Atıktan objeler

İzmir’in Karabağlar ilçesi Yüzbaşı Şeraffetin mahallesi sakini emekli öğretmen Halil Çiçek atıkları objeye dönüştürdüğünü ve herhangi bir ticari kaygı gütmediğini belirterek hobi amaçlı koleksiyon yaptığını ifade etti.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Göksu Tekin/Yeni Kiraz

Sanat hayatına 1970’ li yıllarda müzikle başladığını söyleyen Çiçek, İbrahim Safi’nin talebesi Suat Savaş ile tanıştığını ve sanat hayatına onun eşlik ettiğini belirtti. Çiçek,’’Ben fakir aile çocuğuydum beni güzel sanatlara göndermediler, hep içimde kaldı. Meslek lisesine gittim elektrik bölümünü okudum. Daha sonra taş işlemeye başladım. Heykel seramik derken öğretmen olmaya karar verdim, kendimi tiyatro ve müzik konusunda da geliştirdim. 13 yıl okul tiyatrosu, 9 yıl halk müziği korosu çalışmaları yaptım. 3 ayrı karikatürist yetiştirdim ve şu an halen meslekteler.’’ dedi.

Çiçek,’’2005 te emekli olduktan sonra el sanatlarına yöneldim Kemeraltı’nda taş dükkanım vardı. Yurtdışından taş gelmeye başladı ve benim emeğim sömürüldü. Makinalar benden daha ucuza mal edip yapıyorsa ben bu işi yapmayı bırakıyorum dedim. Benim yaptığımı makinalar yapmamalı diyerekten farklı bir alana yöneldim ‘atıktan objeler’ yapmaya başladım. Kemik boynuz diş, kabuk, endüstriyel atık… yaklaşık 2220 civarı obje ve heykel yaptım. Bunun dışında mozaik çalışmalarım var kemiği işliyorum, değişik malzemelerden granül oluşturup mozaik yapıyorum’’ dedi.

Ben tersinden bakıyorum

Çiçek, ’’Karikatürist Semih Balcıoğlu hayranıydım ve bana çok önemli bir şey öğretti. Konuları nasıl buluyorsunuz diye sorduğumda ‘Herkes nereden bakıyorsa ben tersinden bakıyorum, gereksiz detaylardan kaçıyorum, anlatmak ve göstermek istediğim şeye mercek tutuyorum’ dedi. Bu yüzden herkesle aynı olan başarı sağlayamaz, insan biraz farklı olmalı diye belirtti. ‘’İnsanlar hep birbirinin tekrarı emek yok’’ dedi.

Malzemenle gel, dönüştür

Tüm çalışmalarının kendisine ait olduğunu ifade eden Çiçek dışarıdan hiçbir malzeme satın almadığını sadece bulduğu nesnelerden eser ortaya çıkarttığını belirtti. Buna ek olarak mozaik çalışmalar da yaptığını söyleyen Çiçek, yem, çekirdek gibi farklı şeyler kullanıyorum ve kendimi bu alanda geliştiriyorum aynı zamanda hem objeleri hem de kendimi dönüştürüyorum dedi. Çiçek, ‘’Daha çok obje eve heykel çalışıyorum. Gelecek projelerimden biri Anadolu Halı ve Kilim motiflerini takılarımda veya objelerimde kullanmak’’ diyerek sözlerini noktaladı. (M.T.)

 

 

 

Atıktan objeler