanı 5 metre çapında alanı DSİ istimlak edebilir, yerin 1 metre altı da zaten devlete aittir. Bu şahıslar, kendilerine pay  çıkarıp vanalar üzerinde hak iddia ediyor.

Suyu keyfince açıp sulama yapıyor, boşa harcıyor, yollara taşıyor ama keyfi hareket edebildikleri için su nimetinin kıymetini bilmiyorlar. Bunu denetleyen, engelleyen bir sistem ortada olmadığı için bu durumda.

Haliller’de bu gölet için 17 milyar TL harcandı fakat onlar bu hizmeti heba ediyor.

Kiraz Belediyesi, burada nasıl bir düzen tesis edemiyor? Varsa bir görevli nasıl onun keyfi hareketlerine emanet edebilirsiniz?

Sulama suyu kavgasında birinin ölmesini mi bekleyeceksiniz?

Bu konuda çıkan kavgalar, jandarmaya ve savcılığa daha önce intikal etti. Bir gün daha büyük bir olay çıkabilir, bunun sorumlusu kim olacak?

Sayın Kaymakamım, size yarım kalan beş projeden bahsetmiştim. Kiraz’a tahsis edilen iki öğrenci yurdu için 5 milyon TL, imam hatip lisesi için 7 milyon TL ve bunların arsaları konusunda da bilgi vermiştim. Burada istimlak için uygun olan 27 dekar arsayı belediye ve Milli Eğitim, koordineli şekilde istimlak edecekti. İki öğrenci yurdunu yer yok gerekçesiyle iade ettiler. Spor salonu projesi vardı, o da yok ortada. Eski İlçe Tarım Müdürlüğü yerine öğrenci yurdu yapılabilir demiştik, bu şekilde konuşulmuştu.

Ayrıca Hisar Kalesi mevkiinin boşaltılması ve ıslah edilmesi için 500 bin TL ödenek ayırmıştık. Buna karşılık 60 dekar, 137 parsel yer verilecekti. İki yıldır bu konuda da ses seda yok.

Kiraz, hizmete aç durumda

Dikkatinizi çekmek istiyorum. Beydağ Barajı kuruduysa sebebi şu; barajın su kaynağı olan menderes yatağı ve Bozdağ eteklerinde ağaçlandırma yapılması gerekiyor. Yapılmadı ya da yetersiz yapıldı. Biz Olgunlar mahallesi yamaçlarına 14 bin cam ağacı diktikleri.

Bununla lütfen Kiraz Kaymakamı olarak siz ilgilenin.

Kiraz Devlet Hastanesi’nin yapılacağı yer Okkataşı, şehir merkezine 3 km uzakta.

Nüfusun yüzde seksenine ters yönde. Burayı Kiraz Belediyesi, hastane alanı olarak ilk gösterdiğinde Sağlık Bakanlığı yerini ‘Hastane buraya yapılmaz’ diyerek reddetti.

Sonra nedense oraya yapılması konusundaki ısrarlarla yapılmasını onayladılar.

Okkataşı mevkiinde ısrarcı olmanızın nedeni nedir?  

Ayrıca o bölgede imar planı dışında olmasına rağmen meyhaneler alanı yapılıyor, imara açık olmayan bir alanda nasıl yapabiliyorsunuz?

Bir tarafa hastane yapılacak, bir tarafa meyhane…

Bu durumda kamu yararı yoktur. 

Bir diğer konu da, Vilayet İzleme Komisyonu şu anda lisenin arka tarafında bir yaya köprüsü yapıyor. Yaya köprüsü değil de taşıt geçişine de uygun bir köprü yapılması gerektiği kanaatindeyim, iki köyün birbiri ile irtibatının sağlıklı olması açısından bu daha faydalı olacaktır.

Bahsettiğim konularla ilgili olarak ilgilerin hassasiyetini bekliyorum.

Vatandaşlarımızın da özellikle su konusunda dertlerini dile getirmelerini rica ediyorum. Tepkinizi ve sıkıntılarınızı dile getirin lütfen.

Uzay çağındayız, uzayda su var Kiraz’da su yok!” 

HABER: Serap TEKBIÇAK