Rüşvet mi, mafya mı? Vatandaşın özgürlüğünü ne çaldı?

İzmir Karşıyaka'daki bazı bölge sakinlerinin gece geç saatlere kadar faaliyet gösteren eğlence mekânlarının gürültüsünden dolayı rahatsız olduğu iddia edildi. Bu rahatsızlığın çözümsüz kalması neticesinde bölge sakinlerinin evlerinde daimî bir huzursuzluk hâkim.

2

yenikiraz.com yazarından Turgay Kılıç’ın haberine göre; Sosyal medya paylaşımları üzerine yapılan araştırmada, Karşıyaka sahilde bulunan bazı apartmanların altında bulunan eğlence mekanlarının yüksek sesle canlı müzik yaptığı görüldü. Haftanın her günü saat 20:00’den sonra başlayan müzikli eğlenceye yüzlerce kişi akın ediyor, şarkılara yüksek sesle eşlik ediliyor. Bölge sakinlerinin rahatsız olduğu eğlence 01:00 saatlerine dek sürüyor.

İşletmecilerin dokunulmazlığı mı var?

Gürültü şikâyetlerini dile getiren vatandaşlar, yıllardır bu durumun sonuçsuz kalmasına isyan ediyor. İsmini vermek istemeyen bir bölge sakini, buradaki ailelerin yıllardır bu dairelerde yaşadığını, müzikli eğlence mekanlarının evlerinin altına sonradan yerleşerek nezih muhitlerini yaşanılmaz hale getirdiğini, eski Karşıyaka’yı özlediklerini ifade etti ve bu mekanların aynı zamanda alkol sonrası birçok kavgaya da ev sahipliği yaptığını, zaman zaman torunlarının da bu duruma şahit olarak olumsuz etkilendiğini aktardı.

Konu hakkında görüşlerini aktaran ve ismini vermek istemeyen apartman sakini şunları söyledi:

“Canlı müzik eskiden böyle değildi, genç çocuklar gitar çalıyordu, şimdi ise her gece her türlü gürültülü müzik aletiyle festival var. Her biri ayrı yerden camları, çatıları sonuna kadar açık gecelere kadar konser veriyor. Sesi kısın deyince, bize sen de televizyonunun sesini aç diyorlar, bizimle dalga geçiyorlar, ne yapacağımızı bilmiyoruz”.

Aldığı tepki karşısında, o yaşta kendisine verilen cevabın zoruna gittiğini ve mekan sahipleriyle uğraşacak güçte olmadığını ifade etti ve yetkililerden bu vesileyle yardım beklediğini dile getirdi.

Yine ismini vermek istemeyen bazı bölge sakinlerinin yoğun olarak dile getirdiği diğer bir şikâyet ise, bazı işletme sahiplerinin kamu görevlileriyle sıkı ilişkiler kurduğu ve bir nevi dokunulmaz oldukları yönündeki algı. Bu algı vatandaşı şikâyetten alıkoyuyor. Geçmişte kendilerinden alkollü işyeri izni için imza istenirken dahi bazı mekan sahipleri tarafından çeşitli baskılara maruz kalıp sonunda direnemeyip gönülsüzce imza verdiklerini ifade eden aileler, korku içinde olduklarını ve şikayetlerinin anlaşılması halinde can güvenliklerinin tehlikede olabileceğinden endişelendiklerini dile getirdi.

Kendi evinde bir gecelerinin bile sakin ve huzurlu geçemediğinin altını çizen vatandaşlar mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.

Şikayetler nasıl ilerliyor?

Konut sakinleri, maruz kaldıkları gürültü kirliliğini yazılı veya sözlü olarak şikâyete döküyor. Gürültüden şikâyet eden konut sakinlerine belediyeden sisteme düşen şikâyetleriyle ilgili sürecin takip edileceği yönünde yazılı dönüş yapılıyor. Şikâyetler anında çözülmeyip dilekçe halinde ilgili birime aktarıldığından, bölge sakini hem anlık çözüm bulamıyor hem de cevabın gelmesi için günlerce bekliyor ve gürültü kirliliğinin önü kesilemiyor.

