‘Alsancak Limanı’na ne oldu bilmiyoruz’

İMEAK DTO Ağustos ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Öztürk, Alsancak Limanı hakkında resmi bir gelişme olamadığını ve satılıp satılmadığına dair bir bilgilerinin olmadığını belirtti.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NAVLUNDA DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

ABD’nin sıkı para politikasının, uluslararası ticareti yavaşlattığını belirten Öztürk, “Örneğin Los Angeles Limanı sevkiyatları bir önceki yıla göre yüzde 26,8 düştü. Dünyanın önde gelen konteyner gemi operatörleri, 2023 yılının geri kalanında taşımalarda muhtemelen düşüş yaşanacağını bekliyor. Global konteyner taşımacılığındaki daralmanın yüzde 4’e kadar çıkabileceği tahmininde bulunanlar da var.

Navlunlarda pandemi sonrası başlayan hızlı düşüş devam ediyor. Dökme kuruyük navlunları için temel gösterge olan Baltık Kuruyük Endeksi’nde beklenen toparlanma bir türlü gerçekleşmiyor. BDI, 1,000 puanın biraz üzerinde bulunuyor. Ocak 2022’de 20’lik konteyner için 5 bin doların üzerinde bulunan Şangay Konteyner Endeksi ise, 25 Ağustos haftasında bin 13 dolar oldu.

Rusya’nın 17 Temmuz’dan itibaren durdurduğu Tahıl Koridoru nedeniyle tahıl fiyatları yükselmeye devam ediyor. Şu ana kadar görüşmelerden olumlu bir sonuç alınamadı. Bölgedeki tahılın sevkiyatı için yeni yollar aransa da, Tahıl Koridoru’na alternatif bir rota bulunamadı. Umarız vakit kaybetmeden bu koridor yeniden tesis edilir ve gıda kıtlığı nedeniyle dünya açlık tehlikesi yaşamaz” şeklinde konuştu.

Panama Kanalı’nda su seviyesinin çekilmesinin deniz taşımacılığında tıkanıklığa yol açtığını söyleyen Öztürk, “Gezegenimiz, küresel ısınma kaynaklı iklim krizinin etkilerini yaşamaya devam ediyor. Kanada’dan Akdeniz ülkelerine kadar birçok yerde yangınlar devam ediyor. En son Çanakkale’deki yangın içimizi de yaktı.

Dünya taşımacılığının yüzde 6’sının yapıldığı Panama Kanalı’nda su seviyesindeki çekilme, deniz taşımacılığında tıkanıklığa yol açtı. Dökme yük gemileri alternatif ve maliyetli rota arayışına girdi. Mart 2021 Süveyş Kanalı’nın karaya oturan bir gemi nedeniyle kapanmasının, küresel tedarik zincirinde yarattığı kırılmayı yaşamıştık. Konteyner gemilerinin geçişinde şimdilik sorun olmasa da Panama Kanalı’ndaki kısıtlamaların maalesef olumsuz sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalacağız. Ayrıca sonbahar aylarıyla beraber El Nino’nun deniz ticaretini olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Dünya ticaretinin bir başka boyutunu da pandemi nedeniyle yavaşlayan ticaret savaşlarının yeniden kızışması oluşturuyor. Ülkeler coğrafi olarak yakın ve dost olarak nitelendirdikleri ülkelerle ticaret yolunu seçiyor. Çin’in Kuşak ve Yol Projesi’ne karşı Avrupa “Küresel Geçit” projesini gündeme getiriyor. Almanya, her isteyenin ülkede yatırım yapmasının önünü kesen bir yasa hazırlıyor. Bu rekabet, limanların cazibesini de artırıyor. Son aylarda limanlarda el değiştirmelerin, yeni liman ve dry-port dediğimiz lojistik merkez yatırımlarının arttığını gözlemliyoruz. Limancılıkta kartların yeniden karıldığı bir dönemde, ülkemiz limanlarının stratejik değerinin artacağına inanıyoruz” açıklamasını yaptı.

‘Alsancak Limanı’na ne oldu bilmiyoruz’

Yorumlar kapalı.