102 yıl önce ‘Mareşal’ ve ‘Gazi’ unvanı aldı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, üstün başarıları sayesinde önemli unvanlara getirildi, kahraman ilan edildi. Savaşlardaki üstün hamleleriyle orduyu yenilgiden kurtaran cesur silah arkadaşlarının da sayesinde ödüllendirildi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yenikiraz.com yazarı Turgay Kılıç’ın haberine göre, Atatürk, Türk tarihinde Fevzi Çakmak’tan sonra Mareşal ve Gazi unvanına sahip oldu. Sakarya Meydan Savaşı’nda komutanlık eden Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921 tarihinde “Mareşal” ve “Gazi” unvanını elde etti.

Milli mücadele yıllarında gösterdiği kahramanlık ve üstün hizmetlerinden dolayı layık görülmüştür. Mareşal rütbesini almak için kişinin üst üste üç savaş kazanması gerekliydi. Atatürk’ün son savaşı Sakarya Meydan Savaşı olup üstün başarılar sonucunda ulaştı.

Sakarya Meydan Savaşı öncesinde Atatürk’e, TBMM tarafından 5 Ağustos 1921 tarihinde “Başkomutanlık” unvanına verilmişti. Savaşın kazanılması sonucunda Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, tarafından Meclise gönderilen yazı ile Mustafa Kemal’e “Müşirlik” (mareşal) rütbesi verilmesini sağladı.

Mustafa Kemal, 20 Eylül 1921’de orduya yayımladığı bildiride ise şunları kaydetti:

“…Zaferden dolayı sizin kahramanlıklarınızla, sizin gösterdiğiniz nihayetsiz fedakarlıklar pahasına kazanılan bu büyük muzafferiyetlerin millet tarafından takdirini gösteren bu rütbe ve unvanı, ancak size mal ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftihar sermayesi olarak taşıyacağım.”

Sakarya Zaferi, bütün yurtta günlerce süren coşkun sevinç gösterileriyle kutlandı. 14-15 Eylûl gecesi, Garp Cephesi Komutanı İsmet Paşa ve Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa’nın, milletvekili sıfatıyla, Meclis Başkanlığı’na telgrafla gönderdikleri önergede, zaferin kazanılmasındaki rolünden dolayı Mustafa Kemal Paşa’ya “Mareşallik” rütbesi ile “Gazilik” unvanının verilmesi teklif edildi.

Sunulan önergede, “Bizzat savaş meydanındaki tedbirleriyle âmil ve müessiri olmuş olan Başkumandan Mustafa Kemal Paşa hazretlerine, Müşirlik rütbesi ve Gazilik unvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. TBMM’nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya bütün orduya yönelmiş bir eseri takdir ve taltif olacağı kanaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz” deniliyordu.

Meclis üyelerinin büyük çoğunluğunun da aynı arzuyu taşıması üzerine 19 Eylül günü kabul edilen bir yasa ile Türk milletinin bir şükranı olarak Mareşallik rütbesi ile Gazilik unvanı verildi.

Mustafa Kemal Paşa’ya TBMM’ce verilen Mareşallik, askerlik mesleğinde alınabilecek en yüksek rütbedir. Dünya ordularında genel uygulama, mareşal rütbesinin meydan muharebesi kazanan komutanlara yasal yollardan verilmesi şeklindedir. Nitekim Sakarya Meydan Muharebesi’nden sonra Mustafa Kemal ve Fevzi Çakmak’a, Büyük Millet Meclisi tarafından yasa ile verilmiştir.

Gazilik ise Türk toplumunda şehitlikten sonra gelen en yüce unvan ve mertebedir. Düşman yapılan savaştan yaralı veya yara almadan zafer kazanmış olarak dönenlere gazi denilir. Mustafa Kemal Paşa’ya gazi unvanının verilmesi sebebi, Sakarya Meydan Muharebesi’ni kazanan komutan olmasıdır.

Dünyada birçok lider, kendi kendilerine askerî rütbe verip üniforma giyerlerken, Mustafa Kemal Paşa, askerî üniformayı yalnız taşımayı hak ettiği yasal sürelerde giymiş, yasalara aykırı bir şekilde ne bir rütbe taşımış ne de bir makam işgal etmiştir. O, daima ve her alanda meşruiyeti esas almış, örnek bir asker ve devlet adamı olarak devlet düzenine saygı göstermiştir.

HABER MERKEZİ

 

102 yıl önce ‘Mareşal’ ve ‘Gazi’ unvanı aldı

Yorumlar kapalı.