Özlem Kara

Kadını silüet olarak gören Yeniden Refah “Kadın kininiz, tarihin çöplüğünde yerini alacak!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz günlerde ülke gündemine bir yeni gericiliği daha eklenen Yeniden Refah partisi, Düzce’de seçim aracının üzerinde erkek adaylarının fotoğrafı ve ismini kullandı. Kadın adayı siluet şeklinde kullanıp sadece adını yazdı.

Kadını sadece bir süliet olarak gören, yıllardır kadınların mücadele ederek kazandığı kazanımları üzerinden siyaset üreten Yeniden Refah Partisi ve onların ortakları, bu kazanımları kadınların ellerinden alabileceğini zannediyor. Yeniden Refah Partisi, İstanbul Sözleşmesini sıkça eleştirmesi ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un da yürürlükten kaldırılmasını da iktidardan talep etmişti.

Konumuza geri dönecek olursak bu fotoğrafın sosyal medyada yayılmasıyla birlikte büyük tepki çekti. Ve kız kardeşlerimin sosyal medyada gösterdiği tepkiler çok yerinde haklı tepkilerdi bunlardan bir tanesini de buraya ekliyorum “Kadının varlığını arkadaki kara bir gölgeye dönüştüren bu nefrete inat kadınlar tüm renkleriyle yaşamda ve mücadelede var olacaklar! Kadın kininiz, yobazlığınız, taşlaşmış gericiliğiniz, kölelik fetişiniz tarihin çöplüğünde yerini alacak! Kadın, yaşam, özgürlük! Jin, jiyan, azadi!

Fakat geçtiğimiz günlerde Yeniden Refah Partisi’yle ilgili bir anımı anlatmadan edemeyeceğim. Seçim takvimi açıklandığında bu yana gözlemlerim neticesinde Uşak’ta sahada stant açan Yeniden Refah Partisi’nin çoğu üyesi kadınlardan oluşuyor. Stant başında genelde kadınlar duruyor ve seçim bildirilerini kadınlar dağıtıyor. Yeniden Refah Partisi üyesi olan bir kadının, genç bir kadına bildiri verirken aralarında geçen sohbete kulak misafiri oldum;

– Yeniden Refah Partili kadın: Bildirilerimizden alır mısınız?
– Genç kadın: Hayır almam
– Yeniden Refah Partili kadın: Biz kadınların gerçek haklarını savunuyoruz
– Genç kadın: Sizin savunduğunuz şey, kadınları evlere kapatmak, bütün haklarını ellerinden almaya çalışmak. Sizin anlayışınız eril zihniyet ve şeriat anlayışı.

Kadını silüet olarak gören Yeniden Refah “Kadın kininiz, tarihin çöplüğünde yerini alacak!”