Çocuk Babanın Soyadını Kullanacak

Türkiye’de kadınlar daha önce evlendiklerinde eşlerinin soyadını alırken yeni gelen bir kanunla beraber artık bu durum ortadan kalktı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şaha Çimen / Yenikiraz.com – Türkiye’de kadınlar daha önce evlendiklerinde eşlerinin soyadını alırken yeni gelen kanunla beraber bu durum ortadan kalktı.

Anayasa Mahkemesi yıllardır süre gelen kadınların evlendikten sonra eşinin soyadını kullanmasını eşitsizliğe ayrı bularak bu kanun iptaline gitti. Bundan sonrası süreçte kadınların kimliğinde “ Kızlık ya da Önceki Soyadı” gibi ibarelerin yerine kendi soyadını kullanması konundan sonra akıllara bazı soru işaretleri yer etti. Bu soru işaretlerinin başında çocuğun velayeti, kadının kendi soyadını isteğe bağlı mı yoksa kesin bir şekilde mi kullanacağı, öte taraftan kadın isterse eşinin soyadını kullanabilecek gibi soruların cevapları merak konusu haline geldi.

Seferihisar Baro Temsilcisi Avukat Batuhan Gürbüz insanların zihninde yer edinen bu soru işaretleriyle ilgili konuştu.

Seferihisar Baro Temsilcisi Avukat Batuhan Gürbüz kadının evlenirken eşinin değil, kendi soyadını kullanma hakkı konusunda çeşitli açıklamalarda bulundu.

“ Kadının Soyadını Kullanması Resmileşti”

Kadının evlenirken kendi soyadını kullanabilmesi konusunda bir hukukçu olarak kendi düşüncesini ifade eden Seferihisar Baro Temsilcisi Avukat Batuhan Gürbüz, şu açıklamalarda bulundu:

“Anayasa mahkemesinin kadınlarla ilgili verdiği bu karar şöyle, daha öncede anayasa mahkemesine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadınların soyadlarıyla alakalı yapmış oldukları başvurular vardı. Bu başvurulardan haklı bulunan başvurular da vardı. Ancak kanun maddesi iptali için bir mahkemenin bu kanun maddesinin iptali için anayasa mahkemesine taşıması gerekiyordu. Normal yapılan bireysel başvuruyla kanun maddesinin iptali için yapılan başvuru farklı şeyler. Bunu bir mahkeme hâkimi yaptı ve bu mahkeme hâkiminin yaptığı başvuru sonucunda anayasa mahkemesi bu kanun maddesini iptal etti. Bu kanun maddesini iptal etmesinde de anayasa mahkemesinin eşitlik hakkını ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin özel hayat ve aile hayatına, konuta ve haberleşmeye saygı hakkıyla 8. Madde ve 14. Madde de ayrımcılık yasağı bunlara da atıf yaparak bu kanun maddesini iptal etti. Bu Türkiye’de de Avrupa’da da artık oturmuş bir görüştü. Kadınlar da kendi istedikleri soyadları kullanabilsin diye ama bu artık kanun maddesinin iptaliyle resmi hale gelmiş gibi oldu”

“Kadın İsterse Eşinin Soyadını Kullanabilecek”

Kadının soyadı kanunundan sonra eşinin soyadını tekrardan kullanıp kullanmamasıyla gibi soru işaretleri konusuna açıklık getiren Seferihisar Baro Temsilcisi Avukat Batuhan Gürbüz,

“Kadının eşinin soyadını kullanmasıyla ilgili kanun maddesi iptal edildi. Mahkeme bu kanun maddesinin iptaline 9 aylık bir süre verdi. Bu kanun maddesi 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Bu 9 aylık süre sonuna kadar muhtemelen TBMM’ de bu kanun maddesiyle ilgili yeni bir düzenleme yapılacak. Bu yapılacak düzenlemede anayasa mahkemesi kararının ayrıntılarını göz önüne alan bir komisyon kuracaklar. Bu komisyonda yeni bir kanun maddesi çıkacak. Şu an ki uygulamada kadın isterse eşinin soyadını kullanmaya devam edecek”

 

“Çocuk Ailenin Soyadını Alır”

Kadının kendi soyadını kullanmasıyla beraber çocuğun velayetiyle alakalı kafalarda çeşitli soru işaretleri yer almaya başlamıştı. Bu durumda çocuk annenin mi bananın mı soyadını alacak şeklindeki soru işaretlerine karşılık konuşan Avukat Batuhan Gürbüz,

“Şu an ki durumda çocuklarla ilgili şöyle bir düzenleme var. Çocuk ailenin soyadını alır. Aileden kasıt babanın soyadını alır. Bu durumda nasıl bir düzenleme yapılacak açıkçası çok iyi bilmiyorum. Bu durum kadının lehine sonuçlanır mı pek kestiremiyorum. Sanırım toplum gereği daha erkeğe doğru bir düzenleme olur gibime geliyor.  Kadın kendi soyadını çocuğuna vermek istemesi konusunda yeni kanun düzenlemesinin nasıl olacağı konusunda çok bilmediğimizden dolayı bu konuda pek bir diyemiyoruz. Ama muhtemelen bu da yargıya taşınacak. Birkaç sene sonra belki bununla ilgili de bir değişiklilik olacak. Bu konudaki benim kendi şahsi fikrimi soracak olursanız, bence düzenle birazcık da şöyle olacak; kadın eğer isterse yine eşinin soyadını alabilecek. Birçok kadının da eşinin soyadını kullanmaya devam edeceğini düşünüyorum. Farklı soy adlarda ortaya bazı problemler olacak. Çocuğun soyadıyla ilgili nasıl bir adım atılacak? Bu haklar orta çağdan beri çıkmaya başlamış ve günümüze kadar bir şekilde birçok hak oturmuş durumda. Bununla ilgili düzenleme de yavaş yavaş oturacak. Toplumda bir sorun yaratmayacak şekilde yapmaya çalışacaklar. Kadın da isterse eşinin soyadını kullanabilecek. Belki başka bir düzenlemeyle de erkek eş de isterse kadının soyadını kullanabilecek. Hep beraber 9 ay sonra bu konuda ne olacak bekleyip göreceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Çocuk Babanın Soyadını Kullanacak