Özlem Kara

Üretici kadınların sorunları….

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin hemen hemen her yerinde, üretici kadınlar çok yoğun bir iş yükü ile karşı karşıya kalıyor. Hem ev işleri hem de tarladaki işlerle boğuşan kadınlar sabah 6’da güne başlıyor.

Üretici kadınlar ilk iş olarak çocukların kahvaltılarını hazırlayıp onları okula gönderiyor. Daha sonra ahıra geçip hayvanların sütünü sağıyor.

Sattıkları sütün karşılığında da yemciye süt verip yem alıyorlar. Zar zor sağdıkları süt yem fiyatlarını karşılıyor. Daha sonra bahçe ve tarlalara gidiyor. Meyve, sebze topluyorlar. Uşaklı kadınlar, genellikle buğday ve haşhaş hasadı yapıyorlar.

Tarladan eve geldiklerinde, yemek yapma telaşına düşüp bir yandan da evi topluyorlar. Daha sonra çocukların okuldan gelme saati yaklaştığı için çocuklara yemeklerini hazırlayıp 10 dakika da olsa dinleniyorlar.

Çocuklara yemek yedirip sofrayı kaldırdıktan sonra, otlakta olan hayvanlar eve geliyor. Ahıra gidip hayvanları yemledikten sonra sütü sağmaya başlayan kadınlar daha sonra yaklaşık saat 19.00 suları gibi dinlenmeye geçiyorlar. Akşam bir iki bardak çay içtikten sonra kadınlar günü yorgun bir şekilde tamamlıyor.

Siz bu işleri yaparken erkekler ne yapıyor sorusuna ise üretici kadınların cevabı “Onlarda çalışıyor, yoruluyor kızım” oluyor.

“Devlet hastanesi ilgilenmiyor, özele para yetmiyor”

Her şeye zam geldiğini ve bu zamlar altında ezildiklerini belirten Uşaklı üretici kadın “ Asgari ücret alıyoruz yetmiyor” diyor.

Uşak’ta genel olarak bir sağlık sorunu olduğunu belirten üretici kadın, köyde yaşadığını ve devlet hastanesine ulaşımın zor olduğunu söylüyor.

Devlet hastanesine gittiklerinde de yeterli sağlık hizmetlerinden yararlanamadıklarını vurgulayan üretici kadın, iki tane çocuğu olduğunu şimdi ise üçüncü çocuğuna hamile olduğunu belirterek “7 aylık hamileyim, devlet hastanesine gidiyorum ilgilenmiyor, özele para yetmiyor” diyor.

Üretici kadınların sorunları….