Özlem Kara

Kadınlar “6284” diyerek, bu kadın düşmanı yapıyı tarihin tozlu raflarına kaldıracak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Seçimler yaklaşıyor, seçim yarışları ve ittifakları kadın düşmanlığı yarışına dönüşüyor. Cumhur İttifakı’nın, seçimlerde yüzde 50+1 arayışı nedeniyle Yeniden Refah Partisi(YRP) ve HÜDA-PAR ile, seçim ittifakı koşulları üzerinde uzlaşıldı. Bu seçim ittifakı koşulları da kadınların yaşam haklarının siyasi malzeme, pazarlık haline getirilmesi sonucunda oluştu. Ama kadınlar da şüphesiz ki sandıkta 6284 diyerek bu pazarlığı bozacak ve kadın düşmanı, eril anlayışı tarihin tozlu raflarına kaldıracak. Cumhur İttifakı tarihinin en büyük yenilgisini kadınlardan alacak.

2 yıl önce tek adamın imzasıyla bir gecede hukuksuz bir şekilde erkek şiddetine karşı kadınlara ve LGBTİ’lere güvence sağlayan İstanbul Sözleşmesinden hukuksuzca çekilen ve o dönemde ‘6284 sayılı yasa var, o kadınları korur’ diyen siyasi iktidar, kadın düşmanı politikalarına bir yenisini daha ekleyerek 6284 Sayılı Yasayı tartışmaya açıyor.

2022 yılında 269 kadın katledildi. Sadece temmuz ayında 44 kadın öldürüldü. Bu kadınlar arasında yer alan Deniz Özarslan, Hanife Çakıcı, Ezgi Zerkin, Beyza Doğan’ın katilleri için aldırdığı uzaklaştırma ya da koruma kararı vardı. Ancak bu kararlar katledilmelerini önleyemedi. Çünkü 6284 Sayılı Kanun etkin uygulanmadı. Örneğin; İzmir’de yaşayan Ezgi Zerkin, 28 Temmuz’da boşanmak üzere olduğu Deniz Özarslan tarafından ateşli silahla vuruldu. Ezgi defalarca fail hakkında şikayette bulunmuştu. Uzaklaştırma kararı çıkardı ama bunların hiçbiri faili durduramadı. Çünkü Hatay Karakolu tarafından sürekli evine geri gönderildi. Ezgi’nin katili hâlâ yakalanamadı. Kadınların yıllardır verdikleri mücadele sonucunda kazandıkları her türlü hak tehlike altında.

Ailede ve toplumda otoriteyi erkekte gören, kadınların yaşam haklarını yok sayan, toplumun dini inançlarını bahane ederek kadını ev içi yaşama sürüklemeye çalışan gerçi ve yobaz bu zihniyete karşı; 6284 diyen kadınlar bu İslamcı, şeriatçı, kadın düşmanı yapıyı bir kez daha söylüyorum tarihin tozlu raflarına kaldıracak.

Kadınlar “6284” diyerek, bu kadın düşmanı yapıyı tarihin tozlu raflarına kaldıracak

Yorumlar kapalı.