500 bin ağaç kesimi için harekete geçildi

Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni proje alanında başlatılan tıraşlama işleminin 600 hektarlık alanda genişletme çalışmaları olduğu aktarıldı. Çan Çevre Derneği İkinci Başkanı Mehmet Öz, “Yaklaşık Çan ilçesinin yüzölçümü kadar ağaç kesimi yapılacak” diyerek bölgede 500 bin ağacın kesileceğini iddia etti.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çanakkale’nin Hacıbekir Köyü yakınlarında bölgede ağaç kesimi ve yol genişletme çalışmaları başladı. Cengiz Holding, Truva Bakır Madencilik A.Ş. ve Devlet Su İşleri (DSİ) ile Mİ Yapı Madencilik isimli yerel bir şirket arasında imzalanmış protokol kapsamında Hacıbekirler Göletleri mevkiinde yol genişletme başladı. Bunun üzerine Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, konuyla ilgili hukuki sürecin sürdüğünü açıkladı.

Gölet’ten bakır madeni sinyali

Yenikiraz.com yazarı Turgay Kılıç’ın haberine göre; Kazdağı Derneği, davanın sürdüğü bölgenin gölet yapıldığı iddia edilmesi üzerine yaptığı incelemede kesimin Halilağa Bakır Madeni Tesis alanı olduğunu açıkladı. Konuyu Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü’ne taşıyan çevreciler, gölet oluşumu için tahsis edilen alanla ilgili resmi bilgilerin iletilmesi talebinde bulundu.

İkinci Başkan Öz, projenin yasal devamının sürdüğüne işaret ederek “ÇED itiraz süreçleri yapıldı ve dava sürüyor. Dava sürecinin devam etmesine rağmen firma yaklaşık 20 gündür şantiye alanı ve ofis bölgesi ve yol genişletme çalışması yapılıyor. Bu sebeple de şantiye alanının hazırlığı yapılıyor. Konteynır ve yataklar ayarlanıyor. Burada göletin yapımı konusunda sıkıntılı bir süreçten bahsedilmişti. Şirket göleti DSİ ile anlaşmayla ile yapacaktı. İtiraz üzerine DSİ, gölet oluşumuna kendi girmeye karar verdi. Bu konuyla ilgili de yol genişletme çalışmaları yapılacağı belirtiliyor” dedi.

2021 yılındaki Halilağa Bakır Madeni Projesi’nin ÇED Olumlu kararında derneğin 87 üyesinin dava edilmesiyle dernek adına olumlu sonuçlar alındı. Şirket ise 2009/7 sayılı genelge ile yeniden ÇED süreci başlattı ve ‘ÇED Olumlu Kararı’ almıştı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üyelerinden 95 kişinin 2023’te 2023/449 esas no davası ile bilirkişi keşif kararının olmadığına, davanın durdurma talebinin askıda kaldığı açıklandı.

Köylüler geri adım atmadı

ÇED’in Olumlu kararına dayanarak şirketin faaliyete başlamasının önünde yasal engelin olmadığına aktaran Kazdağları çevrecileri, özel mülkiyete konu alanlar için tapu sahiplerine tebligat gönderildiğini bildirdi. Alanı kamulaştırma tehdidiyle pazarlık teklifinde bulunan şirkete karşı 1 Ağustos’ta yapılan görüşmelerde düşük teklif verilmesiyle köylüler arsa satışına izin vermedi.

DSİ için bölgedeki ‘ÇED Kapsam Dışı’ kararı verilerek ÇED sürecinden vatandaşın ve STK’ların bilgi edinmesinden kaçınıldığı belirtildi.

Akbelen’deki ağaç kesimi sonrası şantiye hazırlığına giriştiğini anlatan Çan Derneği ikinci Başkanı Öz, “Yaklaşık 3 yıldır bu sürecin takip ediyoruz. Seçimlere gidilmesiyle duruldu kesimler, seçim sonrasında yeniden kesimlere başladılar. Kazdağları bölgesindeki madenler ve aynı sebepten devam etmeye başladılar. Davanın sürmesi halinde böylesi bir çalışmaya başlamaları, bu kesimlerinin devamı gelecek demektir” dedi.

600 hektarlık maden sahası girişimi

Cengiz Holding’in Kazdağları bölgesinde devam ettirdiği kesimin 600 hektarlık alana şantiye yapma girişiminde olduğuna işaret eden Öz, “Bu bölgedeki alan 600 hektardan bahsediliyor. 30 bin nüfuslu ilçede yaşıyorum ve neredeyse bulunduğum Çan İlçesinin yüzölçümüne yakın bir alan kadar kesim yapılacak. Bu sadece Gölet yapımı ve şantiye hazırlığı için çalışmalara başlanmış. Kendi tapulu arazileri olduğundan o alana giremiyorum” dedi.

Sondaj çalışması

Mehmet Öz, bölgede bir sondaj çalışmalarının yapıldığını şöyle dile getirdi: “Ama Devlet Su İşleri (DSİ), Gölet oluşumu için kendine yol yaptığını söylüyor. Ormanda bu yüzden yol kesimi olduğunu aktarıyor. Bizim yaptığımız gözlemde ise şantiyenin giriş ve çıkışının bulunduğu bölgelerde kesim yapılmış. Üç gün önce gittiğimizde sondaj çalışması yapılmış. Bu çalışma bir yerel şirketle anlaşmalı şantiye kurulumunun yapıldığını gösteriyor. Bu da henüz Akbelen Ormanı gibi bir tıraşlama girişimi yok. Yaşam alanının oluşturulması ve yol genişletme adı altında tıraşlama girişimleri yapılıyor.”

Haber Merkezi

 

500 bin ağaç kesimi için harekete geçildi

Yorumlar kapalı.