Ödemiş’te Hayvan Severlerden Yeni Yasa Tasarısına Tepki

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi'nin, sokakta yaşayan hayvanların uyutularak öldürülmesine dair hazırlıkları yapılan yasa teklifine karşı Ödemişli hayvan severler, Salı Pazarı mevkiinde bir araya geldi. Eylemde, hayvan severler ellerinde hayvanların fotoğraflarını taşıyarak, sık sık “Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat” sloganları attı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanan ve Meclis’e sunulan ‘uyutma’ adı altında sokak hayvanlarının öldürülmesini öngören Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılacak değişiklik teklifi, Ödemişli hayvan severler tarafından protesto edildi. Ödemiş’te hayvan dostları ve hayvan hakları savunucuları, sokak hayvanlarını “uyutma” adı altında öldürülmesini de içeren yasa tasarısına karşı Salı Pazarı Meydanı’nda toplandı. Eylemde, “Kanlı yasaya hayır” ve “Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat” sloganları atılarak tasarıya karşı tepkiler dile getirildi.

Meclis’e sunulan yasa teklifi, sokak hayvanlarının kontrol altına alınması amacıyla uyutulması yani öldürülmesini içeriyor. Bu teklif, hayvan hakları savunucuları tarafından büyük tepkiyle karşılanıyor. Hayvan severler, bu yasanın hayvanların yaşam haklarına doğrudan bir saldırı olduğunu ve uyutma adı altında kitlesel bir katliam öngördüğünü savunuyor. Yasa teklifine karşı çıkanlar, çözümün kısırlaştırma, aşılama ve hayvanların doğal yaşam alanlarında korunması olduğunu belirtiyor.

 

Ödemişli hayvan severler, bu yasa teklifine karşı çıkmak için düzenledikleri eylemde, hayvanların öldürülmesi yerine kısırlaştırma ve aşılama programlarının yaygınlaştırılmasını talep ettiler. Eylemde yapılan konuşmalarda, hayvanların da yaşam hakkı olduğu ve bu hakların korunması gerektiği vurgulandı. Hayvan severler, belediyeler ve hükümetten sokak hayvanlarının daha insancıl yöntemlerle kontrol altına alınmasını, uyutma yönteminden vazgeçilmesini istediler.

 

Eylemde konuşma yapan Ödemişli hayvan severler, şu açıklamalarda bulundu:

 

“Ülkemizde hızla yayılan şiddet sloganları ile birlikte son dönemde hem kamu görevlileri hem de bir takım dernekler tarafından 5199 sayılı kanunu yok sayarak hukuka aykırı demeçler verilmektedir. Sokakta hayvan olmaması, sokak hayvanlarının belediye barınaklarında toplanması gibi ortak yaşam ilkesine aykırı söylemler basın ve medya yoluyla yapılan dezenformasyon nedeniyle usulsüz ve kanunsuz şekilde toplama haberleri daha fazla gündeme gelmeye başladı. Oysa 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesi oldukça nettir: ‘Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Hayvanların müşahadeden sonra aşılanıp kısırlaştırıldıktan sonra kaydedilerek alındıkları yere bırakılması esastır.’

 

Yaşadığımız olumsuzlukların sebebi, sokak hayvanı popülasyonunun kontrolsüz artmasıdır. Bunun asıl sorumluları, cins hayvan üretimini ve satışını yasaklamayan, evde bakılan hayvanları sokağa terk edenlere veya kurumlara idari ve adli yaptırım uygulamayanlardır. Yerel yönetimler, sokakta yaşayan hayvanların kısırlaştırmalarını ve tanımlanmış görevlerini yerine getirdiğinde, sokak hayvanlarının popülasyonu zaten azalacaktır. Bunun için yasada zorunlu kılınan bakımevleri yapılmalı ve yeterli hekim istihdam edilmelidir.

 

‘Öldürme, yaşat’ diyoruz ve tüm vicdanlı insanların desteğiyle bu yasayı reddediyoruz.

 

Bugün burada toplumun en savunmasız ve en masum bireyleri olan sokaktaki dostlarımızı korumak için toplandık. Hepimiz biliyoruz ki bir toplumun medeniyet düzeyi, o toplumun en zayıf bireylerine nasıl davrandığı ile ölçülür. Sokaktaki dostlarımız ne yazık ki en zayıf bireyler arasında yer alıyor. Son günlerde gündeme gelen uyutma adı altında katletme konusu gündeme gelmiş durumda. Bu kanun, dostlarımızın hayatını tehlikeye atmakla başlayıp toplumumuzun vicdanını da derinden yaralıyor. Hayvanları uyutarak sorunları çözmek, halının altına süpürmekten başka bir şey değildir. Bu hakların ihlali karşısında sessiz kalmayacağız, kalmamalıyız. Uyutmak yerine insani bir çözüm bulmalıyız. O da şöyle: 4 milyon köpek, 1393 belediye, 264 iş günü, günde 11 kısırlaştırma ve bir yılda 4 milyon kısırlaştırma bu sorunu çözmektedir. Aynı zamanda barınakların iyileştirilmesi ve sahiplenme teşvik edilmelidir. Unutmayalım ki sokak hayvanları bizim sorumluluğumuzda ve sevgi ile korumamıza muhtaç canlılardır.

 

Bugün burada toplandık çünkü onların sesi olmayı, haklarını savunmayı kendimize görev bildik. Bizler, bu karara karşı durarak daha insani ve daha vicdani bir çözüm arayışındayız.

 

Yıllık köpek saldırısı: 182

Yıllık kadın cinayeti: 315

Yıllık cinayet ortalaması: 876

Yıllık çocuk istismarı: 23.000

Yıllık cinsel istismar: 29.000

Ölümlü ve yaralamalı trafik kazası: 29.000

 

Gücünüz köpeklere mi yetiyor? ACİZSİNİZ!

182 köpek saldırısı için 30 milyon köpeği öldürmek isteyenler, 23.000 çocuk istismarına kör ve sağır kalıyor. Zalimsiniz!”

Ödemiş’te Hayvan Severlerden Yeni Yasa Tasarısına Tepki