Bilge Kayhan

BRUSELLA HASTALIĞI

Bilge Kayhan

Eklem ağrıları ile birlikte gece ateşi ve gece terlemeleriniz varsa hele bir de hayvancılık da yapıyorsanız ya da taze yapılmış köy peyniri tüketiyorsanız, öncelikle ve mutlaka bir Enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurup, Brusella testi yaptırın derim…

Brusella hastalığı nedir?Bruselloz, brusella cinsi bakterilerin neden olduğu ve sığır, koyun, keçi, domuz, köpek gibi hayvanlardan insanlara bulaşan ve insanda aşısı olmayan bir bulaşıcı hastalıktır. Brusella; hayvanlarda ve insanlarda hastalığa neden olabilen, hayvanlardan elde edilen pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleriyle çiğ etlerin tüketimi ve enfekte hayvanlarla temasla kişilere bulaşabilen bir bakteridir. Brusella bakterisinin insanda meydana getirdiği enfeksiyon hastalığına ise bruselloz adı verilir. Özellikle hayvanlarla yakın temasta çalışan kasaplar, hayvancılıkla uğraşan çiftçiler ve veterinerler bu hastalık için risk grubu içinde kabul edilir. Brusella bakterisi insan vücudunda hemen her dokuda enfeksiyona neden olabilir. Bu nedenle, etkilediği organ veya vücut sistemine bağlı olarak çok çeşitli klinik belirtilerle ortaya çıkabilir. Brusellanın neden olduğu belirtiler farklı sağlık sorunlarında da görülebildiğinden, tanısının konulmasında güçlük yaşanabilir ve tedavi planlaması gecikebilir. Bu sebeple, risk grubundaki bireylerin hastalık hakkında doğru ve yeterli düzeyde bilgi sahibi olması oldukça önemlidir.

Brusella nasıl bulaşır? Brusella hastalığı insanlara enfekte hayvan ya da hayvan ürünü ile temas sonucu bulaşır. Hastalığın kişiden kişiye bulaşması çok nadirdir ancak cinsel temas ile eşlere ve emziren annelerden anne sütü yoluyla bebeklerine geçebilir. Brusellanın bulaşma yolları arasında şunlar sayılabilir;
-Pastörize edilmemiş süt veya az pişmiş et gibi hasta hayvana ait besinler yoluyla ( en sık )

-Ciltte bulunan kesik, çizik gibi açık yaralardan hasta hayvanın etiyle temas sonucunda ( sık olarak )

-Brusella bakterisi ile kontamine kirli havadan solunum yoluyla ( nadiren )

-Göze enfekte hayvan sıvılarının teması ile ( nadiren )

-Cinsel temas yoluyla kişiden kişiye ( nadiren )

İnsanlarda brusella hastalığına en sık neden olan 4 grup bakteri türü vardır:
B. abortus: Sığırlardan bulaşır.

Brusellamelitensis: Koyun ve keçilerden insanlara bulaşır.
B. Suis: Yabani domuzlarda bulunur
B. canis: Köpeklerden insanlara yayılır.

Evcil hayvanlardan bulaşır mı? Evde beslenen köpeklerden çok nadiren de olsa B. canis yoluyla brusella bulaşabilir. Fakat bu şekilde bulaşan hastalık genellikle hafif seyreder. Brusella ile enfekte olan köpeklerin hastalık bulaştırması çok nadirdir ancak olabilir.

Hastalığın belirtileri nelerdir? Genel belirtiler belirsizdir ve genellikle bakterinin vücuda alınmasından sonraki 5-30 gün içinde ortaya çıkar. Görülebilen genel belirtiler arasında şunlar sayılabilir: En yaygın görülen belirti olan ateş, genellikle öğleden sonra veya akşam ortaya çıkar.

-Ateş, gece terlemeleri, halsizlik
-Sırt ağrısı, kas ağrıları, baş ağrısı veya tüm vücutta ağrı ve sızlama
-İştahsızlık, kilo kaybı, karın ağrısı

Brusella Tanısı Nasıl Konur? Basit bir kan testi hastalığın tanısında yardımcı olur.

Brusella Tedavisinde Ne Yapılır?Brusella hastalığı bakteriyel bir enfeksiyon olduğundan, tedavide antibiyotik ilaçlar kullanılır. Bu ilaç tedavisi genellikle 6-8 hafta kadar sürer. Hastalık tekrarlama riski taşır. Bu nedenle hastalarda tamamen iyileşme aylar sürebilir.

Brusella Hangi Komplikasyonlara Yol Açar? Brusella çok hafif geçirilebileceği gibi bakterinin kan yoluyla vücuda yayılım gösterebildiğinden, hastalık seyrinde ciddi anlamda çeşitli komplikasyonların gelişebilmesi mümkündür. Bu yüzden hastalıktan korunma ve erken teşhis-tedavi çok önemlidir.

Ciddi etkileri arasında merkezi sinir sisteminin tutulumu yani menenjit veya buna bağlı nörolojik sorunlar,Kalp kapağı ve kalp cidarının tutulumuna bağlı endokardit ve Karaciğer apsesi sayılabilir

Hastalıktan nasıl korunuruz Brusella, teşhisi ve tedavisi zor, ciddi komplikasyonları olan bir hastalık olduğundan hastalıktan korunmak için bazı önlemlerin alınması yararlı olacaktır. Bruselloz aşağıdaki adımlarla önlenebilir:
-Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri tüketmekten kaçınılmalıdır.

-Etler iyice pişirilmeden tüketilmemelidir.
-Hayvancılık endüstrisi çalışanları, kauçuk eldiven ve gerekli durumlarda koruyucu giysi giymelidir.
-Evcil hayvanlar aşılanmalıdır.
-Brucella ile enfekte bir hayvanla teması olanlar, belirtisi yoksa bile mutlaka uzman enfeksiyon hastalıkları muayenesinden geçmelidir. Bu bireylerin temastan sonra en az altı ay boyunca takip edilmesi gerekir.

Yazarın Diğer Yazıları