Akbelen’i biçenler Atatürk’ü anmaya kalktı

Limak Enerji, Akbelen'de binlerce ağacın kesiminden sorumluyken, bir ağaç için köşkü taşıyan Atatürk'ü anması tepkilere yol açtı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

yenikriaz.com yazarından Turgay Kılıç’ın haberine göre; Muğla Milas’ta yer alan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri bölgesindeki Akbelen Ormanları’nın ağaçlarının kesiminde ülkenin dört bir yanından doğa severler ve çevre sakinleri kesimi durdurmak için kolluk kuvvetine ve tazyikli su sıkan Orman Genel Müdürlüğü’ne ait araçların karşı direniş göstermeye devam ediyor. 2 yıldır devam eden mücadeleye kolluk kuvvetinin de müdahalesiyle vatandaşın barikatlara karşı direnişi yaklaşık 40 gündür sürüyor. Bölge halkı gece ve gündüz polis barikatlarına karşı direniş gösteriyor.

Limak Enerji’den Atatürk gösterisi

Elektrik üretimi için linyit kömürü kullanılması gerektiği için Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. özelleştirme ihalesiyle 23 Aralık 2014’te 2,6 milyar dolar karşılığında IC İçtaş ve Limak Enerji firmaları tarafından alındı. İki köy arasında 15 kilometre bulunuyor ve termik santrallerinde ise 1,50 MW gücü mevcut. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı onayıyla da 740 dönümlük ormanda linyit madeni işletmesi açılması izni verilmişti. Muğla 1. İdare Mahkemesi, Akbelen’de genişletilmesi istenilen kömür madeni sahasıyla ilgili de verilen yürütmeyi durdurma kararını geçen Aralık ayında kaldırmıştı. İzmir Bölge Mahkemesi ise İkiz köylülerin karara itirazı da aynı ay reddedildi.

Kesimin devam ettiği Akbelen’de bölge halkının ve desteğe gelmek için yola çıkan binlerce vatandaşın direnişine rağmen, ağaçlar bir bir kesilmeye devam etti.

Hâlâ direnişi devam ettiren yurttaşlar, Limak Enerji’nin sosyal medyada paylaştığı ’30 Ağustos Zafer Bayramı’ konulu ve Mustafa Kemal Atatürk posterli kutlama gönderisini yoruma kapalı paylaşıldı.

 

Ağaç için köşkü taşıdı

Mustafa Kemal Atatürk, Bursa’ya ziyareti sırasında Yalova iskelesi yakınlarında Yalova Millet Çiftliği’ndeki ulu bir çınar dikkatini çekiyor. Yatın durdurulması emri veren Atatürk, tekneyle karaya çıkarak Çınarın gölgesinde bir süre dinlendi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, gölgesinde dinlendiği esnada ağacın etrafında bir köşk yapılmasını istiyor. 21 Ağustos 1929’da köşkün yapılmasına başlanarak 22 gün sonrasında 12 Eylül’de köşkün yapımı tamamlandı.

1930’da Millet Çiftliği’nde bulunan görevlilerin çınarın dalının köşkün camına uzandığına işaret ederek dalın kesilmesi gerektiğini aktardı.

Bu izni geri çeviren Atatürk, koca çınarın dalının kesilmesi yerine köşkün raylar aracılığıyla başka bir yere taşınması gerektiği emri verdi.

Yalova’nın İstanbul’a bağlı olduğu dönemlerde İstanbul Belediyesinden Fen İşleri Müdürü Yusuf Ziya Erdem bu işle ilgilendi. İstanbul’dan tramvay rayları getirilerek, yapılan uzun uğraşlar sayesinde 8 Ağustos 1930 yılında yapılan ilk aşamayla teras bölümü, iki gün içerisinde ise diğer bölümlerin taşınma işlemleri tamamlandı.

Yapılan aşamada ulu çınar kesilmekten kurtulurken, köşk ise yıkılmaktan kurtarıldı.

 

HABER MERKEZİ

Akbelen’i biçenler Atatürk’ü anmaya kalktı

Yorumlar kapalı.