Uzmanından Alzheimer'a karşı öneriler

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi, 1-30 Eylül Dünya Alzheimer Ayı dolayısıyla farkındalık etkinliği düzenledi....

Uzmanından Alzheimer'a karşı öneriler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi, 1-30 Eylül Dünya Alzheimer Ayı dolayısıyla farkındalık etkinliği düzenledi. Hastanede kurulan stantta, Alzheimer rahatsızlığına bağlı bilgilendirme yazılarının bulunmuş yer aldığı broşürler dağıtıldı. Hastalığa bağlı bilgiler paylaşan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Özge Yılmaz Küsbeci, Türkiye’deki 1 milyon yöresinde demans hastasının 600 binin Alzheimer bulunduğunu söyledi. İzmir’de gelecek gözyaşı popülasyonunun şimdi efdal bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Küsbeci, toplumdaki 65 gözyaşı üstü grubun yüzdelik 13’ünün İzmir’de yaşadığını vurguladı. Yaşlılığın Alzheimer rahatsızlığı düşüncesince biricik başına müşterek faktör olmadığını kaydeden Prof. Dr. Küsbeci, Alzheimer’dan dehalet ve rahatsızlığı tehir yöntemlerini aktardı.

“Yüzde 40 çelmek mümkün”

Alzheimer hastalığının şimdi aşırı 65 yaşını eski 100 bireyden 3’ünde tanıdık müşterek maraz bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Küsbeci, “Nedeni birlik yerine bilinmemekle beraber, bu maraz ötelenebilir veya geciktirilebilir müşterek hastalık. Özellikle hab düzeninin olması, zihnî ve fiziki alıştırma yapmak, derneşik yerine iz okumak, bulmaca çözmek, derneşik seyir yapmak, sema kaybı var ise düzenlemek, maşeri olmak, beslenmeye nazarıitibar etmek, alkolden ırak durmak, maşeri olmak, Alzheimer hastalığını yüzdelik 40 geciktirebiliyor” diyerek konuştu.

“Hastalığı yavaşlatan ve gerileten çare bulundu”

Alzheimer hastalığının değişmez müşterek tedavisinin bulunmadığı bilinse de acemi icraat yapıldığını tabir fail Küsbeci, “Bu sene acemi müşterek çare onaylandı. Bu ilacın Alzheimer hastalığını ağırbaşlı yerine yavaşlattığı, ayrıca yüzdelik 27 oranında gerilettiği belirtiliyor. Önümüzdeki sene tüketicilere çıkmasını beklediğimiz gayrı müşterek çare şimdi bulunuyor. Bunlar aşırı rüya donör gelişmeler. Yıllar süresince ‘tedavisi yok’ dediğimiz müşterek hastalığın bundan sonra er devirde tedavisi var. Bu ilaçlar daha ülkemize gelmedi fakat halis muhlis gelişimleri strateji ediyoruz. Şu anda bizim yapmamız gereken, bu rahatsızlığı çelmek ve engel olmak düşüncesince rahatsızlığı bilmek. Bu nedenle hastalığa er devirde tanılama konulması şart. Biz de hastanemizdeki standımızla hastalarımızın ve hastalanmış yakınlarımızın dikkatini çekip onları bu maraz dair bilgilendirmeye çalışıyoruz” ifadelerine toprak verdi.

“Bu semptomlar var ise sinir bilimi hekimine başvurun”

Sağlıklı efrat ne derece apaydın olursa hastalığın ötelenmesinin de o derece olabilir olacağını dile getiren Prof. Dr. Küsbeci, “Hastalığa yakalanmamak düşüncesince ne yapılması icap ettiğini aşina olmak aşırı önemli. Hasta yakınlarının da bu hastalıkla ne başlangıç edeceklerini bilmeleri aşırı önemli. Alzheimer, maşeri farkındalığın aşırı ehemmiyetli yer aldığı maraz gruplarından müşterek tanesi. Her çeşitli unutkanlığı kesinlikle görmek geçişsiz zorla değme unutkanlık Alzheimer değildir. mesela mutfağa gidip ne alacağınızı unutmak, herkeste bulunan sade unutkanlıklardır. Özellikle yaşın ilerleme göstermesiyle bu arada ayrımsız şeyleri gine yeniden sormaya başlamak, meydana getirilen yemeklerin tadının bozulması, evle ilgilenen bireylerin bundan sonra ilgilenmemeye başlaması, faturaları yatırmayı unutmak, adları unutmak, başta geçmişi şimdi güzel anımsamak zorla acemi bulunan vakaları akılda tutamamak, Alzheimer rahatsızlığı açısından değerlendirilmesi müstelzim huzur bulgulardır. Bu semptomlar olduğunda müşterek sinir bilimi hekimine başvurulması lazım” dedi.

“Gelişmemiş devletlerde emniyetsiz müşterek Alzheimer artışı var”

Yapılan çalışmalarla başlangıç başa başta ümranlı devletler bulunan ABD Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere’de Alzheimer hastalığında muhtemel hızın düştüğünü anımsatan Prof. Dr. Küsbeci, şöyleki bitmeme etti: “Gelişmemiş devletlerde emniyetsiz müşterek Alzheimer artışı var. Alzheimer, eğitimin en ehemmiyetli yer aldığı hastalıklardan müşterek tanesi. Eğitim kuru ne derece iyiyse bu hastalığın görülmesi de o derece azalıyor. Gelişmiş devletler plastikten uzak, hab ve düzentileme düzenine, beslenmeye ve egzersize ehemmiyet veriyor. Kitap okuyorlar. Beslenme şartlarının biçimsiz olması, duygu ve diyabet kabilinden rahatsızlıkların güzel arama edilmemesi, uykusuna nazarıitibar edilmemesi, alıştırma yapılmaması, iz okunmaması kabilinden sebeplerle ufak tefek ülkelerdeki kantite beklenenin aşırı üzerinde artmaya bitmeme ediyor. Elimizde bu derece belirgin veriler yer aldığı düşüncesince farkındalığı ne derece artırırsak memleketimizdeki Alzheimer rahatsızlığı görülme oranını o derece azaltabiliriz. Tüm etkinliklerimizin hedefi da bu.”

Kaynak: IHA