Bilişim Vadisi İzmir açıldı

Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi, Mega Teknoloji Koridoru, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun katılımıyla Bilişim Vadisi İzmir, İstanbul ve Bakü’nün açılışı gerçekleştirildi.  

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonuyla hayata geçirilen Bilişim Vadisi, Kocaeli’den İstanbul’a, oradan İzmir ve Bakü’ye ulaşıyor. Bilişim Vadisi İzmir, Bilişim Vadisi İstanbul ve Bilişim Vadisi Bakü’nün resmi açılışları için Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun katılımıyla Bilişim Vadisi İzmir Kampüsünde tören düzenlendi.

Açılışta konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bilişim Vadisi, kuruluşundan bu yana savunma sanayinde elde ettiğimiz başarıların sivil alana taşınmasına öncülük ediyor. Mobiliteden bilgi iletişim teknolojilerine; yazılımdan tasarıma kadar birçok kritik sektörde İstanbul ve Kocaeli kampüslerinde 500’e yakın firma Vadimizde yer alıyor.  İlk imzası Binali Yıldırım tarafından atılan, daha sonra Bilişim Vadisi çatısı altına alınan Bilişim Vadisi İzmir ise 63 bin metrekare kapalı alana sahip. Yerli ve yabancı birçok teknoloji girişimcisine ev sahipliği yapacak. 6 binden fazla insanımıza istihdam sağlayacak. Sağlık ve tarım teknolojileri başta olmak üzere mobilite, bağlantı teknolojileri, akıllı şehirler, siber güvenlik, tasarım ve oyun teknolojilerine odaklanacak güçlü bir platform olarak ön plana çıkacak. Bilişim Vadisi İzmir bizim 2018 yılı seçim vaadimizdi. Söz verdik ve yaptık” dedi.

Karşılıklı tecrübe aktarımı güçlenecek.

Kabul edilen firmalardan ücret alınmayacağını söyleyen Bakan Varank,: “Mega Teknoloji Koridoru, uluslararası alana uzayarak Bakü’ye kadar genişledi. Böylece, Bilişim Vadisi’ni uluslararası marka yapma yolunda önemli bir eşiği daha aşmış olduk. Bu koridor ile Kocaeli, İstanbul, İzmir ve Bakü arasında teknolojik ve ekonomik ilişkiler gelişecek, karşılıklı tecrübe aktarımı güçlenecek. İşbirliği ve ortaklıklar teşvik edilerek yeni teknolojilerin, ürünlerin ve hizmetlerin üretilmesine katkı sağlanacak. Gençlik ve Spor Bakanımız ile oturduk, çalıştık. Sene sonuna kadar başvuracak ön kuluçka ve kuluçka firmalarından, projeleri kabul edilen firmalardan ücret alınmayacak.”

2025’te tüm dünyaya satacağız

Togg hakkında konuşan Bakan Varank, “Elektrikli araç vizyonumuzun ilk adımı olan yerli ve milli otomobilimiz Togg’la, Türkiye’nin teknoloji ve mühendislik kabiliyetlerini tüm dünyaya gösterdik ama müzmin muhaliflere bir türlü gösteremedik. Ne demişti Kılıçdaroğlu hatırlayın ’Bakanlar, başbakanlar, cumhurbaşkanları bir araya geldi. Otomobil üretiyoruz dediler. Nerede?’ İşte burada, görüyorsunuz. Şimdi biz fabrikayı kurduk, otomobili ürettik. Bu sefer Kılıçdaroğlu sanki bugüne kadar her gün yerli otomobil üretiliyormuş gibi çıktı dedi ki ‘Otomobil üretmek artık sıradan bir olay. Ürettiğin otomobili kime satacaksın?’ Gördün mü kime sattığımızı? Onun aksine ülkesine inanan, Türk mühendislerine güvenen, Türkiye’nin otomobiline değer veren gösteren Türk milleti bu aracı alıyor. Şimdi Togg’da teslimatlar başladı. 177 bin vatandaşımız 60 bin lira kapora ödeyip ön sipariş verdi.  Elazığ, Isparta, Adana, İzmir, Bursa, Kocaeli ve İstanbul’da ilk teslimatlar yapıldı. İnşallah 2025 yılından itibaren ihraç edip tüm dünyaya da satacağız” sözlerine yer verdi.

Bu anlayışla Türkiye’yi ileri götürmek mümkün değil

Yaptığımız teknolojik gelişmeleri duyurdukça birilerinin mutsuz olduğunu söyleyen Bakan Varank, “Togg için ‘Gemlik’te yapılmıyor, İtalya’dan geliyor’ yalanını ortaya atanlar oldu. Kendi hayal dünyalarında bir rota çizmişler, onu ispat etmeye çalışıyorlar. Ya sizin hiç iş bilen bir gazeteciniz yok mu? Hodrimeydan, hadi buyurun ispat edin. Varsa yoksa karalama. Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST için ‘Panayır’ diyenlerin Türkiye’ye ne faydası var. Biraz utanmak lazım. Teknolojisini tüm dünyaya kanıtlamış SİHA’larımıza ‘Oyuncak’ diyenler, TCG Anadolu için ‘İki bomba atsan batar’ diyenler; Allah aşkına bir kez de mutlu olun. Tebrik, teşekkür zaten beklemiyoruz. Bir kere de hazmedin en azından. Bu bir muhalefet anlayışı değil. Bununla Türkiye’yi ileri götürmek mümkün değil. Biz o muhalefetin de yerli ve millisinin geliştirilmesine katkı koyuyoruz. Eleştirilen dozajı düştüğünü görüyoruz. ‘Millet aç, hangi uzaydan bahsediyorsun?’ diyenler, uzay merkezi kurmaktan bahsediyor.”

