Avukatların olağanüstü kurulu öncesinde maddiyat tartışması

Genç Avukatlar Birliği İzmir şubesi avukatlarından Oğuzhan Aslan, İzmir Barosu'na bilgi edinme dilekçesi yolladı, baronun kurula katılması gerektiği ilçelere ulaşım aracını tahsis etmediğini belirtti.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Genç Avukatlar Meclisi Olağanüstü Genel Kurulu öncesinde ‘maddi yetersizlik’ tartışmaları başladı. Genç Avukatlar’dan Oğuzhan Aslan, yarın yapılacak kurul seçimi öncesinde İzmir Barosu’nun seçime katılacak genç avukatlar için ulaşım aracını sağlamadığını iddia etti.
Maliyetlerin artması sebebiyle İzmir Barosu’nun 5 sayfalık ücretsiz alınan çıktıları kaldırdığını ifade eden Avukat Aslan, “18 Martta gerçekleştirilen İzmir Barosu Genç Avukatlar Meclisi seçimleri için merkez ilçelerde genel kurula ve seçime katılacak genç avukatlar için servis konulmamış, sadece merkez dışındaki 7 ilçeye servis konulmuş, Çeşme, Karaburun, Selçuk, Kemalpaşa, Menderes, Kiraz, Foça, Dikili, Urla ve Seferihisar için servis konulmamıştı.”
Maliyetler arttığı, baro kaynaklarında ciddi sıkıntı yaşandığı için baro odalarından 5 sayfaya kadar ücretsiz olarak alınan çıktıyı bile kaldıran Baromuz, ne hikmetse ilk defa 7 merkez dışındaki ilçeye servis koymuştu. Üstelik bu iş için ne kadar ödeme yaptığını da bilmiyorduk” dedi.
Sorularına cevap alamadığını aktaran Aslan, şunlara değindi:
“O gün, servisler için ne kadar ödeme yaptınız, mali zorluk var deyip kısıntıya gidilen dönemde bu harcamaya neden ihtiyaç duydunuz, niye 7 ilçe dışındaki ilçelere servis koymadınız, neden genel kurula katılacak şekilde değil de sadece oy kullanmaya katılacak şekilde servis saatlerini ayarladınız diye sordum Bilgi Edinme Hakkı Kanununa dayanarak.”

‘Bugüne dek cevap vermediler’

“Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna itiraz edebilirdim. Zımnen reddetmiş sayıldıkları için iptal davası açabilirdim. Ama Kurulun ya da Mahkemelerin İzmir Barosu’na hukuk dersi vermesine gönlüm razı gelmedi.
Yarın yapılacak Genç Avukatlar Meclisi Olağanüstü Genel Kurulu öncesinde, bu soruları ve bu sorunu, meslektaşlarıma, bilhassa Meclisin doğal üyesi olan 0-5 yıl aralığındaki kıdeme sahip olan meslektaşlarıma emanet ediyorum. Biliyorum ki onların vicdan terazisi asla şaşmayacak ve tüm bu antidemokratik uygulamalara onlar tarafından cevap verilecektir.”
İzmir Barosu Başkanlığına yazdığı ‘Bilgi Edinme Talebidir’ dilekçesinde, şu soruları aktardı:
  1. “Söz konusu servisler için İzmir Barosu tarafından ne kadar ödeme yapılmıştır? Bu servisler hangi firmalardan temin edilmiştir? Söz konusu ödemelere ilişkin kayıtlarla firma tarafından kesilen faturanın birer suretinin ibrazını talep ediyoruz?”
  2. “Tercih edilen servis firmaları ne şekilde belirlenmiştir?”
  3. “Tercih edilen servis firmasının/firmalarının tespiti sırasında fiyat teklifi alınarak aralarında en uygun fiyatlı firmanın tercihi yöntemi takip edilmiş midir? Bunun için konkur oluşturulmuş mudur? Teklif alınmış ise gani firmalar ne kadar teklif vermiştir? Söz konusu teklif mektupları veya varsa proforma faturaların birer suretinin ibrazını talep ediyorum”
  4. “Neden sadece 7 ilçe tercih edilmiş, Çeşme, Karaburun, Selçuk, Kemalpaşa, Menderes, Kiraz, Foça, Dikili, Urla, Seferihisar ilçeleri için de servis ayarlanmamıştır? İlçeler için hangi kriterler esas alınmıştır?”
  5. “Geçtiğimiz yıllarda Balçova ve Karşıyaka bölgelerinden kaldırılmakla yetinilen servisler bu sene neden merkez ilçelerden de kaldırılmıştır.”
  6. “Yukarıda adları yazılı olan ilçelerde, seçimin yapıldığı 18.03.2023 tarihi itibariyle Genç Avukatlar Meclisinin Yönerge gereği doğal üyesi olan ve oy kullanma hakkı olan, her bir ilçe için ayrı ayrı kaç avukat vardır? Bu ilçelerdeki toplam kaç meslektaşımızın demokratik katılım hakkına destek erilmesi gerek görülmüştür.”
  7. “Genç Avukatlar Meclisi genel kurulu birinci toplantısı saat 10:00-12:00 arasında, ikincisi ise 12:00-14:00 arasında olmasına karşın, servislerin çıkış saatleri neden genel kurula da katılımı sağlayacak şekilde ayarlanmamış, sadece seçim için oy kullanmaya yetişecek saatlerde ayarlanmıştır? Seçilmiş son yönetimin çalışmalarını takdim edeceği, aday olan listelerin kendilerini tanıtan ve projelerini açıkladığı konuşmalarını yapacağı, genç meslektaşlarımızın sorun ve taleplerini özgür kürsüde ifade etme imkanı bulacağı aynı şekilde ilçelerden katılım gösterecek meslektaşlarımızın da söz haklarını kullanma olanağı bulacağı genel Kurul sürecine de ilçelerdeki meslektaşlarımızın katılımı konusunda neden aynı demokratik hassasiyet gösterilmemiştir?”
Haber Merkezi
Avukatların olağanüstü kurulu öncesinde maddiyat tartışması

Yorumlar kapalı.