Pattaya’da otelimizin önünden tuttuğumuz bir tuk tuk ile Zürefa Boyunlu kadınların da bulunduğu turistik bir gösteri merkezine gitmek üzere yola çıktık. Gidiş dönüş, 300 baht a anlaştık. İki, üç saat bizi bekleyecek, sonrasında otelimize getirecek. Yarım saatlik bir yolculuktan sonra köyün girişine ulaştık. Birer giriş bileti alıp içeri girip gezmeye başladık. İlk dikkatimizi çeken de aradığımız karen kabilesi kadınları oldu. Turistik eşya satılan bir yerde çalışıyorlar. Bu köye biraz da gösteri amaçlı getirilmişler gibi… Görüntünün heyecanından sıyrılıp da bakıldığında insanın içi sızlıyor. Hayvanat bahçesinde etrafı seyrediyormuş hissine kapılıyor insan. Bakınca, ilkel tezgahlarda dokudukları şalları satıyor görüntüsü var, ama aslında gösteri amaçlı getirildiklerini öğreniyorum, bu kadınların bu köyden çıkma hakları bile yok… Fotoğrafını çektiğim çocuklardan 3 tane biblo fil satın alıyorum. Gezi boyunca en az 3-4 kez atayım şunları diyorum. Sadettin mani oluyor. Ağırlıklarıyla öyle bezdirdi ki beni…
Kadınlarının boyunlarına taktıkları halkalar ile dünyanın ilgisini çeken Karen Kabilesi, normalde Tayland’ın kuzey bölgesinde yaşamını sürdürmektedir. Boyunlarını uzatma geleneği, köyler ormanlarda gizli iken, burada yaşayan kaplanların insanlara saldırdığı zamanlardan kalan bir gelenek olduğu söyleniyor. Tayland’ın en önemli kültür şehirlerinden biri olan Kuzeydeki Chaing Mai kenti içinde bulundurduğu ilginç kabilelerle de ünlüdür. Bu kabileler arasında, Myanmar’da meydana gelen siyasi karışıklıklar sebebiyle Tayland’ın kuzeyindeki dağlık bölgeye göç Karen kabilesi, uzun boyunlu kadınları ile ünlüdür.
Karen Kabilesi yaşadıkları alana göç ettiğinden beri hala mülteci kamplarında yaşamlarını sürdürmekte olup, kabilenin kızları 5-6 yaşlarında itibaren boyunlarına bronz halka kolyeler takmaya başlamaktadır. Halkalar takılmadan önce boyunlarına merhem sürülen kızlar, büyüdükçe boyunlarındaki halkalar da değiştirilmektedir. Omuzları aşağı çekerek vücudun şeklini bozan halkalar boyunda da uzunlamasına bir bozukluk oluşturmaktadır. Karen Kadınlarının bu halkaları boyunlarına takmasının sebeplerinden birisi köle ticareti yapılırken çirkin görünmeleri, diğeri ise yaşadıkları yerdeki kaplanların ısırıklarından korunmak amacıdır. Savaşçı ve özgür ruhlu olan Karen kabilesinin gurur simgesi olan halkalar aynı zamanda kadınların sadece boyunlarında değil bacak, kol hatta kulak memesinde dahi kullanılmaktadır. Halkaları en çok kullandıkları alan boyun olurken, bir Karen kadını hayatı boyunca ortalama 23 halka takmaktadır. Yaklaşık 10-12 kilogram ağırlığı bulan bu halkalar zamanla kadınların bedenleriyle bir olmakta ve çıkarması oldukça güçleşmektedir. Dünyanın en uzun boynuna sahip insan topluluğu olan Karenler’in (en uzun boyun 40 cm) boyunlarındaki ağırlık onlara acı vermezken, çıkarıldığı takdirde boyunlarının düştüğü ve ömürlerinin kısaldığı bilinmektedir.
Dünyanın ilgisini çekmeyi başarmış bu kabilenin aslında bulundukları bu ülkede aslında mültecidirler. 1980’lerin sonlarında Myanmar’da yaşanılan siyasi kargaşa sırasında yaşadıkları baskıdan dolayı Tayland’a sığınan kabile, Tayland devleti tarafından hala tanınmıyor. Okula gidemiyor, sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor ve resmi olarak çalışamıyorlar. Bulundukları köyden dışarı dahi çıkamazlar, aksi halde yakalanıp yeniden ülkelerine iade edilmeleriyle karşı karşıya kalabilirler ki hiçbirinin bunu istemediği biliniyor.