Kongre bitti BİNA DEĞİL

Hükümet tarafından gerçekleştirilen ve iki gün süren İzmir İktisat Kongresi başarıyla tamamlandı. Kongreye katılan yerli ve yabancı konuklar uğurlandı. ‘Kongre’ sonrası çekilen görüntülerde ise binanın bitmediği, toplantı için makyajlandığı ortaya çıktı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni İzmir Gazetesi’nde Sıla Arabacıoğlu’nun haberine göre, İzmir İktisat Kongresi’nin 100. yılına yetiştirilmesi planlanan kongre binası inşaatı, eksikliklerle 29 Nisan 2023’te açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 17 Şubat’ta açılması kararlaştırılan binanın açılışı, 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin ardından 29 Nisan’a ertelenmişti.

YÜZYILIN KONGRESİ’NİN BİNASINDA BAZI ODALAR HALA YARIM 

İktisat Kongresi, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin de katıldığı törenle başladı. Ancak kongrenin yapıldığı tarihi binadaki bazı odaların halen bitirilememiş olması dikkat çekti. Moloz ve sıva malzemeleriyle dolu odalar, yabancı konukların da katıldığı ‘Yüzyılın kongresine yakışmadı’ yorumlarını da beraberinde getirdi.

Cumhuriyetin ilanından önce yeni Türkiye’nin iktisat politikasını belirlemek amacıyla 17 Şubat 1923’te Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde gerçekleştirilen İzmir İktisat Kongresi’nin düzenlendiği bina, 1979 yılında yıkıldıktan sonra uzun yıllar atıl kaldı. Tarihi alana ilişkin harekete geçen İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından aslına uygun yenileme çalışmaları başlatıldı.

ASLINA UYGUN İNŞA EDİLİYOR

İzmir Valiliği, İktisat Kongresi’ni 100’üncü yılında yeniden aynı yerinde düzenlemek üzere proje hazırladı. Tarihi alanda bulunan eserler koruma altına alınırken, bina projesinin aslına uygun hazırlanmasının ardından yüklenici firma, 83 milyon 55 bin TL bedelle 2 katlı, 14 metre yüksekliğindeki kongre merkezinin yapımına başladı. Kongre binasının dış cephesi, döneme uygun biçimde taşla kaplandı. İç kısımda ise modern bir kongre merkezinin yanı sıra tarihi belgeler ve materyaller bulunuyor.

ÇALIŞMAYAN ASANSÖR BAYRAK İLE KAPATILMIŞ!

Binanın dış tarafında inşaatta olduğu görünen kısmın Türk bayrağı ile kapatılması dikkat çekti.

Öte yandan binada bulunan asansörünün çalışmaması nedeniyle katılımcılar zorluk yaşadı.

Kongre bitti BİNA DEĞİL