İddialar üzerine 15 Temmuz saat 22:00 ve 01:00 zaman aralığında bölgede yapılan araştırmada, ihbar edilen çevre sorununun varlığı görüldükten sonra, Karşıyaka Belediyesi’nin 7/24 iletişim hattına şikayet oluşturuldu ve ardından şikâyetin Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğüne iletildiği görüldü. Sürecin vatandaşın ihbarında belirttiği gibi yürütüldüğü ve anlık çözüm sağlanamadığı anlaşıldı. Şikâyetin ‘hızlı çözüm’ birimine iletilmesi için yeniden oluşturulan talep doğrultusunda bölgeye sadece bir zabıta memuru intikal ederek mekânların önünde sadece yürüyüp geçtiği görüldü. Memur herhangi bir uyarı veya müdahalede bulunmadı.

Bunun üzerine yapılan diğer şikâyetin neticesinde de herhangi bir değişiklik söz konusu olmadı. 28 Temmuz saat 11.00 sularında Karşıyaka Belediyesinden gelen yanıtta, “Değerli Hemşerimiz ilgili başvuruya istinaden Müdürlüklerimiz personelleri tarafından tespit edilen aykırılıklar, gereği 27/07/2023 tarih ve E.177294 sayılı yazımı ile Ruhsat ve Denetim Müdürlüğüne bildirilmiştir. Saygılarımızla” denildi. Netice itibarıyla vatandaşın eğlence mekanlarından kaynaklanan gürültü kirliliğine ilişkin şikayetlerinin anlık çözüm sağlanamadan sonuçlandığı yerinde görüldü.

Gürültü kirliliğine ilişkin mevzuat ne diyor?

30.11.2022 tarihli 32029 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Çevre Gürültü Kontrol Yönetmeliği’nin 1. Maddesinde amaç “Çevresel gürültünün çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin önlenmesi, gürültü haritaları ve gürültü eylem planlarının hazırlanması, çevresel gürültünün azaltılması için gürültü kontrol tedbirlerinin uygulanması ve çevresel gürültü yönetimi çalışmaları hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesidir” şeklinde ifade ediliyor.

Yönetmelikte ilgili birimlerin, müzik yayını yapan işyerleri ve deniz araçlarına müzik yayın izni vermekle, bu yönetmeliğin hükümlerinin ihlalinin tespiti halinde ise idari yaptırım uygulamakla sorumlu olduğu yazıyor.

1 yılda 3 denetlemeye dikkat

Yönetmeliğe göre, İl Müdürlüğü tarafından müzik yayını yapan iş yerlerinin bulunduğu alanlarda sınır değerlerin sağlandığını tespit etmek üzere, ilgili idarenin elektronik olarak bilgilendirileceği çevresel gürültü sürekli izleme sistemi kurdurulur. Sürekli gürültü ölçüm cihazları, Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kurdurulur. Buna göre cihaz kurulumları için son gün 30 Kasım 2023 tarihine dikkat çekiliyor.

Mevzuatta belirtilen bir diğer önemli nokta ise, bir işyerinin bir takvim yılı içinde üç defa Yönetmelik hükümlerinin ihlalinin tespiti halinde İl Müdürlüğü tarafından müzik yayın izni iptal edilir. Bu madde vatandaşların haklarını bilmesi açısından önem arz ediyor.

Vatandaşlar gürültü kirliliğine maruz kalınan bölgedeki yetkili kurumun Belediye mi yoksa İl Müdürlüğü mü olduğunun tespiti ve gerekli diğer tüm bilgilendirmeler için Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın ALO 181 hattı ile 7/24 iletişime geçebilirler.

Haber Merkezi

Exit mobile version