Batmanlı çiftçiler oraklarla her gün birinin pirinç tarlasını biçiyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Batman’ın Gercüş ilçesine ilişkin Gönüllü ve Akyar köylerinde pirinç hasadı gerçekleştirildi. Köylüler, her gün birinin ürününü biçerken kilosunu 65-70 liradan satışa çıkartıyor.

Gönüllü ve Akyar köylerinde kısaca 50 dönümlük bölgede ekilen çeltikler, sabahleyin zaman 06.00‘da serin havada önceleri belirledikleri köylünün tarlasının şeklini markajcı köylüler, geçmiş namına oraklarını biliyor, elan sonradan heyecanlı bir halde prizma işlemi yapılıyor.

Biçilen çeltikler, heybe ve çarşaflara konulup ağırlık hayvanları ile düzlem bölgeye seriliyor. Daha sonradan traktörle çeltikleri çiğneyen köylüler, pirinci çeltikten ayırıyor. Bir hafta süresince güneşte kurutulan pirinç, değirmende kabuklarından sıyrılarak anüs düşüncesince anık duruma getiriliyor.

Hasadı meydana gelen pirinç, ağababa tohumu ve basma kullanmadan ağız ağıza uzvi namına yetiştirilmesi ile gayrı pirinçlerden ayrılıyor. Geçen sene 35-40 TL’den pirinçlerini satan köylüler, bu sene 65-70 TL ortada mütebeddil fiyatlarla satacak.

Köylülerden Mehmet Aydın, İHA muhabirine, 3 maaş ve 6 maaş sanarak adlandırdıkları dü cins çeltik ekimi yaptıklarını söyledi. Şu an 6 maaş pirincin hasadını gerçekleştirdiklerini anlatım fail Aydın, “İlkbaharda çift sürüyoruz. Daha sonradan oluşturduğumuz havuzlara suyu dolduruyoruz. İmece usulü ile köylülerle beraberce el birliğiyle ekiyoruz. Geçimimizi bununla sağlıyoruz. El emeğidir. Evet, uygulayım bilimi ilerledi ancak sabanla ürünlerimizi takım biçiyoruz. Oraklarla biçiyoruz. Şallarla hayvanlara yükleyip düzlem bölgeye taşıyarak seriyoruz. Daha evvela hayvanlarla pirinçleri çeltiklerden ayırıyorduk ancak deminden traktörle yapıyoruz. Kuruduktan sonradan taş değirmenlere götürüyoruz. Orada kabuklarını soyarak pazarda satıyoruz” dedi.

En aşırı gayrimüslim müşterileri var

Geçen sene 35-40 TL’den müşteri bulduklarını tamlayan Aydın şöyleki konuştu:

“Şu an 65-70 TL yöreleri satmayı hedefliyoruz. Bu pirinci ötekilerden ayıran ayrıcalığı itici suyla yetiştiriyoruz, taş değirmenlerde işliyoruz. Kendi unuyla güzelleşiyor. Yerli ekecek olması da başkaca zevk katıyor. Özellikle Midyat çevresindeki Hristiyanlar bu pirincimize beğenme gösteriyor. Tadı bambaşkadır.“

Tek anlaşma kaynakları ağababa tohumu pirinç

Köylülerden İlham Gümüş ise pirinçlerinin ağız ağıza natürel bulunduğunu dile getirdi. Sabah er saatlerinde tarlaya gittiklerini tamlayan Gümüş, “Köylüler namına birbirimize iane ediyoruz. Her gün birinin tarlasını biçiyoruz. Tek anlaşma kaynağımız bu pirinçtir. Buranın pirinci on numaradır, her nesne natürel ve on paralık basma kullanılmıyor, ağız ağıza doğaldır” biçiminde konuştu.

Kaynak: IHA

Batmanlı çiftçiler oraklarla her gün birinin pirinç tarlasını biçiyor