Bu nasibi tatmak bizim için bahtiyarlık

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “İzmir öncü bir şehir. Milli mücadelenin öncüsü bir şehir. Tabii İzmir İktisat Kongresi ile milli ekonomide de öncü ruhun temsilcisi bir şehir. Emeğin şehri İzmir. Spor şehri İzmir. Köklü kulüpleri ile sporcularla ay yıldızımızı hep yükseklerde dalgalandıran şehir. Dinamizmi ile özgün ruhu, karakteri ile gençliğin şehri İzmir. İzmir’de bugün yine yeni bir başlangıç yapıyoruz. Milli teknoloji hamlemizin önemli aşamalarından biri olan Bilişim Vadisi İzmir’i açıyoruz. İzmir milli teknolojinin de öncüsü şehir olarak üretmeye öncü olmaya, en önde koşmaya devam edecek. Türkiye artık hayallerine yürüyen bir ülke. Havada, karada, denizde, nerede olmak gerekiyorsa bu ülkenin evlatları ile oradayız. Birileri hayal dahi edemezler bizim yaptıklarımızı. Bunu ortaya çıkarmak, onların çamur atarak örtmeye kalktıklarına ulaşmak nasip meselesidir. Bu nasibi tatmak bizim için bahtiyarlık” dedi.

Gereken tüm adımları atıyoruz

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “İzmir Teknoloji Üssü’nün 180 bin metrekarelik alanında hayata geçirilen dev projenin çok güzel yeni projelerin önünü açacağının inancındayım. İzmir’in tüm bileşenleri kentin güçlü potansiyelini açığa çıkarmak için var güçleri ile çalışırken, biz de gereken tüm adımları atıyoruz” dedi.

14 Mayıs’tan sonrada devam edeceğiz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, “Buranın teknoloji üssü olması konusu sadece bizim vaadimiz değildi. Diğer siyasi partilerin büyükşehir adaylıklarının tamamında, rakibimiz CHP’nin burada teknoloji üssü kurma vaadi var. Sanayi ve Teknoloji Bakanı atandıktan sonra kilidi açan bir formül bulduk. ‘İzmir’i Bilişim Vadisinin buradaki merkezi yapalım’ dedik. Bir sözü vermek çok kolaydır. Önemli olan hayata geçirmek. Birileri sadece vaatte bulunabilir. Biz ise açıkça şekilde hayata geçirdiğimizi gösteriyoruz. İnşallah 14 Mayıs’tan sonra da hep birlikte yeni eseler kazandırmaya devam edeceğiz” sözlerine yer verdi.

Geleceğin teknolojilerini yaşamla buluşturuyor

Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu, “Geleceğin teknolojilerini inşa edeceğimiz Bilişim Vadisi’nde askeri teknolojilerdeki bilgi ve birikim başarılarımızı sivil teknoloji alanına taşıyacağımız İzmir kampüsü; yatak mimarisi, kendi bölgesinden çıkan taşları ile örülü duvarları, sürdürülebilir altyapılarıyla geleceğin teknolojilerini geleceğin yaşam biçimiyle buluşturuyor” ifadelerini kullandı.

 İzmir’i küresel çekim merkezi haline getirecektir

İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, “Cumhurbaşkanımız Erdoğan liderliğinde yürütülen politikalar neticesinde ülkemiz, yerli teknoloji üretimde öncü konuma geldi. Bir ülkenin en büyük servetinin beşeri sermayesi bilinci ile geliştirilen ulusal politikalarla her ülkenin beyin avcılığı yaptığına şahit oluyoruz. İYTE olarak artan sorumluluklarımızın ve toplumumuzun beklentilerinin farkında olarak durmadan çalışıyoruz. Bilişim Vadisi İzmir, çok önemli teknoloji koridorunun en önemli istasyonlarından biri olacaktır. Temellerini attığımız 399 gün boyunca 400. günü görmeden bugün açılışını yapıyoruz. Bilişim Vadisi İzmir, oluşturacağı katma değer, gerçekleştirecekleri işbirlikleri ve girişimci ekosistemine sunacağı katkılarla İzmir’i küresel çekim merkezi haline getirecektir.”

Açılış programına Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, AK Parti İzmir Milletvekili adayları, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da katıldı.(İHA)

K.C.

 

 

Bilişim Vadisi İzmir açıldı