Özlem Kara

İktidar TOOG Yurttaş Aç

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Herhangi bir ülkede insanların refah durumlarından önce gıdaya erişim konusunda bir fikir sahibi olmak, iki temel besin bakmak yeterlidir. Biri patates diğeri soğan. Her ikisi de mutfağın olmazsa olmazı ve özellikle patates dar gelirli vatandaşların temel gıdasını başında gelir. Öyle ki İkinci Dünya Savaşında, Alman halkı yıllarca patates yiyerek Almanya’yı yeniden inşa etmiştir. Bu iki ürünün temel özelliği dekarda verimleri oldukça yüksek, ziraatı nispeten kolay ve maliyetlerinin diğerlerinden düşük olması!
İşte bu yüzden bir ülkede sadece patates ve soğan fiyatlarına bakarak işlerin yolunda olup olmadığı hakkında bir fikir oluşturabiliriz. Bütün bunları yazdıktan sonra özelleştirilen gübre fabrikalarından, tarım temel girdileri, mazot ve ilaçların tamamen dışa bağımlı hale geldiğimiz tohum fiyatlarından bahsetmeyeceğim. Ancak bu hafta koyun eti iyidir, lezzetlidir iyi ve yağlıdır diyen Maliye Bakanı Nebati ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a soğan fiyatları üzerinden cumhurbaşkanın a operasyon çekiliğini iddia edip tek soğan atan çiftçinin tarlasına çökün diye tavsiyede bulunan ünlü trol Abdürrahim Uzun’un tweetti bu işlerin nasıl tuhaf bir hal aldığını gösteriyor.
Ayrıca 81 milyonun en az 4’te 3’nün (ki o birlik kesimin kimler olduğu açık) ekmek, soğan, patates raflarının yanından dahi geçemez halde olduğu bir toplumda ‘yerli millî arabamız’ TOOG’un staışa çıkarılması da şunu gösteriyor iktidar TOOG yurttaş aç…

İktidar TOOG Yurttaş Aç